Mounebuorren 25 A
9133MA
ANJUM
tel. 0519-321330

ANJUM - Een letterlijke uitglijder in de ONT verdediging en een daarna door een ONT’er van richting veranderd schot betekende de 1-0 voor Anjum. En dat werd ook de eindstand. Over de gehele wedstrijd gezien zou een gelijkspel de veldverhoudingen goed hebben weergegeven. Maar niet voor het eerst dit seizoen kreeg ONT met een uitslag te maken die geen rekening hield met die veldverhoudingen.

Anjum - ONT was een subtopper. De nummer twee Anjum met 34 punten tegen de nummer zes ONT met 30 punten. Voor ONT een prachtige uitdaging om met een winstpartij de nummer twee het vuur na aan de schenen te leggen. En bovendien zou ONT met een driepunter goede zaken doen in de derde periode. Van beide kwam dus niets terecht.

De wedstrijd startte enerverend. Binnen vijf minuten waren er drie kansen voor de thuisclub en ook ONT kreeg een kans. Al in minuut één was Anjum dreigend. Uit een vrije trap kopte Stephan Overkempe de bal over het ONT doel. Een minuut later was daar de kans voor ONT. Jesper Landman bracht de bal bij Michel Weisser die in één keer doorspeelde op Chris Visser. Het schot van Visser belandde in de handen van Anjum doelman Lolke Dijkstra. Een minuut later een vrije trap voor de thuisclub op een identieke plek als in de eerste minuut. ONT doelman Hidde Ament besloot de bal over het eigen doel te boksen. De beste kans voor Anjum was er in de zesde minuut. Uit een vrije trap belandde de bal bij de tweede paal op het hoofd van Sijtse Koree, Ament redde op de inzet. ONT kreeg na die eerste lastige fase wel wat meer vat op het spel. Op de manier zoals ONT dat kan, met combinatiespel, ook op het hobbelige Anjum veld, werd er opgebouwd en daarmee was ONT ook baas op het middenveld. Uit zo’n combinatie zette Jesper Landman teamgenoot Weisser alleen voor doelman Dijkstra. Maar ONT’s anders zo trefzekere spits slaagde er niet in de Anjum doelman te verschalken. Eigenlijk waren er in het resterende half uur van de eerste helft niet veel wapenfeiten voor één van beide doelen te noteren. Overkempe zag de voet dwars gezet door Wytze Jongsma en Weisser zag doelman Dijkstra weer redden. Dijkstra maakt volgend seizoen de overstap naar tweede klasser Kollum. Een mooie stap omhoog en op basis van wat de Anjum doelman tegen ONT presteerde ook een terechte promotie.

In de rust meldde de rapporteur van scheidsrechter Volders (die prima floot) dat hij een onderhoudend potje voetbal had gezien. Een partij die hij zelden zag op dit niveau. En een wedstrijd met twee verschillende spelstijlen. Anjum, dat vooral de lange bal hanteerde en ONT dat wilde voetballen. Wat betreft de spelstijlen had de rapporteur het bij het rechte eind. Maar dat was ook niet onverwacht. De Anjumers in de bestuurskamer gingen in de rust al uit van een goed resultaat van de thuisploeg: “Wy spylje no nei de moune ta en dan skore wy altyd.” Hoewel er wel bij werd gezegd dat dat niet met statistieken kon worden onderbouwd. En het leek er in het begin ook niet op. Want ONT startte veelbelovend aan de tweede helft. Direct na de aftrap noopte Visser met een inzet in de korte hoek doelman Dijkstra tot een nieuwe redding. Maar in de 54e minuut raakte ONT in mineur. Jongsma gleed uit, Overkempe nam de bal over en zijn inzet ging via een ONT’er in het doel. Dus toch die moune……. Voordeel voor ONT, de achterstand ontstond al vroeg in de tweede helft en genoeg tijd om iets aan de stand te doen. Dat bleek een pittige opgave. Anjum ging de barricaden op en ONT deed zijn best de blauwhemden daar van af te jagen. Tegelijkertijd moest ONT beducht zijn op de uitvallen van Anjum. Zo speelde Jan Tijtsma Overkempe vrij maar kon Hielke Knippels de bal net op tijd wegtikken. Weisser kreeg voor ONT een kans met een volley die, uiteraard, een prooi werd voor Dijkstra. In de 67e minuut ontsnapte ONT aan een 2-0 achterstand. Ament zag de bal over zijn voet hobbelen en had daarna een uiterste krachtinspanning nodig om ‘de meubels te redden’. Via de paal lukte dat. Wat ONT ook probeerde, Anjum was niet van plan de voorsprong uit handen te geven. En toch had de 1-1 op het scorebord moeten komen. Janco van der Veen had uit een voorzet van Marten Folkersma een vrije kopkans, de bal verdween naast. En zo leed ONT een onfortuinlijke en onnodige 1-0 nederlaag in en tegen Anjum.

Smet op de wedstrijd was het uitvallen van smaakmaker Thomas Landman met een op het oog fikse knieblessure. De komende weken zal de aanvaller zéker niet van de partij zijn.

Ondanks de nederlaag doet ONT in de strijd om de derde periode nog prima mee. De concurrentie verspeelde ook punten. ONT staat vierde in de derde periode met één punt achterstand op koploper SC Berlikum.

ONT trainer Jan Hulzinga over de wedstrijd: “We wisten dat de uitwedstrijd naar Anjum een andere zou worden dan de thuiswedstrijd. Het controleren van de counter en de lange bal was daarbij onze belangrijkste taak. Dit lukte veelal prima, wat resulteerde in een speloverwicht van onze kant. Je weet vervolgens ook dat dit soort wedstrijden vaak minder kansen opleveren. De momenten die je dan krijgt vanuit het speloverwicht, en die we ook nu weer gehad hebben, moet je dan wel belonen met een doelpunt.” Bij de tegengoals zag de trainer een herhaling van zetten: “Dat we vervolgens de wedstrijd verliezen door een uitglijder is jammer, maar dit is ons dit seizoen ook té vaak gebeurd. We hebben enorme stappen gezet in onze manier van spelen, geven weinig kansen weg en creëren er gemiddeld veel. Dat moet dan ook het credo zijn voor de aankomende zes wedstrijden. Als we nog ergens om willen spelen zullen de aankomende twee thuiswedstrijden elk drie punten moeten opleveren. Nog belangrijker is de eventuele nare blessure van Thomas. Na uitgevallen te zijn met een schijnbaar vervelende knieblessure hopen we allemaal dat hij snel hersteld.”

Zaterdag a.s. speelt ONT thuis tegen S.V. Haulerwijk, aanvang 15.00 uur. Dinsdag 10 mei staat het midweekse inhaalduel tegen Fc Grootegast op het programma.