Mannen Zaterdag standaard, 1, 3e klasse B

19 april 2011 19:00

Bakker, T.W.

ONT loopt uit op SC Berlikum

KOLLUMERZWAAG - ONT won gisteravond de over te spelen wedstrijd tegen Friese Boys met 0-2. Een verdiende overwinning die overigens pas in de tweede helft gestalte kreeg. Door de overwinning heeft ONT nu vijf punten voorsprong op nummer twee SC Berlikum met nog drie wedstrijden te gaan.

Eigenlijk was de wedstrijd van gisteravond tegen Friese Boys een kopie van de recente twee wedstrijden die de teams tegen elkaar speelden. Over de hele wedstrijd een groot veldoverwicht voor ONT dat maar moeizaam in uitgespeelde kansen kon worden uitgedrukt. ONT startte met de tegenstander terug te dringen. Het leidde tot een kopkans voor Jeroen van Wijk uit een voorzet van Egbert Hulzinga. Van Wijk mikte naast. Voor Friese Boys deed René de Jong hetzelfde uit een voorzet van Hans Feenstra en ook de tweede goede kans, tegen de veldverhoudingen in, was voor de thuisploeg. In de 18e minuut was er balverlies op het ONT middenveld en schoot de vrijstaande Wietze van der Land de bal over het ONT doel. Het bleken speldenprikken te zijn van Friese Boys dat er eigenlijk in de eerste helft verder niet aan te pas kwam. ONT had de partij in zijn greep maar speelde bij lange na niet goed genoeg om een bres te slaan in de Friese Boys verdediging. ONT speelde onrustig, vrije trappen waren onzuiver en ballen werden onzuiver ingespeeld.

De tweede helft liet ONT een ander spelbeeld te zien. Het spel was rustiger en er kwam meer ruimte. Dat gaf Marten Zantema, de ONT’er met waarschijnlijk de meeste balcontacten, meer mogelijkheden om zijn medespelers aan het werk te zetten. In de 59e minuut kwam ONT op voorsprong. Egbert Hulzinga leverde een goede voorzet af waarna de bal door Mario Dekker werd ingekopt. ONT kreeg daarna nog kansjes de voorsprong te vergroten maar de uitstekende Friese Boys doelman Auke Hoekstra werkte niet mee. Wel was de doelman in de 72e minuut kansloos op een lobje van Egbert Hulzinga, maar de lat redde Hoekstra en Friese Boys van een grotere achterstand. ONT moest tot vier minuten voor afloop wachten tot de definitieve beslissing. Gerrit-Jan Kooistra verzond een voorzet vanaf links. Een Friese Boys verdediger werkte de bal niet weg waarna JaapJan van Leeuwen, nog geen minuut in het veld als invaller, de bal in het doel werkte. In de resterende minuten gebeurde er niets meer zodat ONT met drie punten op zak de terugreis aanvaarde.

Een groot compliment moet worden gegeven aan de beide teams en scheidsrechter Bakker uit Wolvega. Onder de gegeven omstandigheden gingen de beide elftallen respectvol met elkaar om en scheidsrechter Bakker was de man van de wedstrijd. Bakker floot een foutloze partij. Liet spelen waar het kon en greep in waar het moest. In het veld bleven de gemoederen daardoor normaal. En dat was ook buiten de lijnen het geval. Het bestuur van Friese Boys had beslist haar best gedaan via het programmaboekje en de tekst van voorzitter Eppie Klaver via de luidsprekers de stoom van de wedstrijd te halen. En dat lukte, er was niets aan de hand. Ook hier een groot compliment. En laten we hopen dat Friese Boys en ONT de goede band houden die er altijd was.

Zaterdag speelt ONT uit tegen WTOC, aanvang 14.30 uur.

Hieronder het verslag van de wedstrijd Friese Boys - ONT van 2 april die dus ongeldig werd verklaard.

ONT verliest punten tegen Friese Boys

KOLLUMERZWAAG - Niet voor het eerst dit seizoen drukte ONT een overwicht niet uit in doelpunten. In de race om de titel koste het ONT zaterdag twee punten, tegen Friese Boys werd het 1-1. Op basis van de tweede helft mocht ONT daar zelfs de handjes mee dichtknijpen.

Voetbal is een raar spelletje. Dinsdag speelde ONT een prima bekerwedstrijd tegen hoofdklasser MSC (0-4 verlies), maar tegen Friese Boys, nummer één na laatst in de derde klasse, was daarvan niets terug te vinden. In de tweede helft kwam ONT op strijdlust te kort, misschien zat de wedstrijd van dinsdag nog in de benen.

Op het droge en enorm hobbelige veld van Friese Boys was ONT in de eerste helft baas over de wedstrijd. Wat er bij ONT aan schortte was een vroeg doelpunt. Marcel van Wijk produceerde een paar afzwaaiers, Egbert Hulzinga zag een inzet corner worden en een doelpoging van Danny Zijnstra werd door de Friese Boys verdediging geblokkeerd. En uit een corner dwong Sjoerd Riemersma met een kopbal Friese Boys doelman Auke Hoekstra tot een ultieme redding. Acht minuten voor rust kwam ONT toch op een verdiende voorsprong. Otto Kooi kopte de bal uit een corner van Marcel van Wijk tegen het net. Drie minuten voor rust ontsnapte ONT aan een tegendoelpunt toen Hans Feenstra uit de draai voorlangs schoot. De gelijkmaker kwam er toch nog. Wietse van der Land mocht een corner nemen en de Friese Boys aanvoerder deed dat succesvol. De bal draaide gedragen door de wind bij de tweede paal binnen. Een collectieve ONT fout.

Door de onverwachte treffer in de laatste minuut van de eerste helft vond Friese Boys moed om ONT in de tweede helft met strijd tegemoet te treden. En daar had ONT, niet voor het eerst dit seizoen, moeite mee. Van voetballen kwam van beide kanten niets meer terecht. Het werd vechtvoetbal en daar kon ONT niet in mee. Friese Boys pompte de bal richting ONT doel en dat speltype kopieerde ONT gaandeweg de tweede helft moeiteloos. Alleen is dat niet de kracht van het ONT spel. Wat moet je als ONT voorhoede met ballen die vanuit de middencirkel op goed geluk in de zestien meter van de tegenstander worden gelanceerd? Desondanks ontstonden er nog kansen voor ONT, maar die werden niet benut. Voor de thuisclub was er zes minuten voor tijd dé kans om de partij te beslissen. Een verlengde ingooi werd door Wietse van der Land keihard tegen de onderkant lat geschoten. ONT had daarna meerdere mogelijkheden de drie punten alsnog mee te nemen naar Opeinde. Het kwam er niet van en zo leverde ONT onnodig twee punten in op weg naar de mogelijke titel.

Zaterdag speelt ONT uit tegen Haulerwijkse Boys. Aanvang 14.30 uur.