Fean'58 1

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

5 maart 2016 14:30

Wiersma, W

OPEINDE - ONT verloor de degradatiekraker tegen 't Fean '58 met 0-3 en op die uitslag was niets af te dingen. De bezoekers leken beter bewust van het belang van de wedstrijd dan de thuisploeg. ONT gaf te vaak niet thuis, miste twee 100% kansen en verloor eigenlijk kansloos.

Het seizoen 2015/2016 kenmerkt zich voor ONT vooral door het aantal afwezigen. Misschien is dat gekoppeld aan de plaats waar een team in de competitie staat. Vorig seizoen speelde ONT steeds in de bovenste regionen en was er van blessures vrijwel geen sprake. Dit seizoen is alles anders. ONT vecht tegen degradatie en de lijst met afwezigen is aanzienlijk. Door blessures, een schorsing, ziekte en vakanties miste ONT zaterdag acht spelers. Natuurlijk staan er dan gewoon nog elf ONT'ers in het veld. Maar die elf brachten niet de gedrevenheid die de elf van 't Fean '58 wel hadden. De bezoekers, al vijf seizoenen achtereen ervaren in het spelen tegen degrdatievoetbal, wisten waar het om ging. Na de verkregen voorsprong vertraagde 't Fean '58 de wedstrijd waar het kon. Voor ONT vervelend, maar er staat niet in de reglementen dat het niet mag. De scheidsrechter, in dit geval Wouter Wiersma uit Drachten, bepaalt de grens.

Al na zes minuten keek ONT al aan tegen een 0-1 achterstand. De eerste beste aanval van 't Fean '58 leidde tot een doelpunt. Raoul Dijkstra gaf de voorzet, Harm Vrij zorgde voor de kaats waarna André van der Molen de 0-1 aantekende. Drie minuten later had het zomaar 0-2 kunnen zijn, maar Vrij kon onvoldoende richting aan een kopbal geven. Een nieuwe kans voor de bezoekers was er na veertien minuten. Fokko van der Veer bracht de bal voor het doel waarna het kopballetje van de volkomen vrijstaande Dijkstra in handen van ONT doelman Rein Ybema verdween. Dé kans voor ONT om op gelijke hoogte te komen was er een minuut later. Otto Kooi kwam via een gelukje in balbezit en daarmee ook vrij voor 't Fean '58 doelman André de Graaf. De hoek was voor het uitkiezen, de doelpoging ging naast. Zeven minuten later kwamen de bezoekers op 0-2. Op dertig meter van het doel raakte John Notebomer ('s ochtends terug gekomen van wintersport) in balbezit na een ONT foutje. Notebomer bedacht zicht niet en vuurde op het ONT doel. Ook tot zijn eigen verbazing zeilde de bal in de linkerbovenhoek, onbereikbaar voor Ybema. Ybema moest in het verdere verloop van de eerste helft nog twee maal handelend optreden om te voorkomen dat de wedstrijd al in de eerste helft beslist werd. Een eerste helft die zich verder kenmerkte door een gedreven spelend 't Fean '58 en een mat ONT. Een degradatiekraker als ONT - 't Fean '58 had zich moeten kenmerken als "Bloed aan de paal". ONT zorgde daar niet voor en dat was de bezoekers wel naar de zin.

De tweede helft mocht ONT iets meer naar voren spelen omdat 't Fean '58 dat toeliet. En dat had in de  48e minuut tot de aansluitingstreffer moeten leiden. Die kwam er niet omdat Teake van der Hoek de bal naast kopte uit een prima voorzet van Freerk Veenstra. ONT kreeg wel meer kansjes op een treffer, maar steeds viel de bal net niet goed. Zo kan de tweede helft ook maar het best worden samengevat; ONT vond het net net niet. 't Fean '58 slaagde daar nog wel een keer in.  Van der Veer ging een combinatie  aan met Vrij en scoorde daarna in de lange hoek. De bezoekers hadden de score nog kunnen verhogen, maar ook zij hadden het vizier niet meer op scherp of Ybema greep in.

En zo eindigde de wedstrijd in een voor ONT teleurstellende 0-3 nederlaag. ONT haalde

Dion Smits keerde na vijf maanden blessureleed weer terug op het veld.

uit de vier wedstrijden na de winterstop maar één puntje en scoorde niet. Dat zijn zorgelijke gegevens die het maken dat ONT zich nu onder de degradatiestreep bevindt. Lichtpuntjes waren er nog wel; Dion Smits maakte na maandenlang blessureleed zijn rentree en ook Dennis Bakker maakte na zijn lange schorsing weer wat speelminuten.

ONT trainer Dennis Stuiver klonk na afloop een beetje berustend maar eindigde wel met "Stuiver taal": "Dat een seizoen zijn obstakels kent is voor iedereen duidelijk en herkenbaar. Een breed scala aan obstakels valt ons dit seizoen ten deel. Zo ook voor de degradatie wedstrijd tegen 't Fean '58. De jongens vechten voor wat ze waard zijn al voelt dat zo nu en dan als vechten tegen de bekende bierkaai. 't Fean 58 kent alle klappen van de zweep in de 2e klasse I. Knap hoe ze elke keer deze klappen op kunnen vangen. Ze zijn er, zoals te zien was tijdens de wedstrijd, bedrevener in als wij. Met als gevolg een 0-3 uitslag. We zullen onszelf oprapen en er weer keihard tegen aan gaan!"