0 - 1

Mannen zaterdag, 1, 3e klasse B

13 december 2014 14:30

Vinke, D.

ZWAAGWESTEINDE - ONT leed twee nederlagen op rij, verloor de koppositie, maar het herstel, uit  tegen de nummer drie Zwaagwesteinde, mag een prima resultaat worden genoemd. In een heerlijke vechtwedstrijd werd het 0-1 voor ONT. Met die zege staat ONT stevig op de tweede plaats op de ranglijst.

Voor beide partijen stond er veel op het spel. ONT moest winnen om het gat naar koploper FC Grootegast niet groter dan twee punten te laten worden. Voor Zwaagwesteinde (VVZ) was de inzet de tweede plaats op de ranglijst delen met ONT of bij verlies op zes punten achterstand worden gezet. Genoeg ingrediënten voor een mooie pot voetbal en dat kregen de toeschouwers ook voorgeschoteld. Het was dan misschien niet altijd goed, maar passie was er negentig minuten lang, van beide partijen.

Hoewel ONT overtuigend startte met direct druk op het doel van VVZ, was het de thuisclub die het eerst van zich liet horen. Topscoorder Sven Rozendal bestookte het ONT doel waar Rory Bruinja de bal met moeite weg bokste. Het nam niet weg dat ONT in de eerste helft de

Jaap-Jan van Leeuwen scoorde de enige treffer van de wedstrijd.

bovenliggende partij was. De bal ging gemakkelijker van man naar man en VVZ had moeite met de steeds doorschuivende Oebele Twijnstra. De verdiende voorsprong voor ONT kwam er na 31 minuten. Uit een strakke voorzet van Teake van der Hoek werd de bal door Jaap-Jan van Leeuwen met de punt van de schoen tegen de touwen gewerkt. Hielke  Knippels had daarna de voorsprong moeten uitbreiden maar liet dat na door oog in oog met doelman Johan Jan Kleefstra naast te schieten. Eigenlijk was ONT de eerste helft de bovenliggende partij maar liet het na een beslissende voorsprong te nemen.

De tweede helft gaf een heel ander beeld. De thuisclub stak veel meer energie in de partij en daar ging ONT niet genoeg in mee. Een kwartier lang werd ONT ondersteboven gelopen en dat resulteerde in echte kansen. Maar ONT had vandaag een heel grote zak geluk mee naar De Westereen genomen. En die moest worden aangesproken. Binnen tien minuten kopte eerst Lourens Wagenaar net naast, raakte Jilt Venema de paal, belandde een schot van Rozendal via een ONT been op de lat en moest Jacco Tuinstra een inzet van Venema van de lijn roeien. Pas na een kwartier kon ONT zich een beetje aan de druk van de thuisclub ontworstelen. En dat leverde twee grote kansen op. De hardwerkende Dion Smits blokte een bal en werd daarna door Van der Hoek de diepte in gestuurd. De rush van Smits eindigde met een schot dat over ging, waar afspelen op de mee gesprinte Van der Hoek een betere optie was geweest. En even later raakte Twijnstra in een identieke situatie. Nu waren er zelfs twee geheel vrijstaande medespelers maar ook Twijnstra probeerde het zelf. Doelman Kleefstra hield zijn doel schoon. ONT vergat dus de trekker over te halen en dat hield de hoop op een goed resultaat bij VVZ levend. Voor ONT werden het daardoor spannende laatste twintig minuten. De thuisclub bleef aandringen met de sterke Rozendal in een hoofdrol. De aanvoerder zag eerst nog een schot met draai van René Vellinga keurig door Bruinja gepakt worden. Daarna zorgde Rozendal voor een kans voor Jan Visser die voorlangs schoot. En drie minuten voor afloop zette VVZ’s nummer 9 René Nauta vrij voor het ONT doel. Het schot verdween in het zijnet. Al in blessuretijd kreeg VVZ een vrije trap op twintig meter, recht voor het ONT doel. Een klus voor Rozendal die de bal langs de ONT muur vuurde. Maar Bruinja had de pegel, die zwanger van effect op hem afkwam, klemvast. Ver in blessuretijd ontstond er nog een scrimmage in het ONT strafschopgebied, ook daaruit werd niet gescoord. De goed leidende scheidsrechter Vinke uit Wommels vond het daarna wel genoeg.

En zo ging ONT met drie zwaar bevochten punten de winterstop in. En dat was nodig ook vond ONT trainer Dennis Stuiver: “Ja, wij wilden vandaag beslist winnen. Daarbij wilden we het spel spelen dat we voor ogen hebben; initiatiefrijk voetbal. Dat lukt in de eerste helft bij vlagen aardig.” Dat ONT in het begin van de tweede helft rijp voor de sloop leek was Stuiver het niet mee eens: “Rijp voor de sloop? Zij schieten een bal op de paal en op de lat en missen een één op één kans. Wij stonden zo rond de 65e minuut ook drie keer kansrijk voor hun goal. Maar daarmee vond ik niet dat zij op dat moment dan rijp voor de sloop waren. Het was vooral rommelig, leuk voor het publiek maar niet het voetbal dat wij willen spelen.

De ONT trainer was wel erg blij dat ONT de storm van VVZ overleefde: “De tweede helft ging wat moeilijker omdat de tegenstander aandrong. Maar het team bleef gezamenlijk overeind. Een mooie overwinning van een mooie ploeg van twee trotse trainers,” waarmee Stuiver ook assistent-trainer Henk Akkerman bij het succes betrok.

Voor ONT is het nu winterstop. Heel lang leek het er op dat ONT dat als koploper van de 3e klasse B zou doen, maar omdat FC Grootegast in de slotminuut met 2-1 won van Minnertsga, blijft het gat met de koploper twee punten. ONT hervat de competitie op 24 januari met een thuiswedstrijd tegen SC Stiens.