49'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

5 november 2016 15:00

Hadders, J.H.

OPEINDE - Vorige week verloor ONT kansloos met 2-0 van de oranjehemden van Kollum. En zaterdag waren de oranjehemden van SC Berlikum met 1-4 te sterk. ONT heeft dus niks met oranje. ONT legde opnieuw een matige partij voetbal op de mat. Hard gewerkt werd er wel, maar de bezoekers wonnen de meeste duels en dat was de basis voor de verdiende overwinning.

ONT zit in een dip, dat is wel duidelijk na al weer de vierde nederlaag in deze nog best prille competitie. Het ontbeert de ploeg aan zelfvertrouwen. In het begin van de competitie kon dat nog worden weggestopt als ‘de last van vorig seizoen met veel nederlagen’, maar na zeven wedstrijden mag dat geen excuus meer zijn. En toch is dat gebrek aan zelfvertrouwen realiteit. Tegenstander en nummer 10 op de ranglijst SC Berlikum (SCB) ontbrak het juist niet aan zelfvertrouwen. Iedereen wilde de bal wel hebben, er waren automatismen en er was flair. In tegenstelling tot ONT waar die onderdelen veel minder goed in orde waren.

ONT had al binnen de minuut op een 0-1 achterstand kunnen staan. Iedereen op de Friese voetbalvelden kent Jacob Dirk Tuinenga, de doelpuntenmachine (196 competitietreffers) van SCB. En toch was hij het die na 40 seconden oog in oog stond met ONT doelman Rory Bruinja. Bruinja keerde de inzet met de voet, maar je vraagt je toch af hoe het mogelijk is dat zo’n kans ontstaat. Waar was de dekking? Het bleef overigens niet bij die ene kans, want ook Patrick Nauta (kopbal over) en Romar van der Lei met een schot naast hadden mogelijkheden. De bezoekers lieten dus na op voorsprong te komen en dat deed ook ONT. In de twaalfde minuut kopte Danny Zijnstra de bal uit een vrije trap van Wytze Pilat bij de tweede paal voorlangs het verlaten SCB doel. En vijf minuten later besloot Hendrik Mulder het, na een mooie ONT aanval, met een ‘Beb Bakhuys’ kopbal te proberen waar een inzet met binnenkant links logischer was geweest. Teake van der Hoek won daarna twee duels op kracht, de voortzetting in de vorm van een goeie voorzet was gewoon niet goed. Op het half uur ontsnapte ONT aan een achterstand toen Jort Vos de bal geplaatst richting ONT doel stuurde. De inzet ging maar net naast. Robbert de Zeeuw leek daarna SCB toch nog op voorsprong te brengen, de sterke aanvaller draaide weg bij twee ONT’ers maar vuurde naast. Het was dan toch Tuinenga die er aan te pas moest komen om de Berlikumers aan een doelpunt te helpen. Dat was vijf minuten voor rust, Tuinenga werd via een kopbal aangespeeld en scoorde in de lange hoek.

Van der Hoek had na de rust vrijwel vanaf de aftrap voor ONT de gelijkmaker op de schoen. De ONT spits verscheen oog in oog met SCB doelman Durk Boomsma, een treffer werd het niet. In een paar minuten tijd maakte SCB daarna korte metten met ONT. Wat de hele partij al dreigde werd voor ONT de ruwe werkelijkheid. Bruinja liet in minuut 48 het wegwerken van een bal onterecht over aan Jaap-Jan van Leeuwen en die verslikte zich in Patrick Nauta. Nauta wist wel raad met dat buitenkansje; 0-2. ONT spartelde een minuut later even tegen met een doelpunt van Dennis Bakker, maar zeven minuten later was het 1-3 door opnieuw Nauta. Dit keer was het een intikkertje nadat Bruinja de bal uit een voorzet van Robbert de Zeeuw slechts met de vingertoppen kon beroeren. ONT trainer Uilke Damstra wisselde daarna volop om te proberen minimaal een punt uit het vuur te slepen. Rudolf Smedinga kwam in het veld op de libero positie, Stefan Roffel verhuisde van die plaats naar het middenveld en Oebele Twijnstra werd naar het front gestuurd. En even later werd ook spits Otto Kooi nog aan het Damstra ensemble toegevoegd. Het deed ONT geen ‘fertúten’, sterker nog, Smedinga zorgde met knullig balverlies voor de doodsteek voor ONT. Nauta ontfutselde Smedinga de bal, de voorzet op De Zeeuw was op maat en de inzet van SCB’s nummer 9 doeltreffend. ONT bleef wel werken voor een meer draaglijke eindstand, maar de 1-4 stand veranderde niet meer.

ONT leed dus de tweede nederlaag op rij en dat is geen goeie opmaat naar de ‘Slag om de Leijen’ die voor zaterdag a.s. op de rol staat. De wedstrijd in Rottevalle begint om 18.00 uur.