Assist: Otto Kooi

Mannen, 1, Groep 2 67

20 augustus 2016 14:00

Houten, J.K. van

ONT faalde bij de ouverture van het bekertoernooi. Tegen 5e klasser SC Kootstertille werd het 2-2. Dat mag ONT als 3e klasser niet gebeuren. ONT verzuimde in de eerste helft afstand te nemen. Het spel in de tweede helft was een kopie van vorig seizoen en dat liep niet goed af.

ONT speelde een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft speelde ONT behoudend, werden er meerdere kansen gecreëerd, maar gescoord werd er niet. En dan hebben we het niet over halve kansen, maar over échte kansen. SC Kootstertille (SCK) mocht het spel maken van ONT, maar er was nogal wat balverlies en kansen kreeg de thuisclub niet. ONT dus wel, maar in de beginfase leidden twee kansen voor Dion Smits en een schietkans voor Oebele Twijnstra niet tot doelpunten. Ook Jaap-Jan van Leeuwen, uit een voorzet van Hendrik Mulder, miste het doel en een schot van Mulder, na een fraaie rush over links, werd gekeerd door de prima keepende doelman Albert-Jan Merkus. De anders toch aardig trefzekere Teake van de Hoek slaagde er eveneens niet in te scoren. Tien minuten voor rust werd een hard schot op doel een prooi voor Merkus. De rebound kwam voor de voeten van Reinier van der Steege, zijn inzet was opnieuw voor de SC Kootstertille doelman. Van der Hoek kwam even daarna in vrije positie niet verder dan een rollertje. ONT behoudend spelen en de vele kansen staat misschien wat haaks op elkaar. Maar de kansen ontstonden wel uit het georganiseerde en behoudende spel. De tegenstander kon het spel niet echt maken, leed veel balverlies en ONT deed het goed in de omschakeling.

De tweede helft speelde ONT met veel meer druk naar voren, eigenlijk het spel van vorig seizoen. Het betekende ook direct een ‘langer’ veld en meer ruimte tussen de linies. Een lange bal vanuit de SCK verdediging was in de 47e minuut de inleiding tot de 1-0. De bal ging richting hoekvlag, ONT doelman Rory Bruinja probeerde de bal te onderscheppen maar Jouke Waaksma was eerder bij de bal. Vanuit een moeilijke positie wist Waaksma toch te scoren. Twee minuten later was de stand weer gelijk. Bij een corner werd Danny Zijnstra aan het shirt getrokken, de strafschop werd door Oebele Twijnstra benut. Tien minuten later kwam ONT op voorsprong. Otto Kooi legde de bal keurig terug op Smits en nu scoorde de ONT aanvaller wel. Smits schoot de bal beheerst langs doelman Merkus. Ondanks de waarschuwende woorden van ONT coach Uilke Damstra “Attent nu, niet met het hoofd in de wolken!”, genoot ONT niet lang van de voorsprong. Want attent was de ONT verdediging twee minuten later zéker niet. Waaksma kreeg alle ruimte om aan te leggen voor zijn tweede goal en dus de gelijkmaker. Uiteraard ging ONT daarna wel op jacht naar de vereiste winst, maar de Opeindenaren werden maar niet baas over de wedstrijd. Dat veranderde ook niet toen ONT een kwartier voor afloop in een écht 4-3-3 systeem ging spelen. Er waren nog wel wat kansjes voor ONT, maar uit een counter van SCK tien minuten voor afloop had Waaksma ook zo maar zijn derde treffer kunnen aantekenen. Het schot ging maar net voorlangs.

Zo bleef het bij een voor ONT jammerlijke en onnodige 2-2. ONT bevindt zich een beetje in het vacuüm van het verwerken van een teleurstellend vorig seizoen en het zoeken naar een andere spelstijl. Dat heeft tijd nodig en in dat opzicht was er dan in ieder geval nog sprake van een ‘nuttige’ wedstrijd.

Ook de medestrijders in de poule van ONT, V en V ’68 en Suameer, speelden met 2-2 gelijk. Dinsdagavond a.s. ontvangt ONT Suameer. Aanvang wedstrijd 20.00 uur.