Onnodige nederlaag ONT tegen SV Haulerwijk

Scheidingsreed 1
8433LX
HAULERWIJK
tel. 0516-421680

HAULERWIJK - Na een gelijkspel en drie overwinningen was daar dan zaterdag de eerste nederlaag voor ONT. De Opeindenaren vergaten in de eerste helft te scoren. Een schot in de kruising betekende in de tweede helft een 1-0 voorsprong voor de thuisclub. En die stand werd met hand en tand en tot over de grens van het toelaatbare verdedigd. De drie punten bleven in Haulerwijk.

ONT startte met een iets andere basisopstelling dan de vorige wedstrijden. De van een blessure herstelde Michel Weisser startte in de basis en er was ook plaats voor Jurjen Veenstra. Dat ging ten koste van Chris Visser en Jesper Landman.
SV Haulerwijk (SVH) verzamelde uit de eerste vier wedstrijden één puntje tegenover ONT tien punten. Dus op papier……. Maar de praktijk bleek anders. SVH gaf vanaf de aftrap gas en ONT moest in de achtervolging. Gerrie Mulder testte ONT doelman Hidde Ament met een schot en uit een voorzet van Roben Fokkens kopte Romar Elsinga in vrije positie de bal over het ONT doel. Patrick Hilhorst had daarna nog twee goede kansen, maar scoorde niet. En dat alles in de eerste twintig minuten van de wedstrijd. In die beginfase zocht en won SVH de duels. ONT herpakte zich daarna wel. Sterker nog, ONT werd in het restant van de eerste helft de bovenliggende partij. Door de bal sneller rond te laten gaan werden duels met SVH spelers ontweken. En er kwamen kansen. Uit een voorzet van Freerk Veenstra was Noël Mulder kansrijk, maar de bal sprong van de voet. Even later raakte Mulder de paal en kon Thomas Landman uit de rebound ook het net niet vinden. Net voor rust was er een prachtige crosspass van Albert Wijma op Janco van der Veen. Uit de voorzet die volgde voorkwam SVH doelman Jarno Atsma dat Michel Weisser kon scoren. En op slag van rust strandde Veenstra op Atsma na een hakballetje van Mulder. En zo was het dus bij rust 0-0 waar het ook 2-2 had kunnen zijn.

De vele meegereisde ONT supporters rekenden in de tweede helft op een voortzetting van het goede ONT spel in het laatste deel van de eerste helft. Dat wilde ONT ook wel, maar vanaf de 49e minuut liep ONT achter de feiten aan. Albert Wijma kopte de bal bij het uitverdedigen pardoes in de voeten van Hilhorst en die schoot de bal vanaf 18 meter in de kruising. ONT was even de kluts kwijt. Op een kopbal van Hilhorst redde Ament waarna Niek van Dijk uit de rebound niet scoorde en een schot van Hilhorst belandde in de handen van Ament. Daarna besloot SVH de voorsprong met allerlei middelen te verdedigen. Toegegeven, dat mag, maar een leuke wedstrijd werd het niet meer. Het werd zelfs onvriendelijk. De Haulerwijkers zochten de grens van het toelaatbare op en gingen daar ook over heen. Scheidsrechter Lania had in die fase best wel met een paar gele kaarten het fysieke spel van SVH wat kunnen inbedden, maar deed dat niet. Los daar van, ONT zou zo ver moeten zijn zich aan dat spel te onttrekken en het eigen spel te kunnen spelen. Dat lukte dus niet. De thuisclub gooide ziel en zaligheid in de strijd en ONT slaagde er niet in om het voetballend op te lossen. Was ONT in de vorige wedstrijden vooral over de flanken gevaarlijk, in de tweede helft was er vanaf de zijkanten geen dreiging. Dus werd het spel van ONT ook wat opportunistisch en dat bleek geen succes. Er waren voor ONT wel kansjes, maar geen echt uitgespeelde kansen. Mulder stuitte op doelman Atsma, een schot van Chris Visser ging over en een schot van Veenstra miste kracht. Voor SVH schoot Tim van der Velde na een uitval naast en dat deed vlak voor tijd ook Hilhorst.

En zo was er dus een eerste verliespartij voor ONT. Onnodig omdat ONT in de eerste helft had moeten scoren en het in de tweede helft mee ging in het vechtvoetbal van de thuisclub. Door de nederlaag zakte ONT naar de vierde plaats op de ranglijst.

ONT trainer Jan Hulzinga: “Teleurgesteld? Ja, want na een goede start van de competitie hadden we gehoopt dat een vervolg te kunnen geven. Helaas is dat vandaag niet gelukt en dat voelt best als een teleurstelling. Wederom hadden we de eerste twintig minuten nodig om ons ritme te vinden, maar daarna leek de wedstrijd onze kant op te komen. Zowel in voetballend opzicht als in het creëren van kansen. Als we vervolgens gaan rusten met 0-1 of 0-2 is dit een goede afspiegeling in mijn ogen.”

De tweede helft glipt de wedstrijd ONT uit handen. Hulzinga: “De tweede helft laat een ander beeld zien. Juist wat we niet wilden gebeurde heel snel. Zij scoren een doelpunt en proberen daarna de wedstrijd dood te spelen. Dit lukt door voornamelijk de grenzen van het toelaatbare op te zoeken, maar ook zeker omdat wij als team vergeten te doen waar we goed in zijn. Het tempo, ritme en geduld waar we de eerste helft mee lieten zien kansen te kunnen creëren ging te snel overboord. Dat is wel iets wat we ons zelf aan kunnen rekenen. Toch hebben de jongens alles gegeven en hebben ze laten zien écht een team te zijn. Volgende week wacht de uitdaging thuis tegen Ropta Boys. Een mooie wedstrijd om weer te laten zien wat we kunnen.”

Dinsdagavond oefent ONT in Opeinde tegen SC Kootstertille. Aanvang 20.00 uur.