75'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

18 maart 2017 15:00

Hadders, J.H.

OPEINDE - ONT is een beetje van het padje. De laatste twee partijen leverden twee punten op terwijl er werd gespeeld tegen ‘mindere’ tegenstanders. Zaterdag maakte ONT het zich tegen een vechtend WTOC moeilijk. Uiteindelijk werd het een moeizame 2-2 waar een overwinning heel normaal was geweest.

ONT trainer Uilke Damstra had zijn team aangepast aan WTOC. In de heenwedstrijd was de behendige spelmaker Sybren Bosma uiteindelijk verantwoordelijk voor de 2-1 nederlaag van ONT. ONT wilde Bosma beteugelen door Stefan Roffel uit zijn rol van centrale verdediger te halen om de WTOC speler het leven zuur te maken. Dat zijn keuzes. De vraag is wel of je in een thuiswedstrijd je kracht, Roffel speelt al wekenlang prima als centrale verdediger, moet opofferen. Het betaalde zich overigens ook niet uit. Bosma is een intelligente speler die de ruimtes opzoekt en zichzelf in een vrije positie speelt. Het was een meevaller voor ONT dat de WTOC’er na een half uur met een blessure naar de kant moest. Op dat moment was de stand inmiddels 1-1, terwijl het toen al 3-0 had moeten staan. Al in de eerste minuut was er een kans voor ONT. Tenminste die zou er zijn geweest als Dennis Bakker voor eigen succes was gegaan. Maar Bakker koos voor een bal breed op de meegelopen Hielke Knippels en dat passje werd onderschept. Wytze Pilat slaagde er even later niet in om een bal voor een intikkertje bij Teake van der Hoek te brengen en zo vergat ONT te scoren. Het gehandicapte WTOC, er misten een aantal basisspelers, deed wat terug met een vrije trap van Berend Jan Prins waar ONT doelman Rory Bruinja attent op reageerde. De voorsprong voor ONT kwam er na zeventien minuten. Uit een vrije trap van Stefan Roffel schampte Oebele Twijnstra de bal met het hoofd net genoeg om WTOC doelman Geoffry Hoiting te passeren. Binnen de minuut was die voorsprong uit de boeken. Nyckle Smeding scoorde uit een pass die dwars door de ONT verdediging sneed. Pilat kwam nog in een zelfde situatie als eerder maar ook nu kreeg de balvaardige ONT’er de bal niet netjes bij Van der Hoek.

De tweede helft liet een energieker spelend ONT zien. ONT toonde de volle drie punten in eigen huis te willen houden, maar daarmee nam ook de onrust in het spel toe. Het werd een soort van ‘kick and rush’ voetbal. In Engeland loopt het water de supporters van dat spel in de mond. In Nederland zien we het toch graag wat meer verzorgd spel. Supporters die dat wilden zien kwamen niet aan hun trekken. Verzorgd voetbal werd ontwricht door opportunisme, maar dat boeide wel. De eerste kans was voor WTOC. De sterke Tedo de Bruin ging richting ONT doel, maar Hendrik Mulder hinderde genoeg en voorkwam dat WTOC kon juichen. Tekenend dat ONT de tegenstander niet echt bij de strot had was dat bij WTOC middenvelder en routinier Arend Castelein (43 jaar, acteerde ooit vier seizoenen bij ONT op 1e en 2e klas niveau), zich moeiteloos staande hield.

ONT had op voorsprong moeten komen toen Knippels de bal vanaf 16 meter voor het inschieten had. De beheerste inzet ging naast. In plaats van een voorsprong keek ONT even later tegen een achterstand aan. Berend Jan Prins benutte een strafschop nadat Danny Zijnstra Jaap de Bruin op de hakken liep. Die achterstand was voor ONT het teken de strijd nog meer aan te gaan. En dat gaf de bezoekers flinke kansen op een tegenstoot. Zo had het zo maar 1-3 en einde wedstrijd kunnen zijn toen na een uitval Sipke Bijlstra Bruinja probeerde te verschalken. De ONT doelman redde met de voeten. Een kwartier voor tijd kwam ONT op gelijke hoogte. ONT zag eerst een zuiver lijkend doelpunt van Van der Hoek afgekeurd wegens buitenspel (vriend en ook vijand hadden hevige twijfels). Maar daarna verzond Bakker een voorzet, de borst van Van der Hoek bracht de bal bij Otto Kooi en die scoorde. ONT had WTOC daarna bij het nekvel en eigenlijk was het wachten op een derde ONT goal. Die kwam er dus niet. Er was gewoon te weinig overleg in het ONT spel om het naar adem smachtende WTOC over de knie te leggen.

Scheidrechter Hadders uit Stadskanaal, hij leidde het rommelige potje voetbal prima, telde nog een paar minuten bij en daarna was de 2-2 een feit.

ONT leed dus opnieuw puntenverlies en omdat koploper Wykels Hallum nu wél won liep het gat met de koploper op tot zeven punten. Met nog zeven wedstijden te gaan is het kampioenschap voor de Hallumers flink in zicht. ONT moet zorgen op de tweede plaats te eindigen om zo de periodetitel van Wykels Hallum over te nemen. Dat lijkt vooralsnog het hoogst haalbare.

Zaterdag speelt ONT uit tegen hekkenlsuiter AVC. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.