Assist: Wytze Pilat

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

11 maart 2017 15:00

Buitenhuis, V.

Berlikum - Een onderhoudend potje voetbal was de wedstrijd SC Berlikum - ONT zeker wel. Twee hardwerkende ploegen speelden voor de winst maar uiteindelijk leverde dat geen winnaar op. De wedstrijd eindigde in 1-1. ONT deed zichzelf daarmee te kort, met meer overleg lag de winst voor het grijpen.

Dat Berlikum niet een afwachtende wedstrijd ging spelen was vanaf de aftrap duidelijk. Want over links werd direct Jesse Herrema gelanceerd. Die bereikte de achterlijn en ONT doelman Rory Bruinja kon direct aan de bak om de voorzet onschadelijk te maken. ONT deed vijf minuten later wat terug via een goeie aanval. Jaap-Jan van Leeuwen stuurde Hendrik Mulder de diepte in, Teake van der Hoek kwam inlopen voor een intikkertje, maar de voorzet was niet goed genoeg om te verzilveren. Aan de andere kant zag Patrick Nauta een gericht schot geblokt worden door Van Leeuwen, maar Nauta tekende na een kwartier spelen toch de 1-0 aan. De Berlikumer rondde een combinatie binnen de ONT 16 prima af met een schuiver waar Bruinja geen verweer op had. Acht minuten later kwam ONT langszij. Wytze Pilat bracht de bal uit een vrije trap voor het doel waarna Van der Hoek met een vlammend schot in de verre hoek voor de gelijkmaker zorgde.
Daarna was ONT een tijdlang de bovenliggende partij en leek SC Berlikum rijp voor tegendoelpunten. Maar het spel van ONT was niet overtuigend genoeg om de tegenstander over de knie te krijgen. Het lag niet aan de inzet, maar op het moment suprême werden verkeerde keuzes gemaakt of werden passes niet begrepen. En dus kreeg ONT geen echte kansen om op voorsprong te komen. De thuisclub kreeg nog wél twee kansen. Bruinja stompte de bal uit een corner voor de voeten van Nauta, maar diens schot ging over. En net voor rust kwam Robbert de Zeeuw in vrije positie tot een schot. Hielke Knippels blokte de bal die zéker richting ONT doel ging.

ONT trainer Uilke Damstra wisselde in de rust Reinier van der Steege in voor Danny Zijntra voor meer kopkracht. In de tweede helft eiste De Zeeuw direct weer aandacht op. SC Berlikums gevaarlijkste en geslepen aanvaller bevrijdde zich van zijn bewaker, de inzet verdween op de paal. De bal werd nog opgepikt door Chris van der Horst en voor het doel gebracht. Via de bovenkant van de lat werd het uiteindelijk een doeltrap. De kopkracht van Zijnstra werd bijna benut toen de lange verdediger uit een corner van Pilat de bal richting bovenhoek kopte. SC Berlikum doelman Sjouke Veenstra redde.
ONT had ook nu het betere van het spel en meer balbezit maar beloonde zichzelf niet. Ook ‘hulp’ van scheidsrechter Buitenhuis bleef uit toen Dennis Bakker met meer dan een schouderduw naar de grond werd gewerkt. Invaller Dion Smit bereikte na een prima actie de achterlijn, de voorzet die volgde was niet gericht op een medespeler. Je kunt ook zeggen; er was geen ONT’er die adequaat reageerde op de voorzet. Van der Hoek liet de bal uit een soort van omhaal nog op het dak van het doel ploffen waarbij de keuze ook had kunnen zijn tot een iets minder moeilijke inzet te komen. ONT drong aan om de winnende treffer te forceren en dat gaf SC Berlikum tien minuten voor afloop de mogelijkheid tot een uitbraak. Uit de voorzet die volgde schoot Ruben Eyzenga de bal bij de tweede paal over het ONT doel.

Het bleef bij 1-1 en daarmee liet ONT twee dure punten liggen. Temeer omdat koploper Wykels Hallum zich half verslikte en een 2-2 gelijkspel boekte tegen Rijperkerk. ONT liet dus de kans liggen om in te lopen op de Hallumers.

Achteraf was het een beetje het Feyenoord Ajax scenario van vorige week. De koploper verloor en Ajax profiteerde daar niet van door gelijk te spelen. Ajax trainer Bosz sprak toen van slordig puntenverlies en niet met volle overtuiging voor de winst gaan.

Die strekking was na afloop ook te vinden in de woorden van ONT trainer Damstra: “In de afgelopen week werd er met drive en overtuiging getraind. Veel druk naar voren als collectief waardoor de tegenstander gedwongen werd tot fouten. Dit gaf mij de overtuiging dat we deze speelwijze ook bij de wedstrijd goed konden uitvoeren. Dat is me tegengevallen vandaag. Goed trainen is kennelijk geen garantie voor een goede uitvoering op zaterdag. De echte overtuiging ontbrak als team en dat is jammer, gezien het puntenverlies van de koploper. Winst is dat we vrij stevig op de tweede plaats staan en het seizoen is nog lang…”

Zaterdag a.s. speelt ONT thuis tegen WTOC, aanvang wedstrijd 15.00  uur!