Zwaagwesteinde - ONT kent geen winnaar; 2-2

37'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

4 februari 2017 14:30

Brinkman, R.

ZWAAGWESETEINDE - Zwaagwesteinde - ONT was een partij met de insteek dat alleen winst telde. ONT wilde de winst van vorige week tegen Dokkum verzilveren met nóg een winstpartij en Zwaagwesteinde wilde het gat met koploper ONT verkleinen tot twee punten. Met het 2-2 gelijkspel werden die doelstellingen niet gehaald.

ONT begon met het basiselftal dat vorige week koploper Dokkum over de knie legde. Dat de ene week de andere niet is bleek tegen Zwaagwesteinde. De mannen van ONT coach Uilke Damstra konden geen kopie neerleggen van de wedstrijd tegen Dokkum. In die partij speelde ONT heel compact en dat lukte tegen Zwaagwesteinde niet helemaal. De thuisclub scoorde twee keer en dat was voor ONT een verdubbeling van het aantal tegengoals sinds op 12 november de zegereeks van vijf overwinningen op rij startte. Damstra riep direct na afloop: “We speelden niet compact genoeg, te open”. Een goed voetballende ploeg als Zwaagwesteinde profiteerde daar van.

ONT startte uitstekend aan de wedstrijd. In de vierde minuut kreeg Wytze Pilat de bal bij Dennis Bakker die de bal niet lekker meekreeg om gevaarlijk te worden. Voor de thuisclub probeerde Ronaldo Jansen het met een schot op doel dat ruim naast ging en daarna was het Bakker-time. Teake van der Hoek lanceerde ONT’s benjamin (18 jaar), die was net iets rapper bij de bal dan Zwaagwesteinde doelman Roelof van der Ploeg waarna Bakker vanuit een moeilijke hoek de 0-1 aantekende. Ook na die goal drong ONT nog wel even aan, Hendrik Mulder schoot nog op de lat, om daarna toch meer in te zakken. De thuisclub had na een kwartier een vrije trap nodig om gevaarlijk te worden. Jesse Rozendal slingerde de bal uit een vrije trap voor het doel waarna Freerk Veenstra op de doellijn voor redding zorgde. Op zich controleerde ONT de partij daarna wel. En dus kwam de gelijkmaker uit de lucht vallen. Wymer de Vries legde aan vanaf een meter of twintig en tot zijn eigen verbazing verdween de bal langs ONT doelman Rory Bruinja in het doel. Die 1-1 werd niet de ruststand. Laten we het een zondagsschot noemen, want dat was het doeltreffende schot van Hendrik Mulder in de 37e minuut wel. Na een corner van Pilat kwam de bal voor de voeten van de ONT middenvelder. En die streepte de bal vanaf achttien meter in het net. En bijzonder, Mulder deed dat met rechts, zijn chocoladebeen.

Na rust leek Zwaagwesteinde wat meer energie in de wedstrijd te steken. Ook logisch, de thuisclub wilde niet verliezen. Vooral spits Sven Rozendal liet zich de tweede helft gelden bij Zwaagwesteinde. In de 53e minuut ontdeed Rozendal zich van drie ONT´ers waarna het geplaatste schot ternauwernood een prooi werd voor Bruinja. Van der Hoek, weggestuurd door Pilat had even later een kans voor ONT, het stiftballetje vanuit een moeilijke hoek kon Van der Ploeg niet verrassen. In de tegenaanval legde Rozendal opnieuw drie ONT´ers in de luren waarna een voorzet op maat volgde en het intikkertje voor Robin Feenstra was. ONT trainer Uilke Damstra over die situatie: “Een mooie actie van Rozendal? Ik kijk naar wat mijn verdedigers doen. De situatie was buiten de zestien, dan moet je gewoon een overtreding maken en je niet zo laten foppen.” Geen van beide teams legde zich na de gelijkmaker neer bij een gelijkspel. Van der Hoek liet een bal richting bovenhoek gaan maar doelman Van der Ploeg liet zich ook nu niet vermurwen. En een kwartier voor het einde had Oebele Twijnstra ONT’s derde treffer moeten maken. Hielke Knippels bereikte Otto Kooi die met de borst de bal panklaar legde voor Twijnstra. En waar de ONT verdediger vorige week tegen Dokkum in een identieke situatie doel trof, ging de bal nu ruim over het doel. Ver in blessuretijd liet Rozendal zich nog een keer gelden. Vanaf links volgde een strakke voorzet en wéér stond Feenstra in scoringspositie, nu kwam Feenstra een teenlengte te kort. De prima leidende scheidsrechter Brinkman uit Drachten vond het daarna wel welletjes en zo eindigde een onderhoudend potje voetbal in 2-2.

Voor Wytze Pilat was het een bijzondere wedstrijd. Pilat speelde drie seizoenen bij Zwaagwesteinde en verdedigt sinds dit seizoen de kleuren van ONT. “Lastig om te spelen tegen je oude club doordat ze je goed kennen en weten wat je ongeveer doet. Misschien daardoor, maar mijn eigen spel kon beter, vooral de tweede helft. Verder heel goed ontvangen daar, met leuke nababbel in de kantine.

Pilat vond het gelijkspel wel een terechte uitslag: “Uiteindelijk wel ja. Wij werden wat afwachtend nadat we voor kwamen terwijl de tegenstander wat feller werd. Trouwens, de eerste twee goals waren keepersfouten. Rory verkeek zich op het schot, speelde verder goed, vooral op hoge ballen. En hun keeper kwam zwak uit bij de goal van Dennis. Beide ploegen ontlopen elkaar niet veel en dat was in de wedstrijd ook wel te zien. Het zijn afgestrafte fouten of individuele kwaliteiten die zo’n wedstrijd beslissen.”

Volgende week speelt ONT opnieuw een uitwedstrijd. In Surhuisterveen is ’t Fean ’58 de tegenstander. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.