Binnendijk 53 B
9256HL
RYPTSJERK
tel. 0511-432168

RIJPERKERK - ONT leek in de topper tegen Rijperkerk (de nummers twee en drie kruisten de degens) op weg naar een driepunter. Een fel omstreden strafschop zeven minuten voor tijd bracht Rijperkerk op gelijke hoogte. Ook aan Rijperkerk zijde werd gesproken van een (dankbaar) cadeautje van de scheidsrechter.

Wedstrijden tussen ONT en Rijperkerk zijn vaak boeiend en doelpuntrijk. Deze editie voldeed aan dat beeld. Of je nou voor Rijperkerk was, ONT supporter of neutraal, wát een wedstrijd legden de teams op de mat. Er was 90 minuten lang strijd, passie, verbetenheid, wil om te winnen en dat ook nog eens in combinatie met aanvaardbaar voetbal.

De eerste kans van de wedstrijd was er voor ONT al na twee minuten. Via Noël Mulder en Michel Weisser belandde de bal bij Chris Visser die van de rand zestien kon uithalen. De inzet werd een prooi voor Rijperkerk doelman Redmar Jorna. De thuisclub liet zich niet onbetuigd met een schot van Robert van der Laan dat over het ONT doel verdween. Voor het publiek was het vermakelijk te zien dat geen van beide  teams bereid was in de schulp te kruipen. Niet met uitvallen het vijandelijke doel zoeken, maar vol op de aanval spelen. Er ontspon zich een enerverende partij voetbal op een hoog niveau. Met kansjes voor beide partijen. Weisser zag een inzet geblokt op de doellijn en Diederik Andringa kopt in vrije positie over het ONT doel De 1-0 voorsprong voor Rijperkerk in de 32e minuut kwam uit het niets. Er was balverlies van ONT en de voorzet die volgde werd met de punt van de schoen verlengd door Lammert van Althuis. ONT doelman Hidde Ament was kansloos. Dus opnieuw een achterstand voor ONT en wederom raakte ONT niet in paniek. ONT ging door waarmee het bezig was; een overwicht creëren op het middenveld en de tegenstander onder druk houden. Maar, ONT had een corner nodig om op gelijke hoogte te komen. Uit de hoekschop van Mulder kwam de bal voor de voeten van Visser die de bal in het Rijperkerk doel roste.

Na rust bleek geen van beide partijen concessies te willen doen aan de spelopvatting en dus bleef het een boeiende wedstrijd. Met in de 53e minuut een wereldgoal voor ONT. Keimpe Jacobi kreeg de bal op zo’n dertig meter van het Rijperkerk doel voor de voeten. Teamgenoten riepen ‘sjitte’ en dat deed Jacobi. Als een raket vloog de bal in de kruising. Ament moest daarna redden op een inzet van Van Althuis maar was in de 60e minuut wel kansloos op een schot van dezelfde speler. Twee minuten later kwam ONT weer op voorsprong. Weisser maakte het de verdediging van Rijperkerk zodanig lastig dat de bal voor de voeten van Janco van der Veen belandde. En die scoorde met een bekeken schot. Met nog een half uur te gaan kon de wedstrijd alle kanten op. Natuurlijk weigerde Rijperkerk de handdoek in de ring te gooien. Coach Klaas de Boer (ex-ONT trainer) wisselde aanvallend en er kwam druk op het doel van ONT. Maar Ament capituleerde niet op inzetten van Van Althuis en Jeroen van IJsselmuiden. In dat laatste deel van de wedstrijd kwam ONT niet meer toe aan mogelijkheden, behalve dan een schot (of voorzet?) van Visser waar Jorna moeite mee had. Maar, toen was daar de 84e minuut. Een aanval van Rijperkerk werd afgevlagd wegens buitenspel, scheidsrechter Leenknegt negeerde het vlagsignaal waarna de leidsman in het vervolg van de actie, tot ontzetting van ONT, een strafschop zag. Die penalty werd feilloos benut door Van Althuis. Meestal ‘miepen’ teams die een penalty tegen krijgen behoorlijk, zo ook ONT. Maar, als zelfs de tegenstander meldt dat het beslist geen penalty was, was de ONT frustratie begrijpelijk.
Het bleef uiteindelijk 3-3 na een heerlijke voetbalmiddag. Die eindstand was ook wel conform het spelbeeld, maar de derde tegengoal werd door ONT wel als zuur ervaren.

In de strijd om de eerste periode liet medekoploper SC Kootstertille een flinke veer door met 4-3 te verliezen bij ODV. Zaterdag a.s. is de laatste speeldag in de eerste periode. Rijperkerk en ONT voeren nu met elk zeventien punten de ranglijst aan. SC Kootstertille volgt met één punt minder. Rijperkerk speelt uit tegen Wykels Hallum en ONT speelt thuis tegen SC Twijzel. SC Kootstertille speelt thuis VC Trynwâlden, maar is voor de eerste periode afhankelijk van de resultaten van Rijperkerk en ONT.

ONT verdediger Gerard Douwsma over de wedstrijd: “Op basis van de ranglijst vandaag een echte topper. Samen met Kootstertille en Rijperkerk delen wij de eerste plek. Afgelopen jaar zijn we in de finale net promotie naar de twee klasse misgelopen en dit jaar strijden we weer mee om de bovenste plekken. Tot nu toe zijn we op de goede weg om promotie te realiseren. Rijperkerk is een ervaren ploeg met verzorgd voetbal en een goede voorhoede. Als team hebben we als taak meegekregen om vroegtijdig druk op de tegenstander te zetten, de opbouw te verstoren en de bal te veroveren op de helft van de tegenstander. Het beginoffensief was voor Rijperkerk die dit zelfde bij ons probeerde. Na kansen voor zowel Rijperkerk als wij is het uiteindelijk toch Rijperkerk die door een foute pass in de opbouw op voorsprong komt. En zoals vaker wederom een achterstand waar wij niet van onder de indruk raken. Qua wedstrijdbeeld zijn we de rust ingegaan met een terechte gelijkmaker van Chris.”

Net als het publiek genoot ook Douwsma van de tweede helft: “Duidelijk is dat deze wedstrijd bepaald zal worden op details, beide ploegen azen op fouten. Onder belangstelling van veel publiek is het een tweede helft om van te smullen. Attractief voetbal van beide ploegen maakte het een interessante wedstrijd. Als speler zijn dit de leukste wedstrijden van het jaar en het scoreverloop weerspiegelt dit beeld. We komen op voorsprong door een ongelofelijk afstandsschot in de kruising van Keimpe. Lang hebben we hier niet van mogen genieten, de gelijkmaker stond vrij snel weer op het scorebord. En als zo vaak tonen we veerkracht door op voorsprong te komen door een goal van Janco. Het slot spreekt voor zich, een ongelofelijke onterechte beslissing van de scheidsrechter om een penalty te geven aan Rijperkerk zorgt voor een eindstand van 3-3.

Douwsma was betrokken bij de strafschop. De ONT’er over het uiteindelijke 3-3 resultaat: “Het gevoel overheerst, voornamelijk ook persoonlijk, als een overwinning die ons is bestolen. Gezien het wedstrijdbeeld is het een terechte uitslag. We kunnen blij zijn met een punt en aangezien onze directe concurrent Kootstertille heeft verloren zijn we nog steeds in pole position om de periodetitel binnen te halen. Ik ben er heilig van overtuigd dat we dit volgende week tegen Twijzel zullen waarmaken. Een enerverende wedstrijd met veel leerpunten waar we wederom als team laten zien waar we toe in staat kunnen zijn. Op basis van onze inzet, positiespel en de flow van het seizoen zal dit een mooie beloning zijn op onze ongeslagen status.
We willen het publiek graag bedanken voor de steun die we elke week, zowel uit als thuis, krijgen. Dit geeft ons een boost om dit te kunnen waarmaken, wordt vervolgd.”