‘Reguliere’ 5-0 overwinning van ONT op Suameer

65'

Mannen, 1, Groep 2 67

23 augustus 2016 20:00

Kooistra, J.H.

OPEINDE - Voor ONT 1 stond de tweede wedstrijd in de beker op het programma. Na de teleurstellende 2-2 tegen 5e klasser SC Kootstertille werd er nu thuis met 5-0 gewonnen van Suameer, eveneens 5e klasser. Dat wordt een ‘reguliere’ overwinning genoemd, maar vraagtekens zijn er genoeg in het Opeinder kamp.

Die vraagtekens moeten er zijn bij ONT. Als een, met alle respect voor Suameer, 5e klasser ín Opeinde in de eerste helft twee opgelegde kansen krijgt en een doelpunt afgekeurd ziet worden (wel/niet buitenspel), dan levert dat vraagtekens op. ONT kreeg vorig seizoen 70 tegendoelpunten te verwerken. ONT coach Uilke Damstra is o.a. dat een doorn in het oog en daarom wil Damstra zijn verdediging eerst op orde hebben. Maar tegen Suameer wilde ONT toch ook voor eigen publiek naar voren voetballen. En tegen een nog fitte en felle tegenstander wordt dan ook tegen een 5e klasser de kwetsbaarheid van ONT bloot gelegd. Dat gebeurde in de 6e minuut, slordig verdedigen van ONT bracht Patrick Sijtsma in scoringspositie. De inzet die Sijtsma produceerde verontrustte ONT doelman Rory Bruinja niet. Na 17 minuten werd Bruinja wel gepasseerd, Anne-Jan Pietersma was de doelpuntenmaker. Maar volgens ONTassistent-scheidsrechter Wieger van der Veen was dat off-side en de goed leidende scheidsrechter Jappie Kooistra uit Drachten nam dat over. Twintig minuten voor rust waren de bezoekers opnieuw gevaarlijk. Sijtsma kwam vrij voor Bruinja maar ook nu was de ONT doelman de situatie de baas. Nu is het niet zo dat ONT daar niets tegenover stelde. Een steekballetje van Wytze Pilat liet Reinier van der Steege niet niet uit komen met zijn passen, de inzet ging naast. Een vrije trap van Stefan Roffel eindigde op de paal maar net voor het half uur was ONT wel succesvol. Roffel legde een vrije trap precies achter de verdediging van Suameer en vond daar het kopgrage hoofd van Oebele Twijnstra. Tien minuten later werd het 2-0 door Teake van der Hoek die de bal rustig (!) in de lange hoek legde, aangespeeld door Dion Smits.

In de tweede helft stelde ONT orde op zaken. Het was eenrichtingsverkeer richting doel van Suameer en dat ONT nog maar drie keer scoorde mag het zichzelf kwalijk nemen. De start was mooi met al vrijwel direct vanaf de aftrap de 3-0. Hendrik Mulder speelde Pilat aan, en uit de voorzet die volgde gleed Teake van der Hoek de bal binnen. De 4-0 viel in de 65e minuut; kopbal Otto Kooi uit een vrije trap van Pilat en het slotakkoord was voor Twijnstra die zeven minuut voor tijd de eindstand op 5-0 bepaalde. Tussendoor had ONT nog legio mogelijkheden een grotere score op het scorebord te zetten. Dat gebeurde niet omdat gehaastheid het won van rust of er gewoon verkeerde keuzes werden gemaakt.

Terugkijkend op de wedstrijd is, zeker in de tweede helft, positief dat ONT bij balverlies door collectief te jagen de bal snel weer in bezit had. Zeg maar de ‘vijf seconden regel’ van Ajax coach Peter Bosz, maar laten we de vergelijking met het zwalkende Ajax niet maken. Zwalken doet ONT niet, maar vooralsnog zijn er dus wel die vraagtekens hoe beter te worden. Het is zoeken naar nieuwe vastigheden en dat heeft tijd nodig.

In de bekerpoule gaat ONT nu aan de leiding met vier punten. V en V ’68 en SC Kootstertille speelden gisteravond met 0-0 gelijk en hebben elk twee punten. Suameer is hekkensluiter met één punt. Zaterdag speeltt ONT de laatste wedstrijd in de bekerpoule thuis tegen V en V ’68. Aanvang 14.30 uur.