84'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

24 september 2016 14:30

Dijkstra, A

DRIEZUM - ONT 1 won eindelijk eens uit van VIOD 1. Het werd 1-3, ONT 1 profiteerde in de tweede helft van een overtal situatie. Dat ging niet met goed voetbal en creativiteit, wel met een collectieve inzet en op het juiste moment goals maken. Met de overwinning sluit ONT weer aan met de brede bovenkant van de ranglijst in de 3e klasse B.

ONT heeft het in Driezum altijd moeilijk tegen VIOD. De thuisclub legt schijnbaar net even wat meer strijd in het spel dan ONT. De eerste kans was voor de thuisploeg. Na een scherpe voorzet kon Oebele Twijnstra de bal wegwerken voor een paar schietgrage voeten van VIOD. In de 6e minuut was ONT gevaarlijk. Uit een vrije trap van Wytze Pilat kopte een VIOD verdediger de bal paniekerig corner. En uit die corner van Pilat had Twijnstra een vrije kopkans, de bal ging over het doel. De volgende kans voor VIOD ontstond uit een typisch ONT voorbeeld. Balverlies ver op de helft van VIOD betekende een scherpe counter, het vizier bij VIOD stond niet op scherp waardoor het 0-0 bleef. ONT probeerde de opbouw via spits Otto Kooi te doen en in de 19e minuut leidde dat tot een mooie aanval en net geen goal. Uit een uittrap van ONT doelman Rory Bruinja verlengde Kooi de bal met het hoofd op Pilat waarna Hielke Knippels een teenlengte te kort kwam om te scoren. De volgende poging om zo op te bouwen betekende in de 26e minuut de 1-0 voor de thuisclub. Roelof van der Veen onderschepte de uittrap, kreeg tijd voor een pass en uit die pass scoorde Pieter Ele Kuitert bekwaam in de lange hoek. En dat is nou net wat je niet moet hebben tegen VIOD, op achterstand komen. Maar scheidsrechter Dijkstra stak ONT zes minuten later de helpende hand toe. Dennis Bakker stuurde Knippels de diepte in waarna de ONT’er op het middenveld werd geschept door VIOD doelman Otte Visser. Hoewel er nog een verdediger meeliep vond de leidsman de overtreding een rode kaart. VIOD wierp daarna uiteraard nog meer een muur op en aan ONT de taak die te slechten. Knippels had de beste kansen, daartoe drie keer in staat gesteld door Pilat. Het lukte Knippels niet tot scoren te komen.

In de tweede helft had ONT vanaf de aftrap een beste kans op de gelijkmaker. De inzet van Bakker werd nog net van de lijn geroeid. ONT zocht naar openingen in het VIOD bolwerk, de echte creativiteit ontbrak echter. Dus was het ook niet vreemd dat de gelijkmaker niet uit een soepel lopende aanval kwam. Een inzet van Hendrik Mulder werd uiteindelijk een doelpunt omdat Kooi, na de rebound, weer eens op de goede plaats stond. Twee minuten later had er een voorsprong voor ONT op het scorebord moeten komen. Jaap-Jan van Leeuwen speelde de bal op Kooi waarna Knippels de voorzet uit vrije positie op invaller doelman Feije Wiersma knalde. Ook met tien man was VIOD af en toe gevaarlijk. Uit een corner kopte doelpuntenmachine Jelmer Visser precies in handen van Bruinja en Twijnstra verdedigde goed op de doorgebroken Bauke Visser. Goed in de ogen van de arbiter terwijl heel VIOD om een strafschop schreeuwde. ONT besliste het duel in de 80e en 84e minuut. Twijnstra en Danny Zijnstra scoorden uit corners van Pilat. ONT had daarna nog kansjes op uitbreiding van de score maar het bleef bij 1-3.

De afgelopen seizoenen wist ONT in Driezum niet tot winst te komen. Dat lukte dus nu een keer wel, ook al was dat tegen tien man. Gemakkelijk ging het dus niet, hard gewerkt werd er in ieder geval wel. Dat vond ook ONT trainer Uilke Damstra: “Een positief resultaat na een slechte uitslag tegen ‘t Fean '58. Prima gedaan en een collectieve prestatie met als kritische noot dat we zowel in de eerste als in de tweede helft veel kansen gemakkelijk lieten liggen. Dan blijft het uiteraard altijd lastig om wedstrijden te winnen. Maar we winnen waar we nog nooit gewonnen hebben. Wat willen we nog meer!”

De 3e klasse B is inmiddels een razend spannende competitie. Er zijn twee koplopers met elk acht punten waarna er zes achtervolgers zijn, waaronder ONT, met zeven punten. Zaterdag speelt ONT thuis tegen AVC uit Sexbierum dat uit vier wedstrijden drie punten verzamelde. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.