Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - Die finale werd bereikt door in de tweede ronde van de nacompetitie met 4-0 te winnen van tweede klasser (en herkanser) Nijland. ONT had opnieuw in de eerste helft het verschil al moeten maken, maar wachtte daarmee tot in de tweede helft. Nijland had niet veel in te brengen tegen een prima spelend ONT en degradeert naar de derde klasse.

Vooraf was er toch wel enige schroom te bemerken in de ONT gelederen. Wat te verwachten van een in het nauw gedreven tweede klasser die toch op dat niveau wil blijven spelen. En de statistieken waren niet in het voordeel van ONT. Van de laatste acht wedstrijden gingen er zes verloren en slechts één keer won ONT. In Opeinde gingen alle vier duels verloren. In al die duels won de tactiek van Nijland (de tegenstander mag de bal hebben, wij counteren en scoren) het van het willen voetballen van ONT. Het strijdplan van ONT was er nu op gericht om snel te scoren zodat Nijland de verdedigende stellingen zou verlaten.

De plm. 300 aanwezige toeschouwers zagen dat nou net die tactiek van Nijland al in de tweede minuut bijna tot resultaat leidde. Een lange bal kwam uiteindelijk terecht bij Nijland topscoorder Nico Pieter Bonnema, maar de handen van ONT doelman Hidde Ament waren grijpgraag. Het eerste wapenfeitje van ONT kwam er snel daarna. Michel Weisser verlengde een bal van Gerard Douwsma waarna de bal op het dak van de goal belandde. Maar, de snelle goal voor ONT kwam er toch. Een voorzet van Freerk Veenstra leek aan iedereen voorbij te gaan, werd toch opgepikt door Marten Folkersma waarna de bal uit de hernieuwde voorzet door Janco van der Veen werd binnen gewerkt. Opnieuw Veenstra stond aan de basis van een nieuwe goede mogelijkheid voor ONT. De bal op Hielke Knippels was prima, de voorzet die volgde op Van der Veen was aan de harde kant. En zo kwamen er meer kansen voor ONT, doelpunten volgden er niet. Chris Visser zag een inzet door Nijland doelman Lennert Schraa gekeerd, Weisser schoot over en deed dat later nog eens. Knippels zag een vlammend schot gekeerd door Schraa en Weisser besloot de eerste helft met nog een schot over het doel. Nijland werd tussendoor nog één keer gevaarlijk met een doorbraak van Bonnema. Ament voorkwam de gelijkmaker. En zo werd de eerste helft van de wedstrijd een kopie van de wedstrijd tegen SVM afgelopen zaterdag. ONT veel sterker, maar dat werd niet uitgedrukt in doelpunten.

In de tweede helft zou je verwachten dat Nijland de bakens wilde verzetten. Misschien was die intentie er wel, maar ONT liet teveel kwaliteit zien om Nijland het idee te geven dat er iets te halen was. Net als in de eerste helft voetbalde ONT veel gemakkelijker dan de tegenstander die gaandeweg de tweede helft ook wel een uitgebluste indruk maakte. ONT liet direct na rust na om op 2-0 te komen. Weisser schoot nu niet over maar naast. Voor Nijland deed Bonnema een fraaie doelpoging met een volley, die ging over het ONT doel. In de 61e minuut was er dan toch de 2-0 voor ONT. Van der Veen bediende Veenstra op maat en die scoorde in de korte hoek. Twee minuten later stond Nijland met tien man. Feike Douwe Zijlstra kreeg van scheidsrechter Kevin Moed direct rood na een ongelukkige actie tegenover Knippels. Dat weerhield Gerrit de Vries er niet van om na een spaarzame uitbraak van Nijland met een kopbal te proberen Ament te verschalken. Dat lukte niet. ONT nam definitief afstand van Nijland door een benutte strafschop van Weisser. Daarna werd het veld een snoepwinkel voor ONT. Het balbezit was veelvuldig, Nijland legde het hoofd in de schoot en het was wachten op meer ONT goals. Er kwam er nog één bij. In de 76e minuut scoorde Noël Mulder met een omhaal uit een voorzet van Veenstra. ONT wilde daarna wel tot meer doelpunten komen maar het kruit was verschoten. Scheidsrechter Moed vond het na een korte blessuretijd wel welletjes en floot ONT naar de finale van de nacompetitie.

En zo won ONT met 4-0 van Nijland. ONT kan terugkijken op een prima wedstrijd met goed voetbal, een prima teamgeest tegen een Nijland wat vooraf niet als een gemakkelijke tegenstander werd beschouwd. Maar het kwaliteitsverschil was toch wel groot. Nijland kwam eigenlijk de hele wedstrijd niet in het stuk voor. Zelfs het geliefde spelletje van de tegenstander opvangen en met een counter gevaarlijk worden kwam er niet uit. En dat kwam ook mede omdat het verdedigend bij ONT goed stond. Topscoorder Bonnema had niet de dag van zijn leven. Prijzenwaardig is wel dat Nijland fair bleef voetballen en er geen schoppartij van maakte.

Voor ONT wacht zaterdag a.s. de finale van de nacompetitie. Tegenstander is Workum dat Heerenveense Boys met 1-0 versloeg. De winnaar van die tweestrijd promoveert naar de tweede klasse. De wedstrijd wordt gespeeld op neutraal terrein. Waar dat zal zijn en de aanvangstijd is nog niet bekend.