Assist: Otto Kooi

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

8 oktober 2016 14:30

Groenewegen, R.

OUDWOUDE - Wat ONT zaterdag op de mat legde in Oudwoude was ver onder de maat. Niks ten nadele van WTOC, want dat is gewoon een goede ploeg, maar met wat meer gogme had ONT de drie punten mee naar Opeinde genomen. Nu werd het, na een 0-1 voorsprong, een 2-1 nederlaag.

Het niet nakomen van afspraken nekte ONT zaterdag in Oudwoude. De gelijkmaker van de thuisclub ontstond uit een situatie waarin de ONT spitsen Otto Kooi en Teake van der Hoek vergaten WTOC vrije verdediger Berend Jan Prins op te vangen. En de winnende treffer werd voorbereid door WTOC’s beste man Sybren Bosma terwijl zijn bewaker Oebele Twijnstra in geen velden of wegen te bekennen was.

Op papier was er sprake van een topper in de 3e klasse B. Samen met ’t Fean ’58 waren WTOC en ONT koploper. WTOC gaf vanaf het begin gas en liet zien wat de bedoeling was; winnen van ONT en koploper blijven. Met een schot op doel van Klaas Bosma direct na het begin van de wedstrijd werd die intentie ook duidelijk. ONT stelde daar teleurstellend weinig tegenover. Er is blijkbaar alleen maar angst uit de tweede klasse meegenomen. Anders is het steeds maar weer paniekerige uitverdedigen met een lange bal naar voren niet te verklaren. Het betekende wel dat WTOC beter in het spel kwam en ook een kans kreeg. Wervelwind Sybren Bosma ging op avontuur en uiteindelijke eindigde dat avontuur met een bal op de paal. WTOC toonde in de eerste helft meer wilskracht te hebben dan ONT en combineerde ook beter. Exponent van dat betere WTOC was Sybren Bosma. Bosma was altijd in beweging en trok zich niets aan van de mandekking van Twijnstra. Vaak was de ONT’er ook niet in de buurt om Bosma af te stoppen, een kwaliteit van de WTOC speler die zich constant in een vrije positie wist te lopen. Wat kansen betreft bleef het verder gelijkwaardig. Nyckle Smeding schoot de bal over de ONT kruising en Otto Kooi presteerde hetzelfde voor ONT.

Na rust leek ONT een kwartier lang de wedstrijd in Oudwoude onder controle te hebben. ONT kwam uit de kleedkamer met het besef dat er toch best wel wat te halen was bij WTOC. En dat lieten de bezoekers zien. Al direct vanaf de aftrap moest WTOC doelman Geoffry Hoiting een vloeiende aanval onschadelijk maken en ook daarna was ONT de bovenliggende partij. Uit dat overwicht volgde ook de 0-1. Stefan Roffel zette Otto Kooi aan het werk die op zijn beurt de bal bij Teake van der Hoek bracht. Vrij voor de WTOC doelman verzaakte Van der Hoek niet; 0-1. Binnen twee minuten had ONT daarna de kans de voorsprong uit te bouwen, maar twee keer stond Hoiting in de weg. De WTOC doelman bokste inzetten van Kooi en Twijnstra uit zijn doel. En daarna nam WTOC de wedstrijd over. De gastheren zetten een paar tandjes bij en ONT ging daar niet in mee. Zes minuten na de openingstreffer van ONT leidde dat de gelijkmaker in. Prins verliet voor het eerst zijn laatste linie en geen van de ONT spitsen legde Prins een strobreed in de weg. Het avontuur van de WTOC aanvoerder eindigde op achttien meter van het ONT doel door een ONT overtreding. De vrije trap benutte Prins zelf, hoewel dat wel in twee pogingen moest. Drie minuten later stond er 2-1 op het splinternieuwe scorebord van WTOC. Bosma zette een actie in over rechts, mandekker Twijnstra was niet in de buurt, waarna Jilles Bosma de bal over de lijn drukte. ONT probeerde daarna wel de bakens te verzetten maar dat lukte niet echt. Danny Zijnstra moest vlak voor tijd nog van het veld na twee keer geel, maar dat weerhield ONT niet van de bijna gelijkmaker. Dion Smits zette een actie in en kwam oog in oog met doelman Hoiting. De WTOC doelman redde met zijn voeten.

ONT trainer Uilke Damstra stoorde zich na afloop vooral aan het niet nakomen van afspraken: “We hebben drie punten verspeeld, dat is altijd jammer en dat moet even verwerkt worden. Vooral na een 1-0 voorsprong en daarna kansen op een grotere voorsprong. Waarom gaat het fout? Laten we het erop houden dat voetbal een spel is en blijft van fouten, zelfs als je sommige zaken (zoals gevaarlijke spelers van de tegenpartij en wat ertegen te doen) van te voren bespreekt en afspraken maakt. Geen garantie dus... Je moet je wel aan afspraken houden totdat er nieuwe afspraken worden gemaakt, anders hoef je geen afspraken te maken, toch?

Zo liep ONT tegen de tweede nederlaag aan in de nog verse competitie. Zaterdag a.s speelt ONT thuis tegen Wykels Hallum. Die tegenstander heeft net als ONT tien punten en voor beide geldt bij winst de koplopers ’t Fean ’58 en WTOC (dertien punten) in het zicht houden of bij verlies even afstand van de kopposities. Aanvang wedstrijd 14.30 uur en aansluitend het ONT Oktoberfest met een optreden van Rudi Rozenberg!