88'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

10 september 2016 14:30

Vonk, N.R.T.

OPEINDE - Het was zaterdag het duel der degradanten uit de 2e klasse van vorig seizoen. ONT verliet die mooie klasse via de nacompetitie. Zwaagwesteinde degradeerde rechtstreeks. In een duel met toch wel bizarre trekjes was ONT met een 3-2 overwinning misschien wel de meest gelukkige.

ONT speelde een prima eerste helft waarin er maar weinig kansen waren voor de tegenstander. Hoe anders was de tweede helft. De thuisclub kroop volledig onnodig in zijn schulp en ONT coach Uilke Damstra was niet bij machte om ONT weer greep op de wedstrijd te laten krijgen.
De start van ONT was veelbelovend. Want al na acht minuten krulde Wytze Pilat de bal uit een vrije trap, na een duwfout op Otto Kooi, in het doel van wat vorig seizoen nog zijn ploeggenoten waren. Gelukkig kopieerde de ONT aanwinst niet het gedrag van beroepsvoetballers die tegen hun ex-club scoren. Pliat vierde de treffer uitbundig. En zo hoort het ook. Daarna ontwikkelde de eerste helft zich zoals het technisch duo van ONT dat voor ogen had. Zwaagwesteinde mocht veel de bal hebben, maar ONT stond goed georganiseerd te verdedigen. Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden waren voor de bezoekers. Want Robin Feenstra volleerde naast, Jesse Rozendal krulde een bal net over de kruising en dezelfde speler zag de bal uit een voorzet de lat toucheren. ONT kreeg twee minuten voor rust de mogelijkheid de wedstrijd al aardig op slot te gooien. Stefan Roffel zette met een fraaie pass Hielke Knippels vrij voor Zwaagwesteinde doelman Roelof van der Ploeg. Besluiteloosheid van Knippels, afleggen op Kooi of zelf scoren, liet Van der Ploeg als winnaar uit de strijd komen. Aan de andere kant leek in de slotminuut de gelijkmaker op komst. Uit een klutssituatie mocht René Vellinga vrij aanleggen. Het schot was prima, de complete bank van Zwaagwesteinde veerde al juichend op, de redding van ONT doelman Rory Bruinja overtrof de inzet.

In de tweede helft leek ONT al snel orde op zaken te stellen. Scheidsrechter Vonk uit Hardegarijp bestrafte een vergrijp op Kooi met een strafschop en die benutte Oebele Twijnstra onberispelijk. En snel daarna had Knippels de 3-0 op de schoen. Maar Knippels strandde opnieuw op doelman Van der Ploeg waarna Kooi de bal vanaf twee meter van het doel bijna over de ballenvanger joeg. Nog niks aan de hand voor ONT maar dat veranderde in de 67e minuut. Nu besloot Vonk Zwaagwesteinde een strafschop te geven nadat Bruinja de bal wegbokste en daarbij ook de tegenstander raakte. René Vellinga benutte de penalty. En daarna was het gebeurd met ONT. Het team verzandde in desorganisatie, het werd ‘kip zonder kop’ voetbal en het wachten was op de gelijkmaker. En die kwam er een kwartier voor afloop ook. Lieuwe de Roos profiteerde van een slippertje in de ONT verdediging, zijn doelpunt was wonderschoon. De volley in de verre hoek was voor Bruinja onhoudbaar. Bij ONT was de samenhang verdwenen en eigenlijk voetbalden de bezoekers ONT in die fase ondersteboven. Toch merkwaardig dat een elftal zichzelf zo in verlegenheid kan brengen. Zwaagwesteinde zal zich ontpoppen als één van de betere teams in de 3e klasse B, maar ONT mag zich beslist niet zo de kaas van het brood laten eten. ONT won toch nog en dat dankte het aan een actie van Hielke Knippels. Die jongleerde met de bal in het strafschopgebied van Zwaagwesteinde waarna een verdediger, in de ogen van scheidsrechter Vonk, de bal met de hand speelde. Daarmee was twee minuten voor afloop de derde penalty van de wedstrijd een feit. Twijnstra benutte ook deze strafschop feilloos.

En zo won ONT het duel der degradanten met 3-2. Verdiend? Nou nee, een gelijkspel was meer de verhouding geweest. Damstra vond het een lastige wedstrijd: “Een moeilijke fase in de wedstrijd..., wij scoren geen 3-0, maar krijgen een strafschop (?) tegen. Daarna een periode waarin de tegenstander iemand doorschoof naar de voorhoede en opportunistisch ging spelen. Was lastig op te lossen en te coachen.”

De 3e klasse B kent nu zeven koplopers met elk vier punten. Er is geen ploeg met de volle winst. Zaterdag is er in Opeinde opnieuw een duel der degradanten. Dan komt ’t Fean ’58 op bezoek. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.