Assist: Wytze Pilat

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

12 november 2016 18:00

Leur, R. van de

ROTTEVALLE - De derby tussen ONT en Rottevalle (VVR) kennen we als De Slag Om De Leijen. De versie van zaterdag in Rottevalle werd een zwaar bevochten, maar wel verdiende, 0-1 zege voor ONT.  Pas het laatste kwartier van de wedstrijd had ONT het moeilijk met de gastheren die toen alle schroom van zich af gooiden.

Na twee wat futloze en verloren partijen tegen WTOC en SC Berlikum was het voor ONT tijd om uit een ander vaatje te tappen. En dat gebeurde ook. Onder ruime publieke belangstelling, zo’n 300 toeschouwers omzoomden het veld, zagen de ONT supporters een ONT zoals men dat kent. Vechtend voor elke meter en duels niet uit de weg gaand. Tel daar bij op dat er ook nog goed en gedisciplineerd werd gevoetbald en de basis voor de overwinning was gelegd. ONT trainer Uilke Damstra had zijn opstelling hier en daar wat gewijzigd ten opzichte van de laatste twee wedstrijden. Oebele Twijnstra werd van het middenveld teruggehaald naar centraal achterin en dat functioneerde prima. Twijnstra stofzuigerde dat het een lieve lust was en zijn verdere inbreng was ook in orde. Wytze Pliat werd een linie doorgeschoven om daar meer aan de bal te komen dan op ‘10’ en ook dat was een goeie greep. Pilat verdrong daarmee Teake van der Hoek naar de zijkant en daar fleurde Van der Hoek duidelijk van op. De sterke ONT’er kan op die plaats zijn energie meer kwijt. Met nog een paar andere aanpassingen stond ONT een groot gedeelte van de wedstrijd als een huis.

Het eerste wapenfeit was overigens wel gewoon voor de thuisclub. Clubtopscoorder Fokko van der Veer loste een schot dat via de rug van een ONT’er net langs de paal corner ging. Na tien minuten was er de eerste kans voor ONT. Uit een corner belandde de bal in niemandsland, Twijnstra was als eerste bij de bal maar zijn schot werd gekeerd door VVR doelman Robert de Jong. In de tegenaanval raakte Jorrit Hoekstra in kansrijke positie en daar voorkwam Danny Zijnstra met een bloktackel een doelpoging. Ondanks de kansjes voor VVR had ONT het spel in de eerste helft goed in handen. Er werd vanuit de opdrachten gespeeld en waar het kon werd met verzorgd spel de aanval gezocht. De beide vleugelverdedigers Hendrik Mulder en Freerk Veenstra deden daarin ook prima mee. VVR had het moeilijk met de spelopvatting van ONT, het enige dat ontbrak waren ONT goals. Die kansen waren er in het eerste kwartier zeker. Na een pass van Mulder verscheen Hielke Knippels alleen voor doelman De Jong en die keerde de inzet. Stefan Roffel schoot daarna de bal uit een vrije trap op de lat en Knippels zag ook een tweede doelpoging, na een snelle aanval via Pilat en Van der Hoek, gered worden door de VVR doelman. Dat alles gebeurde in de eerste vijftien minuten. Daarna controleerde ONT de wedstrijd wel, maar doelkansen vielen er niet te noteren. Ook niet voor VVR en zonder dat de partij saai werd, werden de eerste 45 minuten vol gemaakt.

De tweede helft gaf beslist meer vermaak, met de derbysfeer die bij De Slag Om De Leijen hoort. Strijd met passie van beide partijen en dat maakte het voor het publiek tot een vermakelijke tweede helft. ONT had in de 49e minuut een beste kans toen Van der Hoek op kracht in scoringspositie kwam. Ook nu was doelman De Jong, pas 19 jaar, de winnaar. Maar de VVR goalie kon even later een doelpunt van Van der Hoek toch niet

Teake van der Hoek scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.

voorkomen. Pilat speelde Van der Hoek in, de draai was twee VVR verdedigers te machtig en op het schot had De Jong geen verweer. VVR had in de 67e minuut op gelijke hoogte kunnen komen. Jorrit Schra slingerde de bal uit een vrije trap richting tweede paal en daar kwam Erwin de Wind net te kort om de bal te raken. ONT zag een doelpunt afgekeurd worden wegens buitenspel, waar wel wat vraagtekens over waren, waarna Reinier van der Steege nog oog in oog kwam met De Jong. Het te gehaaste schot ging recht op de doelman af. Knippels kopte naast uit een strakke voorzet van Roffel en toen was het wel gedaan met de kansen voor ONT. VVR schakelde nog een keer bij en er kwam een spervuur van aanvallen richting ONT doel. Wat dat betreft moeten de credits ook naar VVR dat niet van plan was met een nederlaag van het veld te stappen. Maar ondanks de druk bleef het bij ONT goed staan en werd er niet gepanikeerd. Wat niet betekende dat VVR geen kansen kreeg. Uit een voorzet van Van der Veer had Jacco Bekkema een vrije schietkans, Bruinja redde. Misschien wel het mooiste moment van de wedstrijd was er vijf minuten voor afloop. De Wind kwam in balbezit na balverlies van Dennis Bakker. De VVR speler baande zich slalommend fraai een weg door de ONT verdediging. Maar de De Wind kwam niet verder dan een soort mislukt schot. En door die onverwachte wending ontstond er een intikkertje voor Hoekstra. Een treffer werd het niet want de ‘tackle back’ actie van Bakker zag de ONT’er beloond met een redding op de doellijn. Een laatste kans op de gelijkmaker ging voor VVR in rook op. Al in blessuretijd mocht VVR nog een vrije trap nemen op zo’n dertig meter van het ONT doel. In plaats van de bal richting de veste van Bruinja te pompen werd het een balletje breed en een mislukt schot van Van der Veer.

Het bleef bij 0-1 en zo naderde ONT de koplopers in de knotsgekke competitie van de 3e klasse B weer op drie punten.

ONT trainer Uilke Damstra was uiteraard een stuk beter gehumeurd dan na de laatste twee wedstrijden. En dat vooral omdat de opdrachten goed werden uitgevoerd: “De slag om de Leyen heeft ONT nuchter en reëel ervaren. Niet te veel opgeklopte emoties, maar uitgaan van afspraken en proberen deze uit te voeren. Met name in de eerste helft heeft de ploeg dit goed gedaan en dit beeld handhaafde zich in de tweede helft. Omdat wij verzuimden de beslissende goal te maken kwamen we in de laatste fase nog in de moeilijkheden. Maar het liep goed af.”

Volgende week (beker) is ONT vrij, op zaterdag 26 november wacht Anjum in Opeinde als opponent. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.