ONT temt voorhoede Anjum en wint met 3-0

56'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

26 november 2016 15:00

Spoel, H. van der

OPEINDE - ONT slaagde er zaterdag in de veel scorende voorhoede van Anjum het zwijgen op te leggen. Uit het ruime aantal kansen dat ONT zelf creëerde werden maar drie doelpunten gemaakt. En zo stond er na 90 minuten een verdiende 3-0 eindstand op het scorebord.

Vooraf werd er met ontzag opgekeken tegen Anjum. Want wie de doelcijfers van Anjum bekeek, zag direct waar de kracht van de bezoekers lag. De Anjumers maakten het respectabele aantal van 28 goals. In district Noord scoorde maar één team meer goals in de tot nu toe gespeelde wedstrijden; PJC uit Nieuwe Pekela in de zondag 5e klasse F kwam tot 30 goals. Maar ONT leverde een puike prestatie door die veel scorende voorhoede aan banden te leggen en geen enkele kans te gunnen.

Een goede wedstrijd was ONT - Anjum niet. Beide partijen grossierden 90 minuten lang in foute keuzes. Soms levert dat een spectaculair schouwspel op maar dat gebeurde niet. Het werd een vlakke wedstrijd waarin ONT al na twee minuten de leiding nam. Teake van der Hoek werd in de zestien onderuit getrokken en de strafschop benutte Oebele Twijnstra. ONT doelman Rory Bruinja moest in de vierde minuut aan de bak na een kopbal van Mark Jansma, maar dat was ook het enige wapenfeit van Anjum in de eerste helft. Omdat ook ONT aanvallend machteloos was, restte er voor de toeschouwers niet meer dan een saaie eerste helft.

De tweede helft vergoedde wel wat, maar het werd niet een wedstrijd waar de vonken vanaf vlogen. Misschien was daarvoor de controle die ONT uitoefende op de wedstrijd ook wel te groot. Want niemand sprak er na de wedstrijd echt over, maar ONT kwam ook in de tweede helft geen moment in moeilijkheden tegen een opponent waar dat wel van werd verwacht. ONT besliste de wedstrijd in de 56e minuut. Dennis Bakker ontfutselde op de middellijn de bal aan een tegenstander waarna invaller Otto Kooi de bal bij de Teake van der Hoek bracht. Van der Hoek kwam alleen voor Anjum doelman Lolke Dijkstra, het balletje breed werd daarna een intikkertje voor Kooi. Even later moest Anjum met tien man verder. De prima leidende scheidsrechter Van der Spoel uit Joure was het gemekker van Anjum’s aanvoerder Pope Bauke Holwerda zat en de tweede gele kaart voor de Anjum aanvoerder betekende rood. De leidsman ergerde zich bovendien zichtbaar en hoorbaar aan de asociale opmerkingen aan zijn adres van de Anjum supporters. Mocht een scheidsrechter zich laten leiden door dat soort gedrag, dan zal het niet in het voordeel werken van het team die de ‘supporters’ steunen.

Frappant was wel dat Anjum met tien man het ONT moeilijker maakte dan met elf man. Dat was niet de verdienste van Anjum. De oorzaak was dat ONT te veel terugplooide. ONT liet Anjum voetballen en dat kunnen de Anjumer wel. Het aandringen van Anjum leverde ONT wel kansen voor de 3-0 op. Maar met name Van der Hoek had het vizier niet op scherp. Toch zorgde Van der Hoek vijf minuten voor afloop voor de 3-0 eindstand. Daar ging een prima ONT aanval aan vooraf. Invaller en debutant in ONT 1 Jonny Bottema bleef op links rustig aan de bal waarna de bal via Wytze Pilat en Kooi bij Hielke Knippels terecht kwam. Het harde schot van Knippels werd nog gekeerd door doelman Dijkstra, op de rebound van Van der Hoek had Dijkstra geen verweer.

ONT trainer Uilke Damstra was, op een kleine kanttekening na, tevreden over de prestatie van ONT: “De wedstrijd tegen Anjum kenmerkte zich door een geconcentreerd spelend ONT, dat het gemis van een drietal spelers op moest vangen, alsmede oog moest houden voor het gevaar van de topscorer van de derde klas, Stefan Overkempe van Anjum. Dat lukte vandaag prima. ONT gaf weinig weg en creërende veel kansen. Het enige minpunt was het gemak waarop kansrijke situaties slecht werden uitgespeeld.”

Door de eigen winst en het verlies van Minnertsga en Zwaagwesteinde steeg ONT naar de vierde plaats op de ranglijst. Zaterdag a.s. komt Minnerstga op bezoek bij ONT. Net als ONT heeft Minnertsga 19 punten en drie punten achterstand op koploper Wykels Hallum. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.