71'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

17 september 2016 14:30

Brinkman, R.

OPEINDE - Het competitieschema koppelde ONT in wedstrijd twee en drie aan Zwaagwesteinde en ’t Fean ’58. Beide tegenstanders degradeerden met ONT uit de 2e klasse. Was ONT vorige week met 3-2 te sterk voor Zwaagwesteinde, zaterdag incasseerde ONT een terechte 1-3 nederlaag tegen een fris spelend ’t Fean ’58.

Het eerste kwartier van de wedstrijd leek er niets op te wijzen dat ONT tegen een nederlaag aan zou lopen. Het balbezit was voor ONT hoewel ONT doelman Rory Bruinja in minuut vier wel moest redden op een schot van Erwin Tabak. Twee minuten later had ONT gevaarlijk kunnen zijn als Dennis Bakker attent was geweest bij een overstapje van Kooi. De ONT aanvaller reageerde nu te laat om een voorzet via een intikker af te ronden. Even daarna strandde een combinatie tussen Dion Smits en Bakker in schoonheid en ramde Hielke Knippels de bal net over de kruising. Dat aardige begin werd teniet gedaan door twee doelpunten van ’t Fean ’58 binnen een minuut. Twee omschakelmomenten werden ONT fataal. Bij de eerste rondde Joost Nieuwenhuis een kaats van Harm Vrij keurig af. Het tweede moment was balverlies op het ONT middenveld waarna Gerard Dotinga een solo startte en de bal afleverde bij Nieuwenhuis. En die scoorde zijn tweede. Dat was tegen de verhouding in, maar daarna bleek de voorsprong van de bezoekers wel terecht. Bij ONT speelde een aantal spelers met een zak aardappelen op de rug en dat gaf ’t Fean ’58 zicht op meer. Het was aan Bruinja te danken dat de ruststand 0-2 was. Net voor rust keerde de ONT doelman een inzet van dichtbij van Harm Vrij, aangespeeld door Tabak.

Na rust besloot ONT toch maar opportunisme in de strijd te gooien. En dat betekende vooralsnog kansen voor de bezoekers. ONT wilde naar voren en er ontstond ruimte voor ’t Fean ’58. Nieuwenhuis kwam een teenlengte te kort om te scoren en André van der Molen schoot in kansrijke positie over. Tabak etaleerde daarna zijn talenten door drie ONT’ers te dollen waarna Nieuwenhuis verzuimde het af te maken en Dotinga kwam alleen voor Bruinja niet verder dan een rollertje dat geen probleem was voor de ONT doelman. Daarna was het eigenlijk alleen maar ONT wat de klok sloeg. ONT coach Uilke Damstra had in de rust al ingegrepen door Stefan Roffel centraal achterin te posteren waardoor wat meer daadkracht naar voren moest ontstaan. En later werd Oebele Twijnstra naar het front gestuurd om daar oorlog te maken. En dat werkte, ONT zette aan en er kwamen puur op basis van dat opportunisme kansen. Bakker zag een inzet van de lijn gehaald en een kopbal van Knippels werd een corner. Maar in de 71e minuut was het toch raak. Na een corner van Wytze Pilat belandde de bal voor de voeten van Bakker en zijn schot was doeltreffend. ONT ging daarna op zoek naar de gelijkmaker en dat gaf ’t Fean ’58 uiteraard de mogelijkheid te counteren. Tabak had de 1-3 op de schoen maar schoot voorlangs en zo waren er nog wel wat mogelijkheden voor ’t Fean ’58 de trekker over te halen. De bezoekers weigerden dat te doen en dus bleef ONT in leven met kansen op toch nog de gelijkmaker. Die had Smits vier minuten voor afloop. De ONT aanvaller besloot niet in één keer af te ronden en weg was de kans. Misschien wel de beste kans was er twee minuten later voor Knippels. Roffel verzond een prima lange bal, de aanname en de voortzetting van Knippels waren veel te onrustig voor een doeltreffend vervolg. De inzet eindigde in het zijnet. Dat uit een counter Dotinga de eindstand op 1-3 bepaalde was voor de statistieken. De uitstekend leidende scheidsrechter Brinkman uit Drachten floot daarna voor het einde waarna de terechte felicitaties voor ’t Fean ’58 waren.

En zo verloor ONT voor het eerst sinds de voorbereiding begin augustus startte. ’t Fean ’58 speelde fris van de lever met automatismen en dat is geen wonder met een trainer (bij Broekster Boys ‘opgeleid’ door Damstra) die al drie jaar aan het roer staat bij ’t Fean ’58. Na de trainerswissel Damstra voor Stuiver kent ONT die automatismen beslist nog niet. Het is al vaker gezegd; dat heeft tijd nodig. Een nederlaag als tegen ’t Fean ’58 is nodig om uiteindelijk sterker te worden. En het komt goed in Opeinde!

Zaterdag speelt ONT uit bij VIOD Driesum, aanvang 14.30 uur.