0 - 0

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

3 september 2016 14:30

Visser, J A

DOKKUM - ONT 1 opende de competitie in en tegen Dokkum. Op een lastig bespeelbaar veld (lang, dor en stroperig gras), kwam ONT met de uiteindelijke 0-0 goed weg. De thuisploeg verzuimde in de eerste helft de trekker over te halen. ONT had in het laatste deel van de wedstrijd kansen op een geniepige 0-1 overwinning. Het kwam er niet van.

Het gonsde heel de week al dat ONT 1 in Dokkum nog niet vaak een goed resultaat neerzette. Gaat dat dan in de koppies zitten en verlamt dat de ploeg? Feit is wel dat Dokkum vanaf de aftrap richting ONT doel speerde, er een voorzet volgde en Jordi Minnema voor open goal een niet te missen kans kreeg. Maar Minnema schoot op de paal en ONT ontsnapte aan een ‘binnen twaalf seconden’ achterstand. Het eerste deel van de eerste helft had ONT het moeilijk met Dokkum dat veel meer energie stak in de wedstrijd. De thuisploeg rammelde een paar keer flink aan de ONT poort, hoewel dat wel uit een aantal onoverzichtelijke situaties was. We hebben het niet over uitgespeelde kansen maar kansen door een kluts en wegspringende ballen. Maar het was wel een paar keer vrouwen en kinderen eerst bij ONT. De bezoekers ontworstelden zich daar wel een beetje aan, tot gestroomlijnd voetbal leidde dat niet. Dat lukte ook Dokkum niet echt en zo was het voor de toeschouwers eigenlijk gewoon een saai potje. Dat had ook zeker te maken met de spelopvatting van beide teams; niet vol op de aanval maar kijk de kat maar uit de boom.

De tweede helft wilde ONT iets hoger spelen met dus wat meer druk op de tegenstander. Dat zag er ook wel een tijdje naar uit maar het leidde ook tot het verfoeide balverlies van vorig seizoen met een snelle omschakeling van de tegenstander daaropvolgend. Het kostte Rudolf Smedinga een gele kaart nadat de ONT’er heel nuttig aan de noodrem trok. Drie wissels van ONT coach Uilke Damstra brachten wat meer power bij ONT en dat deed de ploeg goed. Dat was na 65 minuten en eigenlijk had ONT daarna de partij aardig onder controle. Wat er aan ontbrak was dat ONT geen uitgespeelde kansen creëerde. Spelmaker Wytze Pilat beleefde een lastige middag tegen opponenten die hem goed kenden. Zodra de middenvelder werd aangespeeld, had de ONT’ers drie tegenstanders bij zich. En of Pliat nu naar links wilde wegdraaien of naar rechts, zijn voortzetting werd geblokt. En daarmee was ook een verrassende pass verdwenen. Voor ONT bleef het bij wat halve kansjes en twee bevliegingen van Dion Smits. Zijn handelsmerk leverde twee schoten voorlangs op. Pilat noopte Dokkum doelman Patrick van der Velde nog wel tot een redding maar ONT slaagde er niet in het Dokkum bastion te doordringen. Het verleidde Dokkum assistent-scheidsrechter Brandsma tot een uitspraak richting ONT supporters; “Wy ha ek wol in bus parkeert foar ús goal”. En wat deed Dokkum? De thuisclub kreeg nog kansen door een kopbal net over van Erik van Buiten en een heel beste kans nadat ONT doelman Rory Bruinja de bal kwijtraakte na een ongeoorloofde botsing die de uitstekend leidende scheidsrechter Visser even ontging. De inzet die volgde werd een prooi voor de katachtig reagerende Bruinja. ONT had in de laatste tien minuten nog een paar kansjes een stiekeme 0-1 overwinning mee naar Opeinde te nemen. Dat kwam er dus niet meer van.

ONT opende het seizoen dus met een 0-0 en achteraf gezien moet ONT daar ook tevreden mee zijn. Het liep allemaal beslist niet op rolletjes maar het is ook niet zo dat het dramatisch was. De technische leiding moet er de positieve punten uit kunnen halen. Dat deed Damstra ook min of meer: “Het was een matige wedstrijd zowel in balbezit als balbezit tegenstander. Wel een resultaat gehaald, want één punt is een resultaat, op basis van collectief hard werken.”

Zaterdag speelt ONT thuis tegen Zwaagwesteinde dat net als ONT degradeerde uit de 2e klasse.