48'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

8 april 2017 14:30

Blom, J.E.

HALLUM - Een topper was de wedstrijd tussen de nummer één en de nummer twee eigenlijk nooit. Geen meeslepend duel waar de vonken vanaf vlogen. Wykels Hallum was voor ONT gewoon een maatje te groot, de 2-0 einstand was meer dan terecht.

De uitslagen van vorige week (Wykels Hallum verloor met 4-0 van VIOD en ONT won met dezelfde cijfers van Kollum) leken de strijd om de titel in de 3e klasse B toch nog spannende te maken. De voorsprong van de Hallumers slonk tot vier punten en met de wedstrijd Wykels Hallum - ONT op komst zou het de Hallumers zo maar dun door de broek kunnen lopen. Nou, dat bleek in het geheel niet het geval. Wykels Hallum (WH) speelde spierballenvoetbal en ONT, toch ook niet vies van een portie inzet, had daar onvoldoende antwoord op. De kampioenskandidaat gooide meer energie in de strijd, de drang om de uitglijder van vorige week goed te maken was groot.

Het doel van WH was vanaf minuut één duidelijk. Zelf de touwtjes in handen nemen en niet een afwachtende houding aannemen. Met vier punten voorsprong op de ranglijst had dat best gekund. Om nog kans op de titel te houden moest ONT en hoefde WH niet beslist. Maar dat was niet het strijdplan van de thuisclub. De eerste kans van de wedstrijd was voor WH. Sieger de Vries slingerde de bal uit een ingooi op de strafschopstip; de uithaal van Jurjen Bosch ging ruim over. Jurjen Bosch, de naam is genoemd. Een speler waar WH de koppositie voor een groot deel aan te danken heeft. Bosch groeide als voetballer op bij WH, speelde op hoog niveau bij SC Cambuur, PKC ’83 en ONS. Een speler die het klappen van de zweep kent en die elke trainer in zijn team zou wensen. Hij was het ook die zijn team 90 minuten lang op sleeptouw nam.
ONT werd kansrijk via een goede aanval. Maar het slechte velde speelde Teake van der Hoek parten bij de aanname van de bal na een voorzet van Hendrik Mulder. Even later kwam Van der Hoek een teen tekort op een voorzet van opnieuw Mulder. De 1-0 voorsprong voor de thuisclub viel uit de lucht. Bosch leverde een voorzet af waarna de bal door de ONT verdediging niet goed werd verwerkt. Eric Niemarkt streepte de bal daarna in de verre hoek langs de kansloze ONT doelman Rory Bruinja. Kans op uitbreiding van de voorsprong was er net over het half uur. Pieter Dijkstra, in stelling gebracht door Bosch, schoot op doel, Bruinja pareerde waarna Dijkstra de bal over het ONT doel joeg. Bij vlagen voetbalde ONT echt aardig waarbij werd geprobeerd combinerend tot kansen te komen. De thuisclub deed dat anders. Die overbrugden het middenveld met een verre bal. Uit zo’n situatie ontstond ook weer een kans voor WH. Gwen Dijkstra ontdeed zich op de zijlijn van twee tegenstanders. Niemarkt werd in scoringspositie gebracht maar Bruinja redde.

Tien minuten voor rust wisselde ONT. De variant van vorige week werd toegepast; spits Otto Kooi voor Jaap-Jan van Leeuwen. En het moet gezegd, er kwam wat meer vuur in het ONT spel. WH werd onder druk gezet, maar de muur WH verdedigers wankelde maar één keer. Bakker ging goed door tot op de achterlijk. Uit de voorzet bleef de bal in een mêlee van spelers liggen waarna Oebele Twijnstra net niet genoeg ruimte had voor een puntertje.

De goede bedoelingen van ONT ten spijt, de thuisclub besliste de wedstrijd binnen drie minuten na het begin van de tweede helft. Uit een corner kwam de bal voor het ONT doel, het hoofd van Gwen Dijkstra was net iets eerder bij de bal dan de vuisten van Bruinja; 2-0. Dat probeerde dezelfde speler daarna nog een keer uit een ingooi van De Vries maar nu was de ONT doelman wel attent. Het heilige vuur was er bij ONT het laatste deel van de tweede helft wel uit. Tekenend daarvoor waren vrije trappen van Van der Hoek en Wytze Pilat die ruim doel misten. WH bracht all-time topscoorder André Polet (40 jaar, 286 doelpunten) nog in veld, waarschijnlijk om te proberen Polet nog een goaltje mee te laten pikken. En zowaar, dat gebeurde ook nog bijna. Polet pikte een doorgeschoten bal op en mocht richting ONT doel. En terwijl de complete WH bank al aan het juichen was en wachtte op het zekere doelpunt schoot Polet in het zijnet.
De goed leidende scheidsrechter Blom vond het daarna wel welletjes waarna WH een (bijna) kampioensfeest ging vieren.

ONT leed een terechte nederlaag vond ook Assistent-trainer Jeroen van Wijk: “Een terechte nederlaag tegen een ervaren en degelijke ploeg. Vlak voor rust hadden we een goede fase maar helaas viel de bal niet goed. Na rust kwamen we ongelukkig op 2-0 en was de wedstrijd gespeeld. We hanteerden daarna te veel de lange bal waarmee we Wykels in de kaart speelden. Maar we moeten niet te lang treuren. We moeten nu de tweede plaats vasthouden, over twee weken kunnen we daarmee beginnen in de derby tegen Rottevalle.”

Volgende week is ONT vrij waarna op 22 april ONT - Rottevalle (weer een slag om De Leijen) op het programma staat. Die wedstrijd begint om 17.00 uur. Na afloop live music met Smurfke.