24'

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

6 april 2015 17:00

Noppers, H.

HALLUM - Het paasweekeinde stond voor ONT in het teken van twee inhaalwedstrijden. De opdracht was duidelijk. Zes punten behalen en daarmee ook de nummer één positie heroveren op FC Grootegast. En dat lukte wonderwel. Zaterdag werd Dokkum met 1-0 verslagen en paasmaandag was Wykels Hallum met 1-3 aan de beurt.

In Hallum werd om 17.00 uur afgetrapt onder een heerlijk voorjaarszonnetje en met veel ONT supporters langs de zijlijn. Die zagen na dat de eerste wapenfeiten van Wykels Hallum (WH) kwamen. Gwen Dijstra nam ONT doelman Rory Bruinja onder vuur en Erik Niemarkt poeierde de bal over. Dat was binnen de eerste vier minuten waarmee de thuisclub de dadendrang aangaf. Maar ONT bleek in staat vrij snel de partij onder controle te krijgen. De Opeindenaren stonden goed georganiseerd te voetballen. Gevaar van de thuisclub was er wel te duchten door de verre ingooien van Sieger de Vries of als spelverdeler Pieter Dijkstra aan de bal was. Met wat geluk kwam ONT in de 16e minuut op voorsprong. Stefan Roffel belastte zich met een vrije trap, ongeveer halverwege de helft van WH, vlakbij de zijlijn. De naar het doe l draaiend bal werd door WH doelman Robin van der Meer, gehinderd door Oebele Twijnstra, gemist waarna de bal in het WH doel belandde. Het was wat onduidelijk wie nu scoorde. Roffel uit die vrije trap? Beroerden de blonde lokken van Twijnstra de bal nog of was het toch een eigen doelpunt? Op basis van “meeste stemmen gelden” werd de goal toegekend aan Roffel. Acht minuten later breidde ONT de voorsprong uit. Jacco Tuinstra bereikte met een prima pass Egbert Hulzinga. De ONT aanvaller controleerde fraai en doelpuntte met een mooie geplaatste schuiver in de verre hoek. De beslissende 0-3 bleef uit omdat Hielke Knippels een kansrijk schot geblokt zag worden en ook nog een bal van de lijn zag worden gehaald. Een verre ingooi van specialist De Vries gaf Niemarkt een kans. Het schot uit de draai werd een prooi voor Bruinja. Kort voor rust moest ONT een tegentreffer toestaan. En die treffer was fraai. Na een dubbele 1-2 scoorde Bjorn Dijkstra met een strak schot.

Wat ONT goed deed in de eerste helft was het omgaan met het bijzonder hobbelige veld. Het “kunstgrasvoetbal” ging overboord, geen korte passjes en vrijwel geen terugspeelballen op Bruinja. De risico’s van balverlies door de slechte grasmat werden zoveel mogelijk vermeden. Dat spel zette zich de tweede helft voort en daarmee hield ONT ook controle op de wedstrijd. Het leek ook een kwestie van tijd dat ONT de score ging uitbreiden. Dat duurde tot de 60e minuut. Nadat Sjoerd Venema een voorzet van Teake van der Hoek net achter zich kreeg, Knippels een vrije trap op de buitenkant paal vuurde en Twijnstra een kopbal nét niet over de lijn zag verdwijnen, was aanvoerder Gerrit-Jan Kooistra wél succesvol. Op twintig meter van het WH doel legde Kooistra de bal twee keer goed om de bal daarna met een fraaie boog in het doel te laten belandden. De thuisploeg werd in het verloop van de tweede helft nog twee keer gevaarlijk. Uit een vrije trap verlengde Kevin Dijkstra de bal met het hoofd, maar dat verraste Bruinja niet. En Pieter Dijkstra schoot de bal uit een vrije trap op het ONT doel, ook dat kon Bruinja niet verontrustten. Zo bleef het bij 1-3 waar ONT de voorsprong overigens beslist had moeten uitbreiden naar een veel hogere score. Maar een aantal overtalsituaties werden slecht uitgespeeld. Voor de overwinning maakte dat niet uit, voor het verschil in krachtsverhouding wel.

ONT dus een zespunter in het paasweekeinde en terug aan de kop van de ranglijst. Grootste pluspunt aan ONT zijde was dat het verloren gegane blazoen in de wedstrijden tegen Dokkum en Wykels Hallum weer behoorlijk is opgepoetst. Dat moet vertrouwen geven voor de rest van de competitie. Want met nog vijf wedstrijden te gaan staat er een zinderende ontknoping van die competitie te wachten. Voor ONT start die ontknoping zaterdag a.s. met een uitwedstrijd tegen Minnertsga, aanvang wedstrijd 14.30 uur.