Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - Na vorige week degradant uit de tweede klasse SC Veenwouden met 0-2 te hebben verslagen, won ONT zaterdag met  4-1 van degradant nummer twee, Zwaagwesteinde. ‘It koe wol minder’ was een veel gehoorde reactie  van ONT aanhangers. En dat klopt natuurlijk ook. Want twee winstpartijen tegen teams die uit de tweede klasse afdaalden is een prima resultaat.

Waar vorige week van SC Veenwouden meer werd verwacht dan op het veld gelegd, maakte Zwaagwesteinde als degradant uit de tweede klasse een betere indruk. Het was ook een plezierig weerzien met trainer/coach Dick Sangers, trainer van ONT van 2003 tot en met 2006. De bezoekers deden het voetballend best goed, maar misten de scorende efficiënte die ONT wel liet zien.

Het eerste wapenfeit was wel voor Zwaagwesteinde. Nummer 11 Jan Eisma zag zijn gevaarlijke voorzet door Gerard Douwsma tot corner verwerkt. ONT had in de beginfase het heft wel in handen, kansen waren er niet. Er had er één kunnen zijn als Chris Visser in de veertiende minuut de bal beter mee had gekregen. Dat niet lekker mee krijgen van de bal overkwam voor Zwaagwesteinde even later Sven Rozema. Die kwam nog wel tot een schot, dat werd een prooi voor ONT doelman Hidde Ament. Omdat beide partijen wel wilden voetballen en de inzet prima was ontstond er een onderhoudend potje voetbal voor de toeschouwers. Misschien was ONT in het eerste deel van de wedstrijd net even wat beter en daarom was de 1-0 voorsprong ook wel terecht. Noël Mulder stak de bal door het hart van de verdediging van Zwaagwesteinde op Michel Weisser en die passeerde doelman Marvin Heidstra met een fraai stiftje. Een uitval van de bezoekers bracht de bal bij Eisma, maar die zag nu zijn voorzet gepakt door Ament. En Ament was ook de baas op een schot van Ronaldo Jansen. Dat was in een periode dat Zwaagwesteinde de druk op ONT opvoerde en ONT niet aan voetballen toe liet komen.

Was de eerste helft al een potje voetbal dat niet verveelde, dat deed de tweede helft ook zeker niet. Zwaagwesteinde ging op jacht naar de gelijkmaker en ONT wilde meer dan de magere 1-0 voorsprong. En die grotere voorsprong voor ONT kwam er . Daar had ONT wel de hulp voor nodig van Zwaagwesteinde. Weisser kreeg van een verdediger de bal gratis in de voeten en met een schot met stuit verraste de ONT spits Heidstra. Maar Zwaagwesteinde bleef wel aan de ONT deur kloppen. Justin Sletering zag een voorzet net voorlangs gaan en Sven Rozema schoot naast.

Dat ONT de voorsprong nog verder uitbreidde kwam dan ook een beetje onverwacht. Een voorzet van Mulder belandde op het hoofd van Weisser en, ondanks drie verdedigers, werd het Weissers derde doelpunt. Een minuut later scoorde Zwaagwesteinde de hoopgevende tegentreffer. Jansen was de doelpuntenmaker. Dat was met nog een half uur te spelen. Het had wel een kantelmoment van de wedstrijd kunnen zijn. Zouden de bezoekers scoren, dan ging ONT nog een lastige periode tegemoet. Maar het stond bij ONT goed en ook op het middenveld was ONT de baas. Met daarbij een excellerende Janco van der Veen in een hoofdrol. Als meest verdedigende middenvelder veroverde Van der Veen de nodige ballen om daarna ook voor een goede voortzetting te zorgen.

Zwaagwesteinde ging zeker wel op zoek naar een tweede treffer. En er waren ook kansjes. Ver uit zijn doel verloor Ament een duel met Eisma. Er volgde een voorzet richting een leeg ONT doel, maar Erik Vellinga verwachtte geen duelwinst van Eisma en bleef op te grote afstand om te scoren. Jansen werd nog twee keer gevaarlijk en Eisma schoot weer over. In blessuretijd  zette ONT de kroon op het werk. En hoe. Een vloeiende combinatie tussen Freerk Veenstra en Marten Folkersma zette linker verdediger Gerard Douwsma vrij voor Heidstra en dat betekende 4-1. Het eindsignaal van scheidsrechter Mendé Bosma (19 jaar!) uit Surhuisterveen, hij floot een prima wedstrijd, werd daarna met veel ONT gejuich ontvangen.

En zo startte ONT het seizoen op een prima wijze. Twee overwinningen, zes doelpunten voor en eentje tegen. En samen met SC Kootstertille koploper, maar dat is alleen maar leuk voor dit moment.

ONT trainer Tjerk Koops was tevreden, op een kleine kanttekening na: “Wederom een mooie teamprestatie van ONT. We konden in tegenstelling tot vorige week makkelijker de vrije man op het middenveld vinden en van daaruit verder voetballen. Toch werd er naar mijn mening nog wel snel de lange bal gespeeld. Op een moment na hebben we in de eerste helft geen kansen weggeven door het centrum en in de tweede helft stond het achterin ook erg goed. In de tweede helft ging het druk zetten beter en hadden we meer rust aan de bal waardoor we logischere keuzes maakten in balbezit. Daarnaast maken we weer vier goede goals. Op naar volgende week!”

Volgende week zaterdag speelt ONT uit tegen ODV, promovendus uit de vierde klasse. Aanvang 14.30 uur.