43'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

15 oktober 2016 14:30

Eijden, M.T.R. van

OPEINDE - “Help elkaar” is een aansporing van ONT trainer Uilke Damstra die regelmatig uit de ONT dug-out is te horen. Dat elkaar helpen was zaterdag tegen Wykels Hallum wel de basis voor de 2-1 overwinning. Op basis van teamgeest en inzet bleven de drie punten in Opeinde.

De zoektocht van Damstra naar de beste ONT opstelling leidde vandaag tot een 4-2-3-1 formatie. Doelman Rory Bruinja zag de verdedigers Freerk Veenstra, Danny Zijnstra, Rudolf Smedinga en Hendrik Mulder voor zich. Stefan Roffel en Reinier van der Steege waren de controleurs vóór de verdediging terwijl Hielke Knippels, Wytze Pilat en Oebel Twijnstra daar weer voor speelden. Die drie hadden een soort van dubbelrol; én spits Teake van der Hoek ondersteunen maar ook de opbouw van Wykels Hallum ontregelen. Het moet gezegd, dit ONT stond als een huis. Er werden nauwelijks kansen weggegeven terwijl er wél kansen werden gecreëerd. ONT had het de laatste tien minuten van de wedstrijd wel lastig met Wykels Hallum dat toen met veel opportunisme de gelijkmaker probeerde te forceren. Maar ook dat leidde niet tot uitgespeelde kansen.

Het begin van de wedstrijd was vooral aftasten. Het eerste wapenfeitje was na acht minuten voor de bezoekers. Peter Jan Schuts schoot uit de rebound van een corner in het zijnet. Daarna was er voor het publiek niet veel te beleven. ONT moest blijkbaar toch wat wennen aan het nieuwe concept want er ging het nodige mis in de passing. Daar profiteerde Wykels Hallum niet van. Verder dan een schot van aanvoerder Pieter Dijkstra over het ONT doel kwamen de Hallumers niet. En ONT moest het doen met een schot van Pilat net over de kruising. Twee minuten voor rust kwam ONT op voorsprong. Roffel legde de bal over dertig meter letterlijk op de stropdas van Twijnstra. Die speelde zich vrij en op zijn uithaal had doelman Desmond Louwerens geen verweer. Tot afgrijzen van Damstra kon ONT ook nu weer de voorsprong niet lang vasthouden. Het begon bij Smedinga die, in plaatst van de bal weg te roeien, de bal bij Zijnstra bracht. Die vergat wat ook zijn collega al vergat, de bal een peer te geven. Uit het balverlies ontstond een scrimmage waarbij Smedinga de bal van de doellijn haalde. Maar uit de aansluitende corner scoorde Gwen Dijkstra de 1-1.

Tien minuten na rust leek een voorsprong van Wykels Hallum aanstaande. Uit een corner lag de bal op twee meter van de ONT doellijn zomaar voor de voeten van Pieter Dijkstra. Zijn inzet verdween via een ONT’er in de handen van Bruinja. Twintig tellen later lag de bal er aan de andere kant wel in. Knippels vuurde op doel, doelman Louwerens moest een rebound toestaan waarna Van der Hoek de bal met een puntertje en via de onderkant lat in het doel kreeg. ONT was daarna een flinke tijd de bovenliggende partij maar vergat de score uit te breiden. En daar waren echt wel kansen toe. Mulder soleerde door de Wykels Hallum verdediging, zijn actie stierf in schoonheid en leverde niet meer dan een corner op. Uit een vrije trap van Pilat kwam Knippels alleen voor de doelman waarbij Louwerens winnaar van het duel werd. En de Wykels hallum keeper hield zijn ploeg in de race door daarna ook Oebele Twijnstra twee keer van scoren af te houden. Dat was al in de periode dat Wykels Hallum trainer Wibo de Brouwer zijn ploeg één op één liet spelen en met opportunistisch spel ONT onder druk zette. Die druk kwam er ook zeker wel, tot echt hachelijke situaties leidde het niet. Ook niet toen Jurjen Bosch, eigenlijk te geblesseerd om te spelen, alsnog in het veld kwam. Hoewel Bosch in de slotseconden ook zomaar een strafschop mee had kunnen krijgen van de prima fluitende scheidsrechter Van Eijden uit Ureterp. Zijnstra  hield Bosch stevig vast, de leidsman vond dat het van twee kanten ging en floot niet. Na zes minuten blessuretijd floot Van Eijden voor de laatste keer en kon ONT drie punten bijschrijven.

Een nuttige overwinning voor ONT dat nu, samen met ’t Fean ’58 en Minnertsga, één punt achterstand heeft op koploper WTOC. Zaterdag speelt ONT in Opeinde voor de beker tegen hoofdklasser VV Heerenveen. Aanvang wedstrijd 19.00 uur!