78'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

28 januari 2017 14:30

Nijboer, G.

OPEINDE - Op papier een topper maar in de praktijk werd het dat nooit. Voor de neutrale toeschouwer was ONT - Dokkum beslist geen leuke wedstrijd. Heel weinig spektakel voor de goals. ONT ging er met de 2-1 winst vandoor waar een ‘draw’ de verhoudingen beter had weergegeven.

Nee, een topper werd ONT tegen Dokkum nooit. Terwijl de inzet toch de koppositie was. Bij een gelijkspel of winst voor Dokkum bleef die positie in handen van Dokkum. Winst voor ONT betekende stuivertje wisselen met Dokkum en ONT op nummer 1. Door de 2-1 winst werd het laatste scenario dus praktijk.

ONT tegen Dokkum was een strijd tussen gelijke voetbalideeën van ONT trainer Uilke Damstra en zijn opponent Gerrie de Boer aan Dokkum zijde. Afwachtend voetballen en dan in de omschakeling de tegenstander pijn proberen te doen. Beide teams hebben te veel voetballende kwaliteiten om te spreken van puur countervoetbal. De strijdwijze was er meer op gericht om fouten van de tegenstander af te straffen.

Dat kwam er in de eerste helft niet van. Eigenlijk speelden beide teams chaotisch met vooral het hanteren van een lange bal richting de spitsen. En dat leidde dan weer tot balverlies dus was het vooral een ‘heen en weer’ wedstrijd. En kansen in de eerste helft? Die waren er niet. De strijdwijze van Dokkum was om met een lange bal Martijn Jongeling (elf doelpunten in de laatste zes wedstrijden) te bereiken. De Dokkum spits was constant in beweging en aanspeelbaar maar kon zijn snelheid nooit benutten. ONT verdedigde niet ver van eigen goal waardoor de Dokkum spits geen ruimte had voor diepgang. Kreeg Jongeling wel de bal dan maakte vooral ONT verdediger Oebele Twijnstra de Dokkumer het leven zuur. Jongeling kreeg over de gehele wedstrijd gemeten geen enkele kans; een compliment aan de ONT verdediging.

Wat ONT zich kwalijk kon nemen in de eerste helft was dat het te statisch speelde. Er was geen aanspeelpunt, noch op het middenveld noch in de aanvalslinie. Met als gevolg dat er vanuit de verdediging dan maar een bal op goed geluk naar voren ging. En ook Dokkum speelde op die wijze. Dat er toch nog een doelpunt viel was eigenlijk een wonder. En dat wonder geschiedde zes minuten voor rust aan ONT zijde. Een voorzet van Teake van der Hoek zeilde voorbij het doel van Dokkum, maar Hielke Knippels slaagde er in de bal toch nog met het hoofd terug te leggen op Wytze Pilat. Geheel in het beeld van de wedstrijd kreeg Pilat de bal in de kluts mee om daarna Dokkum doelman Patrick van der Velde kansloos te laten.

De tweede helft was wel wat boeiender omdat Dokkum de schroom van zich af wierp en ONT onder druk zette. Dat gaf een ander spelbeeld, boeiender, maar opwindend? Dat nou ook weer niet. Het ontbeerde Dokkum aan aanvallende creativiteit om ONT ‘van het padje te krijgen’. Met Freerk Veenstra en Hendrik Mulder op de vleugels en Twijnstra en Stefan Roffel stond de ONT verdediging als een huis. ONT doelman Rory Bruinja had een vrije middag met hier en daar een oprapertje. En toch werd het 1-1. In de 72e minuut mocht Dokkum een corner nemen. Omdat een ONT’er z’n hoofd introk, kon Nick Keekstra koppend de gelijkmaker scoren. Een toevalstreffer en dat was de winnende 2-1 zes minuten later ook. De corner was van Pilat, Otto Kooi schampte de bal met het hoofd, Van der Hoek wist niet dat de bal via zijn dijbeen naar Twijnstra caramboleerde, maar die poeierde de bal wel van dichtbij binnen. ONT kreeg het in de laatste minuut nog even benauwd. Een vrije trap vanaf de rand zestien bracht alles wat Dokkum was voor het ONT doel, inclusief doelman Van der Velde. Uitgerekend hij kreeg zijn hoofd tegen de bal; over en naast.

Scheidsrechter Nijboer uit Emmer Compascuum, hij leidde uitstekend en liet de teams voetballen, vond het na ruim negentig minuten wel genoeg. Eindstand 2-1.

ONT trainer Uilke Damstra was blij met de overwinning maar zag ook de nodige verbeterpunten: “Na een spannende wedstrijd met wisselende kansen hebben we uiteindelijk de drie punten thuis kunnen houden. Het voetbal kan absoluut beter, zeker wat passing betreft. Ook het maken van de juiste keuzes onder druk van de tegenstander is voor verbetering vatbaar.  Daar gaan we weer aan werken de komende week. Stimulerend werkt wel dat je wint van de koploper, weinig kansen meer weggeeft en groeit als collectief. Dokkum had zes wedstrijden op rij gewonnen en heeft een degelijke ploeg met een paar individuele spelers met meerwaarde, maar het is ONT gelukt dit goed te bespelen.”

Volgende week speelt ONT uit tegen Zwaagwesteinde, de nummer vijf op de ranglijst met vijf punten minder dan ONT. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.