ONT en Minnertsga houden elkaar in evenwicht; 1-1

60'

Mannen Zaterdag standaard, 1, 2e klasse I

12 mei 2012 14:30

Westland, H.J.

MINNERTSGSA - Gemakkelijke wedstrijden speelt ONT nooit tegen Minnertsga. Afgelopen zaterdag viel dat mee, ONT bepaalde lang het spelbeeld. Maar de 0-1 voorsprong kon niet over de streep worden getrokken. Een tegen degradatie vechtend Minnertsga kwam kort voor tijd op 1-1.

Het is de laatste weken puzzelen voor ONT coach Jan Mulder. Zo aan het einde van de competitie heeft ONT te maken met een ware blessuregolf. Tegen Minnertsga miste Mulder acht van zijn A selectiespelers waarvan vijf basisspelers. Het betekende dat Mulder een beroep moest doen op assistent-trainer Marco van der Veen en A junior Bram Twijnstra om de ONT bank te bezetten.

ONT begon de strijd met een theoretische kans op de titel in de derde periode. Voor de thuisclub waren de belangen veel groter. Rechtstreekse degradatie, nacompetitie of handhaving was in het geding. Toch was dat in de eerste helft beslist niet aan Minnertsga af te lezen. ONT trof niet een tot een op het bot gemotiveerde tegenstander. ONT maakte het spel in de eerste helft en pas in het laatste deel liet Minnertsga iets van tanden zien. Toen kwam Remco van der Mossel in vrije scoringspositie maar verhinderde ONT doelman Rory Bruinja een doelpunt. Daarvoor had ONT wel kansjes gehad, maar echte doelrijpe kansen waren dat niet. Behalve een kans net over het half uur voor Otto Kooi. ONT’s nummer negen draaide zich fraai vrij maar zijn schot werd door doelman Jorn Helder tot corner verwerkt.

ONT startte de tweede helft zonder Oebele Twijnstra die geblesseerd in de kleedkamer achterbleef. De omzettingen kwamen het ONT spel niet ten goede. Het bij vlagen aardige voetbal van de eerste helft moest blijkbaar even worden hervonden. En dat tegen een Minnertsga dat nadrukkelijk met drie spitsen ging spelen en druk zette. Het leidde in de 52e minuut tot een goeie kans voor Arjen Andringa maar Bruinja redde. Acht minuten later stond er zo maar de 0-1 op het scorebord. Hielke Knippels verzond een voorzet waarna de bal door Jasper Drenthe fraai over de boomlange Minnertsga doelman Jorn Helder in het doel werd gekopt. Vier minuten later had Drenthe de partij op slot kunnen gooien. Invaller Jeroen van Wijk kaatste op Otto Kooi die met een subtiel hakje Drenthe alleen voor doelman Helder zette. De ONT’er slaagde er niet in het tweede ONT doelpunt te maken.

Minnertsga was in de 67e minuut dichtbij de gelijkmaker toen Andringa de bal op de lat schoot. Daarna moest Thomas van der Lei een bal van de lijn halen en schoot Andringa in het zijnet. ONT werd pas negen minuten voor afloop kansrijk. Jeroen van Wijk waagde uit een voorzet van Van der Lei een doelpoging, Helder maakte er een corner van. Een minuut later stond dan toch de gelijkmaker op het scorebord. ONT kreeg de bal niet weg en Sander Zonderland scoorde. ONT trainer Mulder liet daarna Marco van der Veen zijn debuut in de 2e klasse maken en ook Bram Twijnstra kwam nog in het veld voor zijn ONT 1 debuut. Op het veld gebeurde in de slotfase niet veel meer. Na 90 minuten vond de goed leidende scheidsrechter Westland uit Leusden het ook wel welletjes en kon de 1-1 op het wedstrijdformulier worden ingevuld.

Voor ONT betekende de 1-1 het elfde gelijke spel. In het zaterdagvoetbal van district Noord een record. In de 2e klasse vielen zaterdag alle beslissingen. Balk werd op eigen kracht kampioen door te winnen van Broekster Boys. Bij verlies waren de Balkster ook kampioen geweest omdat Heerenveense Boys verloor van VVI. SC Veenwouden werd kampioen van de derde periode. De mannen van Dick Sangers gaan de nacompetitie voor promotie in, samen met VEV ’67 en Heerenveense Boys. Minnertsga en SDS spelen eveneens nacompetitie, maar dan om te proberen niet te degraderen. Voor SC Berlikum werd degradatie een feit. Zij dalen af naar de derde klasse en dat geldt ook voor Be Quick Dokkum.