88'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

20 april 2013 14:30

Wit, R.W. De

OPEINDE - In een regelrechte degradatiekraker tegen de nummer laatst Grijpskerk pakte ONT met een 4-1 overwinning drie zéér belangrijke punten. De ruime overwinning verbloemde het matige spel van de thuisploeg. Pas na de 2-1 voorsprong gooide ONT de schroom van zich af met een te ruime 4-1 overwinning als resultaat.

Door drie verliespartijen op rij raakte ONT de aansluiting met de middenmoot aardig kwijt. Zaterdag stond het duel met Grijpskerk op het programma. Een degradatieduel pur sang. De Groningers waren de nummer laatst, ONT één plaats daarboven. ONT moest de eerste helft toezien dat de bezoekers gemakkelijker voetbalden. Dat riep herinneringen op aan de heenwedstrijd toen ONT door een vlot combinerend Grijpskerk met 5-1 van het veld werd geblazen. In het begin van de partij was het alle hens aan dek voor ONT. Rudolf Smedinga hield Wybo van der Hoek van scoren af en ONT doelman Rory Bruinja belette Jan Jacob Posthumus te doelpuntten. Ten koste van een corner greep Sjoerd Riemersma goed in voor Bert Reitsema de trekker over kon halen en voorkwam Smedinga op de doellijn dat een inzet van Dennis Banga doel trof. Banga kreeg daarna een wellicht nog grotere kans, nu roeide de Grijpskerk verdediger de bal drie meter voor het doel over de ballenvanger. Net over het half uur deed ONT eindelijk iets terug. Hielke Knippels speelde een vrije trap in op Teake van der Hoek die uit de draai zijn schot op de paal zag belandden. Een minuut later was het toch raak voor de thuisclub. Van 25 meter haalde Hielke Knippels verwoestend uit, als een streep vloog de bal in de bovenhoek. Die voorsprong hield ONT niet vast tot het rustsignaal. Wiebe Loonstra schoot een vrije trap hard langs de muur in het ONT doel.

De tweede helft was een half uur lang het aanzien nauwelijks waard. Er leek aan beide zijden meer angst te zijn voor een tegendoelpunt dan dat men voor succes ging. In dat half uur was een nieuwe, harde,  vrije trap van Boonstra noemenswaardig. De bal verdween nu in de handen van Bruinja. Voor ONT verscheen Thomas van der Lei in kansrijke positie. Een steekballetje had Mario Dekker in vrije positie gebracht. Een klein moment van twijfel leidde tot balverleis. De 2-1 voorsprong voor ONT, in de 75e minuut, kwam eigenlijk uit de lucht vallen. Van der Hoek bracht de bal vanaf links voor het doel en daar stond invaller Rutmer Dam klaar om de bal binnen te schuiven. Enkele minuten daarna stond Boonstra weer aan het kanon bij een vrije trap. Ook deze poging werd een prooi voor Bruinja. In de 80e minuut vergrootte ONT de voorsprong. Van der Lei nam een strakke corner waarna de bal door Van der Hoek hard tegen de touwen werd gekopt. Bij Grijpskerk gingen de koppies toen wel naar beneden. Drie minuten voor het einde maakte ONT het karwei af. Jasper Drenthe zette voor, Van der Hoek werd ‘strafschoprijp” naar de grond geduwd maar scheidsrechter De Wit uit Groningen paste de voordeelregel toe. En toen stond Dam weer op de goede plaats om de 4-1 aan te tekenen. Omdat een inzet van Van der Lei de plaal trof, slaagde ONT er net niet in om dezelfde uitslag als in Grijpskerk neer te zetten. Het bleef bij 4-1.

SDS verloor en daardoor verruilde ONT van plaats met de Eastereiners. ONT staat nu op een nacompetitieplaats en hoewel er nog vier wedstrijden zijn te spelen lijkt dat ook het hoogst haalbare. Op de veilige tiende plaats staat VVI dat vijf punten meer en een wedstrijd minder heeft gespeeld dan ONT. Op plaats negen vinden we Blauw Wit ’34. Die ploeg heeft zeven punten meer maar ook een wedstrijd meer gespeeld. Niets is natuurlijk onmogelijk maar het is vooral zaak om van de rechtstreekse degradatieplaatsen weg te blijven.