2 - 0

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

29 oktober 2016 14:30

Muitjens, J.

KOLLUM - In de bekerwedstrijd tegen VV Heerenveen afgelopen zaterdag leverde ONT een prima teamprestatie. Daar was tegen Kollum niets van terug te zien. ONT was los zand en verloor met 2-0 van de nummer laatst van de 3e klasse B.

Even terug naar de wedstrijd tegen hoofdklasser VV Heerenveen en wat ONT trainer Uilke Damstra na afloop zei: “Kollum uit is vele malen moeilijker dan Heerenveen thuis. Het is gemakkelijker het spel van een hoger geplaatste tegenstander te ontregelen dan om zelf het spel te maken.” En dat bleek, ONT moest het spel maken maar deed dat zo ongelooflijk rommelig en zonder overleg dat er vrijwel geen kansen werden gecreëerd. Tel daar bij op dat de beleving bij Kollum beter was dan bij ONT en de nederlaag is deels verklaard.

Damstra heeft er voor gekozen ONT te laten spelen met vier verdedigers, twee controleurs daarvoor, drie aanvallend ingestelde middenvelders en één diepe spits. Dat is een op zich alles verantwoord systeem, zeker met de spelers die de ONT trainer tot zijn beschikking heeft. Probleem is echter dat het systeem bij ONT voor geen meter loopt. De linies communiceren niet. Het is een soort van reactievoetbal; ‘ik doe pas wat als jij wat doet.’ En spelers voetballen misschien niet in hun kwaliteit. Als voorbeeld; Oebele Twijnstra loopt zich de longen uit zijn lijf op het middenveld maar komt daardoor zorgvuldigheid te kort in zijn vervolgacties. En ONT’s meest begaafde technicus Wytze Pilat loopt rond op een erg druk middenveld waar Pilat eigenlijk nooit de ruimte krijgt voor een beslissende actie.

Voor Damstra was er na de nederlaag tegen Kollum stof tot nadenken en ook zelfkritiek: “Vandaag was erg teleurstellend, mede gezien het feit dat ik vorige week dit al voorspelde en in het verlengde hiervan heb geprobeerd in de afgelopen week scherp te trainen. Dit met als doel vandaag een goed resultaat te halen. Compleet mislukt dus. Jammer en dat stemt tot nadenken over systeem, speelwijze en spelers die het moeten uitvoeren.”

Wat de wedstrijd betreft was ONT een groot deel van de partij de bovenliggende partij. In die zin, de partij met het meeste balbezit. Zeker niet de partij met de beste kansen, dat was toch echt wel Kollum. Zo volleerde in de vijfde minuut Ruben Merkus de bal voorlangs het ONT doel, kon ONT doelman Rory Bruinja een schot van dezelfde speler net voor de doellijn in zijn handen grabbelen en schoot Efraim Wagenaar de bal op het ONT doel in plaats van twee vrije medespelers te zoeken. En op slag van rust slaagde Randy van Malsen er in de bal naast het ONT doel te krijgen terwijl de kans een intikkertje leek. ONT zette daar één uitgespeelde kans tegenover toen Teake van der Hoek de bal fraai bij Twijnstra bracht. De ONT’er kwam oog in oog met Kollum doelman Andries Dijkstra maar slaagde er niet in de 0-1 aan te tekenen.

De eerste twintig minuten van de tweede helft zette ONT veel druk op het doel van de tegenstander. Met dat spel creëer je dus ook omschakelmomenten en dat is iets waar ONT niet goed genoeg in is. Zo’n moment leverde Kollum de 1-0 voorsprong op. ONT leed balverlies op het middenveld, waarbij scheidsrechter Muitjens verzuimde te fluiten voor een overtreding op Van der Hoek. De speersnelle Benjamin Zondervan ging er over links met de bal vandoor waarna zijn afgemeten voorzet bij de 2e paal werd verzilverd door Gerard van Zonneveld. De spits scoorde vorig seizoen 25 competitiedoelpunten, maakte er dit seizoen in de eerste wedstrijd drie en raakte toen geblesseerd. Tegen ONT maakte Van Zonneveld zijn rentree. Als enige wapenfeit van ONT was er na een kwartier een vrije trap van Hielke Knippels. De ONT’er zocht de korte hoek, maar Kollum doelman Andries Dijkstra liet zich niet verrassen. ONT ontsnapte na 23 minuten aan een grotere achterstand toen Van Malsen de bal, na een lange aanval, in vrije positie over het ONT doel ramde. Een kwartier voor afloop etaleerde Van Zonneveld weer zijn klasse. De Kollum spits nam een lange bal prima aan en zette met één lichaamsbeweging drie ONT’ers op het verkeerde been. Bruinja was daarna kansloos.

ONT bleef hard werken voor een beter resultaat, maar de creativiteit en ook de nauwkeurigheid ontbrak om de Kollum muur te slechten. En zo eindige de wedstrijd in een voor ONT spelers, technische staf én supporters bijzonder teleurstellende 2-0 nederlaag. Die nederlaag kan dan wel prima worden gebruikt om richting de komende thuiswedstrijd tegen SC Berlikum de rug te rechten. Want, er was na afloop ook uit de spelersgroep genoeg zelfkritiek te horen dat het anders moet. Aanvang wedstrijd tegen SC Berlikum is 15.00 uur.