87'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

22 april 2017 17:00

Weiland, R.

OPEINDE - Het ging moeizaam maar uiteindelijk drukte ONT het verschil in kwaliteit toch uit in een 2-1 overwinning tegen degradatiekandidaat VV Rottevalle. Een terechte overwinning in een derby die pas een paar minuten voor tijd echt ontbrandde.

Zo’n 300 toeschouwers omzoomden het A veld van ONT om getuige te zijn van de derby die bekend staat als ‘De Slag Om De Leijen’. Net als in de heenwedstrijd in Rottevalle ontstond er in de wedstrijd niet de echte derbysfeer die bij zulke wedstrijden hoort. Die kwam er pas toen VV Rottevalle (VVR) vlak voor tijd op jacht ging naar de gelijkmaker. Dat VVR nog aan de gelijkmaker rook had ONT aan zichzelf te danken. De thuisclub vergat VVR in de tweede helft op een onoverbrugbare afstand te zetten. ONT tegen VVR was overigens een uitermate sportief treffen en dat was mede te danken aan het uitstekende optreden van de 20 (!) jarige scheidsrechter Weiland uit Menaldum. Weiland fluit pas vier seizoenen en acteert normaal op 1e en 2e klasse niveau. De talentvolle fluitist was speciaal aangesteld voor deze derby.

ONT speelde een matige eerste helft waarbij het toe liet dat VVR mee kon komen. De eerste kans was ook voor de bezoekers. Martin Nicolai schoot van grote afstand op de paal, de inzet daarna van Jorrit Schra werd een prooi voor ONT doelman Rory Bruinja. ONT moest het doen met een schot op doel van Reinier van der Steege dat van richting werd veranderd. De aansluitende corner leverde niets op. VVR bleef wel het doel van ONT zoeken, ook al omdat de Rottevalsters daartoe de gelegenheid kregen van ONT. De brigade van trainer Uilke Damstra speelde niet compact genoeg en daardoor werden de ruimtes tussen de linies groot. Daar maakte VVR goed gebruik van. Zo zorgde Schra weer voor gevaar waarbij Stefan Roffel de bal van de lijn haalde. Ook ONT raakte de paal, Van der Steege was de schutter. Even later moest de ONT’er geblesseerd naar de kant. Otto Kooi was zijn vervanger. Het eerste balcontact van Kooi had ook een goal mogen zijn. In vrije positie schoot ONT’s topscoorder naast.

In de tweede helft zette ONT de wedstrijd naar haar hand. Dat begon met een andere spelwijze. Nu werd er wel compact gespeeld en daardoor kreeg VVR geen kansen meer. Tien minuten na rust kwam ONT op voorsprong. Aangespeeld door Hielke Knippels had Dennis Bakker twee pogingen nodig om de 1-0 op het scorebord te krijgen. Zeven minuten later werd het 2-0. Kooi was de doelpuntenmaker na een corner van Hendrik Mulder. ONT vergat daarna de wedstrijd definitief in het slot te gooien. En die kansen waren er beslist wel. Intussen had VVR trainer Minno van der Werff zijn middenvelder Fokko van der Veer naar het front gestuurd en die zorgde voor gevaar. Bruinja moest twee keer handelend optreden na doelpogingen van Van der Veer. Maar drie minuten voor afloop was de ONT doelman kansloos op een schot vanaf 30 meter in de kruising van de andere Schra, Steffen. Het mag gezegd, een wereldgoal. Natuurlijk zette VVR nog aan voor een slotoffensief, maar ONT hield de deur op slot.

Damstra vond de overwinning terecht: “Vanmiddag is de Slag om de Leyen geëindigd in een 2-1 overwinning voor ONT. In mijn ogen verdiend, met name gebaseerd op een sterke tweede helft. Compact verdedigend tegen een tegenstander die echt moet. Dat ligt de ploeg wel. Scherp counterend met een goede focus leverde de winst op.”

ONT heeft door de overwinning de tweede plaats stevig in handen gehouden. De zeven punten voorsprong op nummer drie Rijperkerk met nog drie wedstrijden te gaan, moet genoeg zijn om tweede te blijven en de periodetitel over te nemen van (bijna) kampioen Wykels Hallum.

Volgende week speelt ONT uit tegen Anjum. Aanvang 14.30 uur.