Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - In het programmablad werd een doelpuntrijk duel voorspeld. En dat werd de wedstrijd ONT - SC Berlikum ook. ONT won met 5-1. Op slag van rust scoorde ONT 2-1 en de rode kaart direct daarna voor een speler van SC Berlikum was bepalend voor de wedstrijd.

Na een aantal prima oefenwedstrijden die door ONT met ruime cijfers waren gewonnen werd reikhalzend uitgekeken naar de herstart van de competitie. ONT speelde haar laatste wedstrijd voor de competitie op 27 november vorig jaar. Toen werd met 5-0 verloren van koploper SC Leovardia. Daarna werd er alleen nog maar geoefend. Met prima resultaten, o.a. tegen tweede klassers SC Veenwouden (7-2) en Gruno (0-4). Maar ook tegenstander SC Berlikum (SCB) kon terugzien op een goede serie oefenwedstrijden met veel doelpunten voor. Vandaar ook de voorspelling van een wedstrijd met veel doelpunten.

Het publiek kreeg een boeiende eerste helft te zien. Beide teams wilden voetballen. ONT deed dat in het begin iets overtuigender dan SCB waarbij de meeste kansen dan ook voor ONT waren. Een snelle voorsprong bleef uit. Freerk Veenstra schoot over, Michel Weisser schoot naast en Chris Visser en Weisser liepen elkaar in de weg bij een doelpoging. Voor SCB schoot Ruben Eijzenga op de paal na gepruts in de ONT achterhoede. In de 13e minuut betekende balverlies van ONT en een snelle omschakeling van SCB dat Albert Wijma plots oog in oog stond met twee tegenstander. ONT’s centrale verdediger voorkwam met een interceptie onheil voor ONT. In de daarop volgende aanval scoorde ONT. Weisser doelpuntte uit een voorzet van Thomas Landman. ONT kwam dan wel op voorsprong, maar SCB nam daarna de wedstrijd over. ONT hielp daarbij een handje door te slordig te spelen en SCB profiteerde daar van. Want er kwamen kansen voor de bezoekers. Wessel Miedema schoot in het zijnet en dezelfde speler kon even later in kansrijke positie de voet niet goed tegen de bal krijgen. En ONT doelman Hidde Ament redde op een schot van Patrick Nauta. ONT kreeg nog een kansje na een voorzet van Veenstra, de kopbal van Weisser ging naast. Maar eigenlijk was het wachten op een doelpunt van SCB en dat kwam er ook. ONT kreeg de bal niet weg, met wat geluk kwam de bal bij Eijzenga en die wipte de bal over Ament. Dat was vijf minuten voor rust. Maar, de explosie van de eerste helft kwam in de blessuretijd. Weisser frommelde zich door de SCB defensie, legde de bal terug waarna ONT’s wingback Gerard Douwsma fraai scoorde. En direct daarna vergreep SCB speler Timo Tuinenga zich zodanig aan Landman  dat scheidsrechter Sander Oostwoud niets anders restte dan een rode kaart te trekken.

Was de eerste helft een boeiend schouwspel door diverse ingrediënten, dat was de tweede helft beslist niet meer. ONT speelde met wat meer discipline en controleerde de wedstrijd tegen de tien van SCB. Dat wilde niet echt meer voetballen en voor SCB restten slechts enkele speldenprikjes. Een schot van Eijzinga werd verwerkt door Ament en Robert Machiela schoot voorlangs. Maar, dat was al bij een 4-1 voorsprong van ONT. Want in de 72e minuut lanceerde Hielke Knippels Freerk Veenstra en diens bal terug op Chris Visser betekende 3-1. Twee minuten later scoorde Visser 4-1, nu op aangeven van Jorrit de Graaf. Landman schoot nog op de paal, Veenstra deponeerde bal naast waarna Knippels, voorzet Veenstra, voor het 5-1 slotakkoord zorgde.

ONT trainer Jan Hulzinga was blij met de overwinning maar zag ook wel verbeterpuntjes: “We zijn weer los en deze drie punten zijn een fijne manier om aan, het lange tweede, competitiedeel te beginnen.
Toch kwam de overwinning niet gemakkelijk tot stand. De eerste 25 minuten herkende ik ons als het team van de laatste weken. We trekken het initiatief naar ons toe, komen voetballend op de helft tegenstander én tot uitgespeelde kansen. De eerste goal was hier een mooi voorbeeld van.
Daarna merk je toch dat competitie spelen anders is dan een oefenwedstrijd. Er is iets meer spanning bij de jongens en je wilt de voorsprong vasthouden en liefst uitbreiden. Onder andere deze spanning maakte dat we in sommige keuzes wat ongelukkig waren en met name door vroeg balverlies in de omschakeling kwetsbaar. Mede hierdoor kreeg Berlikum kans dreigender te worden. De 1-1 kwam op een vervelend moment en wat ongelukkig, maar was niet echt onverdiend.”

Hulzinga over de laatste minuten van de eerste helft: “Wat er vervolgens de laatste minuten voor de rust gebeurt had denk ik niemand kunnen voorspellen. Een doelpunt van Gerard én een domme rode kaart van de tegenstander brachten ons in één klap in een zetel voor de overwinning. De tweede helft kreeg daarmee een geheel ander beeld. Ook hier was onze drang naar een doelpunt goed zichtbaar. Vaak door (te) snel diep te spelen, waardoor het spel wat slordig en gehaast oogde. Maar ook door vaak kansen te creëren en dus nog uit te lopen naar 5-1.”

"Uiteindelijk zijn we als groep natuurlijk blij en tevreden, maar herkennen we ook dat we nog genoeg te winnen hebben in ons spel. Hiermee aan de slag gaan is een stuk makkelijk wanneer je weet te winnen. Dus dit zien we met veel vertrouwen tegemoet. Tot volgende week.”

Volgende week zaterdag speelt ONT opnieuw thuis. Dan is Veenhuizen de tegenstander. Aanvang wedstrijd 15.00 uur.