83'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

18 februari 2017 14:30

Westerloo, T

OPEINDE - Een met volle overgave spelend ONT bond uiteindelijk VIOD toch nog aan de zegekar. De bezoekers namen brutaal het heft in handen maar toen ONT de zaken op orde had was er van VIOD niets meer te duchten. ONT doelpunten konden niet uitblijven, toch viel de 1-0 pas een kwartier voor afloop.

ONT supporters die dachten dat ONT, de nummer 2 van de ranglijst, het tegen de nummer 8 VIOD wel even zou regelen kwamen bedrogen uit. ONT werd ruim een kwartier lang van het kastje naar de muur gestuurd door het team van de aimabele VIOD trainer Anton van Zwol. Dat kwam vooral omdat ONT de veldbezetting niet direct afstemde op het twee spitsen systeem van VIOD en een doorschuivende verdediger van VIOD. VIOD had in dat kwartier een overwicht maar tot 100% uitgespeelde kansen leidde het niet. Pieter Feddema zag twee doelpogingen strandden en Pieter Ele Kuitert schoot de bal naast. Na dat eerste kwartier bestreed ONT het twee spitsen systeem van VIOD veel beter en werd ONT voor de rest van de wedstrijd ook de bovenliggende partij. De drive van ONT zorgde voor veel druk op het doel van VIOD en er kwamen kansen voor de thuisclub. Dennis Bakker, opnieuw goed op dreef, kreeg een bal net niet goed genoeg mee om te kunnen scoren en even later schoot Bakker, aangespeeld door Otto Kooi, de bal over. Hielke Knippels was in kansrijke besluiteloos en Oebele Twijnstra was met kopballen uit corners twee keer dicht bij een doelpunt. Dat VIOD niet op achterstand raakte had het vooral te danken aan doelman Otte Visser. Visser was een paar keer een echte ‘sta in de weg’ voor ONT. Het was niet dat VIOD helemaal niet mee mee deed. De bezoekers lieten een prima spelopvatting zien en bleven voetballen. Maar de kansjes voor VIOD beperkten zicht tot inzetten van Roelof van der Meulen en René van der Veen uit hoekschoppen. Die doelpogingen kwamen niet echt in de buurt van ONT doelman Rory Bruinja.

De zéér onderhoudende eerste helft kreeg een voortzetting in de tweede helft. ONT ging niet achterover leunen en afwachten, toch wel een beetje de voetbalvisie van ONT trainer Uilke Damstra, maar zette vol gas druk op VIOD. Scheidsrechter Westerloo uit Uithuizermeeden had er de handen vol aan de duels die er waren op waarde te schatten, maar de leidsman slaagde er in de wedstrijd prima gaande te houden. ONT had in de tweede helft VIOD wel in de greep, tot uitgespeelde kansen leidde het niet. Wel mikte Wytze Pilat de bal uit een vrije trap in de bovenhoek, maar Visser redde opnieuw. En Hendrik Mulder schoot de bal na een corner knap in. Een derde treffer op rij voor Mulder kwam er niet, Visser liet zich niet passeren. Net toen de ONT supporters zenuwachtig werden: “it is noch mar in kertier” viel in de 75e minuut de goal voor ONT. De vrije trap was van Pilat, via het dijbeen van Oebele Twijnstra ging de bal richting VIOD doellijn waar Hielke Knippels het beslissende setje gaf. De 1-0 voorsprong gaf ONT vleugels, VIOD kwam er niet meer aan te pas. Dat de voorsprong werd vergroot was een kwestie van tijd. En die grotere voorsprong kwam er. Uit een corner van Pilat (assist nummer zoveel deze competitie) kopte Otto Kooi de 2-0 binnen. Een mooie bekroning van een wedstrijd waarin Kooi prima naar zijn mogelijkheden speelde. Als beloning ging Kooi naar de kant, Danny Zijnstra was zijn vervanger. En die mocht, koud in het veld, de 3-0 aantekenen op aangeven van de niet zelfzuchtige Teake van de Hoek.

Die 3-0 was ook de eindstand. ONT trainer Uilke Damstra had wel een verklaring voor het moeilijke begin: “De vrije rol van de beide spitsen vroeg enige tijd voor juiste antwoord. Drie verdedigers is dan de oplossing met wisselende rugdekking en doordekken naar het middenveld van de vierde verdediger. Het duurde even voordat het stond, maar toen was ook alles onder controle.” “Of de uiteindelijke overwinning verdiend was? Met name in de tweede helft zag het voetbal van ONT, zowel bij balbezit als balbezit tegenstander er goed uit. Veel druk naar voren, maar ook de restverdediging was goed verzorgd. De tegenstander kreeg eigenlijk in die fase geen kans op een counter. Dus ja, een verdiende overwinning!”

Koploper Wykels Hallum won met 4-1 van ’t Fean ’58 en blijft daarmee vijf verliespunten voor op ONT. Dat is een ruime marge. ONT heeft de komende twee weken vrijaf om op 11 maart de competitie te hervatten uit tegen SC Berlikum. Aanvang wedstrijd 15.00 uur