90'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

1 april 2017 15:00

Nijboer, G.

OPEINDE - Het was een mooie zaterdag voor ONT. Zelf winnen met 4-0 van Kollum en koploper Wykels Hallum met 4-0 zien verliezen van VIOD. De afstand met de Hallumers is daarmee verkleind tot vier punten. Op de 4-0 overwinning van ONT was niets af te dingen.

ONT had nog wel wat goed te maken na de 2-0 nederlaag in Kollum. Daar werd een onsamenhangend ONT in de tweede helft compleet van het veld geblazen door een Kollum met een pittige instelling. Intussen zijn we maanden verder en heeft het trainersduo Uilke Damstra en Jeroen van Wijk van ONT een homogeen team gesmeed. Er werd sinds 5 november (ONT - SC Berlikum 1-4) niet meer verloren en die mooie reeks bleef zaterdag gehandhaafd.

Vooraf waren de gemoederen daar niet heel gerust op. Kollum heeft een mooie mix van jong en oud en staat bekend als een goed voetballende ploeg. Dat bleek ook in het eerste deel van de wedstrijd. ONT zette wel steeds druk maar Kollum voetbalde daar aardig onderuit. De Kollumers probeerden met steekpassjes de spitsen te bereiken, daar had ONT wel aardig het oog op. Toch was de eerste echte kans voor de bezoekers. Randy van Malsen kreeg de bal mee tussen twee ONT’ers en ging richting ONT doel. ONT doelman Rory Bruinja dreef Van Malsen genoeg naar de zijkant om er geen gemakkelijke scoringskans van te maken. Wel bleef de bal kansrijk in Kollums bezit, maar daar maakte de prima leidende scheidsrechter Nijboer een einde aan na een opmerking van een Kollum speler.

Kansen over en weer waren er niet veel. Teake van der Hoek hoopte te scoren met een bal vanaf 30 meter nadat een doelpoging van Hielke Knippels strandde. Maar dat deed de inzet van Van der Hoek ook. Knippels schoot daarna nog over en voor Kollum eindigde een rush vanaf de middellijn van Benjamin Zondervan in een bal net over de achterlijn en een doeltrap voor ONT. De 1-0 ruststand kwam drie minuten voor rust op het scorebord. ONT kreeg een vrije trap op 35 meter van het Kollum doel. Teake van der Hoek ging achter de bal staan en terwijl alle ONT supporters Van der Hoek ontmoedigden met “net sjitte” deed de ONT aanvaller dat toch. Het stuitje nét voor Kollum doelman Andries Dijkstra was genoeg om de Kollum doelman naast de bal te laten grabbelen.

ONT startte de tweede helft met spits Otto Kooi voor linkerverdediger Jaap-Jan van Leeuwen. Dat betekende uiteraard een aantal omzettingen voor ONT en dat pakte goed uit. Kooi bleek de spits zoals die moet spelen; balvast en kaatsend. ONT pakte het spel direct goed op. De drive bij de thuisclub was véél groter dan die van Kollum en dat maakte ook het verschil. Zeven minuten na rust vergrootte ONT de voorsprong. Hendrik Mulder ging over links op avontuur. Dat eindigde in balverlies maar de afvallende bal was een prooi voor Wytze Pilat. En die scoorde, mede omdat het schot een beetje van richting werd veranderd waardoor doelman Dijkstra kansloos werd. Tot wanhoop van ONT’s trainersduo liet ONT de teugels daarna een beetje vieren. Daardoor had Kollum zo maar de aansluittreffer kunnen scoren. Van Malsen verzond een voorzet en Alex van der Veen schoot in vrije positie over. Een vrije trap van Efraim Wagenaar belandde in de handen van Bruinja en Van Malsen schoot over. ONT ontsnapte dus aan een tegentreffer. Twintig minuten voor afloop gooide ONT de wedstrijd op slot met een derde treffer. Van der Hoek kwam met een bal vanaf de achterlijn op Oebele Twijnstra en die werd omarmd door een Kollum verdediger. Scheidsrechter Nijboer besloot tot een strafschop en die werd benut door Twijnstra. Kollum bleef daarna wel voetballen voor een treffer, maar Jesper Spijkstra streepte een bal over het doel en ook Van Malsen slaagde er niet in te scoren na een fraaie kapbeweging en een daarop volgende schietkans. Vijf minuten voor tijd was er nog een hachelijke situatie voor het ONT doel. Bruinja hield Efraim Wagenaar van scoren af, kreeg de bal niet klem waarna Wagenaar de bal nog voor het doel kreeg. De kopbal van Van Malsen mislukte totaal waarna Bruinja alsnog de bal klem kreeg. ONT kreeg in blessuretijd loon naar werken met nog een doelpunt. Van der Hoek bracht de bal bij Gosse-Jorrit Kooistra die op zijn beurt Kooi aanspeelde. Kooi bekrachtigde zijn sterke invalbeurt met een doelpunt. Eindstand 4-0.

Wytze Pilat speelde tegen Kollum de eerste helft een beetje als ‘valse’spits: “Ja dat klopt. Het strijdplan was dat ik moest uitzakken vanuit de spitspositie en dat er zo ruimte kwam voor lopers als Hendrik Mulder en Hielke Knippels. Helaas bleef de verdediging van Kollum met 5 man achter staan waardoor dat dit niet helemaal uit de verf kwam. Ook speelden we hiervoor te weinig over de grond en te veel door de lucht. Dat komt mijn spel niet ten goede. Dit was tweede helft beter. Een 4-0 overwinning is een terechte overwinning ook al kreeg Kollum wel kansen.” Wat verwacht je van de wedstrijd tegen Wykels Hallum volgende week? “Dat is een een leuk affiche, helemaal na de resultaten van vandaag. Wij hebben weinig te verliezen dus zullen spelen om te winnen. Als je dat wilt doen uit bij Wykels is er in ieder geval veel strijd nodig. En hopelijk kunnen we positieve punten (paar combinaties, effectief voor de goal) meenemen naar Hallum.

ONT heeft nu vier punten achterstand op Wykels Hallum. Waar de competitie zo goed als beslist leek, zorgden de Hallumers ervoor, met de enorme uitglijder tegen VIOD, dat ONT bloed ruikt. Wykels Hallum - ONT begint volgende week om 114.30 uur.