5 - 1

Mannen zaterdag, 1, 2e klasse I

28 november 2015 14:30

Zeeman, N.

OUDEGA (FM) - Niet ONT hief zaterdag de strijdbijl boven het hoofd maar De Wâlde. ONT ontbrak het aan scherpte om het De Wâlde moeilijk te maken. Een nog acceptabele eerste helft, 1-1 bij rust, werd gevolgd door een zeldzaam abominabele tweede part. ONT werd op alle facetten van het voetbalspel afgetroefd en kreeg vier doelpunten om de oren. Eindstand 5-1.

ONT startte met hoopvol spel aan de wedstrijd. Al in minuut twee was er een kansje. Gert-Jan Kooistra stuurde Teake van der Hoek, terug na maandenlang blessureleed, de diepte in. Het rollertje dat de ONT'er produceerde verontrustte De Wâlde doelman Erwin Lootsma niet. Vijf minuten later moest Lootsma toch vissen. Sjoerd Venema verzond een afgemeten voorzet naar het hoofd van Egbert Hulzinga en dat betekende 0-1. Even daarna kreeg ONT te maken met het spel dat De Wâlde sterk maakt. Een uitval, een voorzet en een man vrij voor het vijandelijke doel. De Wâlde aanvoerder en beste man van het veld Hette-Pieter Wink was de vrije man, ONT doelman Rory Bruinja de keeper die redde. Maar in de 13e minuut werd het toch 1-1. Anne-Willem Landman gebruikte een ONT verdediger als draaipunt en verschalkte daarna Bruinja. Even daarna had Landman nog een goede kans. De thuisclub was in drie passes bij het ONT doel, ONT had er geen kijk op, waarna Landman de bal over het ONT doel schoot. Het moet gezegd, Het resterende deel van de eerste helft kon ONT de op counters loerende tegenpartij aardig bijbenen. Beide teams kregen nog een opgelegde kans. Egbert Hulzinga schoot in vrijstaande positie recht op Lootsma af en de doorgebroken Egbert Mulder zag zijn inzet gepareerd door Bruinja.

Het spel van De Wâlde wordt over één kam geschoren met dat van Nijland. Wachten op een fout van de tegenstander en dan in de counter dodelijk toeslaan. Er zijn sterke overeenkomsten met het spel van Nijland, met dit verschil dat De Wâlde de bal best wel wil hebben en wil en kan voetballen. Maar als de gelegenheid er is te counteren dan is De Wâlde er als de kippen bij. En dat ondervond ONT in de tweede helft. Vijf minuten na rust leed ONT rond de middellijn knullig balverlies. De Wâlde gooide de bal direct achter de ONT verdediging waarna Stefan Kuiper net iets eerder bij de bal was dan Bruinja; 2-1. Een minuut later vrijwel een kopie van de 2-1. Opnieuw balverlies, veel ONT'ers voor de bal en uitval via Kuipers die nu het scoren overliet aan Egbert Mulder. Vijf minuten later had ONT de aansluittreffer moeten scoren. Uit een corner van Gerrit-Jan Kooistra kopte Hulzinga de bal op doel. Die kopbal werd geblokt waarna Otto Kooi van twee meter afstand de bal over de kruising poeierde. Snel daarna had Kooi nog een kans uit een voorzet van Venema. De schijnbare intikker werd voorkomen door een verdediger van De Wâlde. Omdat Geart Hiemstra even later in vrije positie onbeheerst over schoot ontkwam ONT aan een grotere achterstand. Een hernieuwde kans op de aansluittreffer was er 25 minuten voor afloop. Hulzinga verscheen oog in oog met Lootsma en de goalie werd winnaar van de één tegen één situatie. Dat was al in een periode dat ONT er zichtbaar niet meer in geloofde en dat pas niet bij ONT. Van teamdiscipline was geen sprake meer, het was ronduit "kip zonder kop" voetbal. Niet vreemd dat de linies ver uit elkaar voetbalden en dat De Wâlde daar van profiteerde. Uit een flink aantal kansen scoorden de geel/groenen nog maar twee keer. Hiemstra, opnieuw na een uitval, en Fouke van Gosliga waren de doelpuntenmakers. De eindstand werd daarmee slechts 5-1 waarmee ONT er nog genadig van af kwam.

Verliezen mag, maar verliezen op de manier zoals ONT de tweede helft voetbalde mag en kan niet. Een collectief falen waar eens goed naar gekeken moet worden. Dat vond ook ONT trainer Dennis Stuiver: "We begonnen goed aan de wedstrijd. Komen via een goede aanval en een mooie goal van Egbert op 0-1. Vlak daarna komt De Wâlde langszij. De eerste helft is redelijk in evenwicht. Tien minuten na rust hadden we slordig balverlies met veel mensen voor de bal, de overname werd afgestraft. Wat daarna gebeurde is zowel begrijpelijk als onvoorstelbaar. Begrijpelijk omdat veel spelers een steentje bij willen dragen, op geheel eigen wijze, maar onvoorstelbaar dat het collectief voetballen hierbij uiteen valt. Met een moeilijk te verteren uitslag tot gevolg. We kunnen hier op reflecteren en leren. Dat zullen we dan ook doen...."

Volgende week krijgt ONT de kans deze kater van zich af te voetballen. VVI is dan te gast in Opeinde. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.