64'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

1 oktober 2016 14:30

Meints, J.

OPEINDE - Tot een kwartier voor tijd en met een 4-1 voorsprong leek er niets aan de hand voor ONT. Maar toen AVC de schroom van zich afgooide en ONT dacht het wel even uit te spelen kwam de thuisclub in gevaar. Het werd 4-2 en 4-3 en in blessuretijd zelfs bijna 4-4. Uiteindelijk bleven de drie punten in Opeinde.

De start van ONT was flitsend. Na één minuut stond er een 1-0 voorsprong op het scorebord. Wytze Pilat speelde zich vrij en de afgemeten voorzet die volgde werd door Otto Kooi keurig afgerond. Maar lang genoot ONT niet van de voorsprong. Drie minuten later was de stand weer in evenwicht. Vanaf rechts mocht AVC de bal voor het doel brengen waar Pieter van der Schoot raak kopte. Eigenlijk gebeurde er daarna 25 minuten lang niet heel erg veel. ONT liet AVC voetballen en de ploeg uit Sexbierum liet zien de combinaties aardig te beheersen. Maar verdedigend stond het bij ONT wel goed, gevaarlijke situaties voor het ONT doel ontstonden er niet. Één gevaarlijke situatie voor het AVC doel was voor ONT genoeg om de 2-1 aan te tekenen. Dennis Bakker stond aan het einde van een combinatie tussen Pilat en Kooi. Hij had er twee pogingen voor nodig maar Bakker tekende wel voor de 2-1 voorsprong. Ook die voorsprong leek geen lang ONT leven te hebben, want de sterk spelende AVC aanvoerder Jelte Visser had zes minuten later de gelijkmaker op zijn schoen. In vrije positie schoot Visser de bal voorlangs het ONT doel. Vier minuten later leek het vermaledijde omschakelen ONT weer eens  fataal te worden. Balverlies van ONT leverde een AVC counter op en het was dat Stefan Roffel een ‘last minute’ redding had waardoor het geen 100% effectieve uitval werd.

De tweede helft begon ONT sterk. AVC werd onder druk gezet en dat leidde in de 51e minuut tot uitbreiding van de voorsprong. Reinier van der Steege, zwoegend als altijd, troefde zijn tegenstander af op kracht en liet daarna Kooi de 3-1 aantekenen. Hendrik Mulder had vlot daarna de 4-1 op zijn schoen maar na een solo legde Mulder de bal af waar hij voor eigen succes had moeten gaan. Mulder stond in de 65e minuut alsnog aan de basis van ONT’s vierde doelpunt. De linkerverdediger passte fraai op Hielke Knippels, Knippels vond Pilat en die had een simpele voetbeweging genoeg om AVC doelman Maikel Hartman te passeren. Met nog 25 minuten op de klok leek de wedstrijd gespeeld. AVC deed niet echt meer mee en het ONT publiek wachtte op nog meer goals. Daar dacht AVC trainer Hylke Schrale toch wat anders over. Die wisselde aanvallend in een poging de stand wat dragelijker te maken. En dat kan dan twee kanten op; of ONT loopt nog verder uit of de wissels sorteren effect. En dat laatste gebeurde. Een kwartier voor tijd scoorde Jacob Willekes 4-2. De ONT verdediging liet zich daarbij de kaas van het brood eten door een combinerend AVC niets in de weg te leggen. Toen Visser tien minuten voor afloop de aansluitingstreffer scoorde waren bij ONT de rapen gaar. De angst regeerde, het was billenknijpen en alles wat voetbal simpel en logisch maakte was verdwenen bij ONT. In de slotminuut leek AVC ook nog loon naar moed en werken te krijgen. ONT liet opnieuw toe dat de bezoekers vrijuit mochten combineren. Willekes werd weer vrijgespeeld, deze keer ging zijn schot net voorlangs het ONT doel. In blessuretijd profiteerde ONT bijna van de AVC jacht om ONT pootje te lichten. Pilat profiteerde van de ruimte, de paal voorkwam de 5-3. Het eindsignaal van de prima leidende scheidsrechter Meints uit Grootegast werd aan ONT zijde met zuinig gejuich ontvangen.

ONT trainer Uilke Damstra verpakte in zijn analyse van de wedstrijd ook een stukje zelfkritiek: “Een wedstrijd met verrassende wendingen... Een goede periode na de rust waar we van 2-1 uitlopen naast 4-1 met goed, rustig voetbal met kansen en mogelijkheden en een matige, onrustige periode, veroorzaakt door gemakzucht of slecht uitgepakte wissels? Wie zal het zeggen... Feit is dat het nog onnodig spannend werd door het weggeven van veel ruimtes, waardoor de tegenstander zelfs nog kans kreeg op de gelijkmaker. Gelukkig hebben we de punten thuis kunnen houden en hebben we met tien punten uit vijf wedstrijden een goed begin van de competitie.”

Die tien punten maken van ONT gedeeld koploper, samen met ’t Fean ’58 en WTOC. Zaterdag a.s. staat er dan ook een heuse topper op het programma. ONT neemt het dan in Oudwoude op tegen WTOC, aanvang wedstrijd 14.30 uur.