Healwei 2 A
9218RH
OPEINDE
tel. 0512-371956

OPEINDE - Na de eerste 45 minuten en een 0-2 achterstand gaven de ONT supporters er geen cent meer voor. Maar daar dachten de ONT spelers toch anders over. Na een matige eerste helft herpakte het team zich en werd, niet voor het eerst dit seizoen, de rug gerecht. Het werd snel 2-2 en het veldoverwicht van ONT leidde vlak voor tijd tot de winnende derde treffer.

ONT zit, samen met nog enkele andere teams, in een fase van de competitie waarin het buigen of barsten is. Een verliespartij kan zo maar afhaken betekenen voor een plaats in de nacompetitie, dan wel via de derde periode, dan wel via de stand op de ranglijst. Hoewel, de uitslagen in deze knotsgekke fase betekenen ook steeds stuivertje wisselen om die begeerde plaats.

Hoe dan ook, ONT wist wat het te doen stond in de wedstrijd tegen Fc Grootegast (FcG). Én in de stand in de derde periode én in de stand in de competitie telde alleen winst. De tegenstander kon eigenlijk vrijuit voetballen. Misschien moeten er nog een paar puntjes bij, maar degradatievoetbal lijkt niet aan de orde. De eerste helft van de wedstrijd was eigenlijk een halve kopie van de uitwedstrijd tegen FcG. De Groningers lieten ONT niet voetballen, hielden het veld klein en wonnen ook veel duels. Waarom een halve kopie? Omdat destijds in de uitwedstrijd FcG niet wilde voetballen en veel ballen maar naar voren roeide. In Opeinde lieten de bezoekers zien echt wel te kunnen en te willen voetballen. Overigens was het nu ook weer niet zo dat ONT geen kansen kreeg. Maar door de druk van FcG moest het allemaal blijkbaar een beetje te snel en werd het onzorgvuldig. In de 14e minuut keek ONT wel tegen een 0-1 achterstand aan. Mike Homan krulde de bal vanaf een meter of zestien fraai in de bovenhoek. Het publiek dacht daarna aan 1-1 toen Michel Weisser de bal ook richting bovenhoek stuurde, doelman Jelmer van Gorp redde. En dat deed Van Gorp ook op een schot van Jesper Landman. En ook een harde voorzet van Janco van der Veen werd een prooi voor de FcG doelman. Door het opsommen van die kansen lijkt het alsof ONT het betere van het spel had. Dat was niet zo, maar FcG liet verdedigend af en toe een steekje vallen en dat gaf ONT kansjes. Maar voetballend liet ONT het spel te veel ontregelen door het fanatiek spelende FcG. Vlak voor rust werd het zelfs 0-2. Albert Wijma liet zicht de bal ontfutselen door Mike Homan en ONT doelman Hidde Ament was daarna kansloos.

Hoe anders werd de tweede helft. Het werden enerverende 45 minuten. Vanaf de aftrap was ONT ontketend. ONT liet zich niet meer onder druk zetten maar zette FcG onder druk. De combinaties liepen weer zoals ze moesten en al snel snakte FcG naar adem. Na een combinatie met Freerk Veenstra vond Gerard Douwsma, de linkerverdediger speelde een prima partij, geen medespeler en Chris Visser zag de FcG doelman redden. Maar in de 54e minuut kwam daar toch de aansluitingstreffer. Weisser kreeg de bal van Hielke Knippels en na een schijnbeweging lag de bal vrij en kon de ONT spits scoren. Twee minuten later lag ook de gelijkmaker al in het FcG doel. Weisser passte de bal lang op Noël Mulder, die schoot voorlangs waarna Visser de bal oppikte en in de lange hoek scoorde. ONT had de tegenstander op de knieën en het wachten was op de bevrijdende derde treffer. Maar dat ging niet van een leien dakje. Kansen waren er wel, de afwerking stokte. Van der Veen kopte in vrije positie over het doel, Weisser zag een volley mislukken, Mulder schoot over en toch ging ONT met de overwinning aan de haal. Drie minuten voor afloop kopte Jorrit de Graaf de bal uit een corner van Marten Folkersma tegen het net. Het bracht een ONT vreugde-explosie teweeg in en buiten het veld. Het werd voor ONT nog even billenknijpen toen de goed leidende scheidsrechter Klaas Krijgsheld uit Ureterp besloot FcG een vrije trap te geven, net buiten de zestien van ONT. Een buitenkansje voor FcG, maar de bal ging hoog over het ONT doel. En zo pakte ONT drie heel belangrijke punten.

In feite werd tegen FcG de Houdini-act tegen Rijperkerk herhaald. Ook toen een 0-2 achterstand en uiteindelijk een 4-3 winst. Die winst werd toen ver in blessuretijd behaald, tegen FcG iets eerder. Het geeft wel aan dat ONT bij tegenslag niet bij de pakken neer gaat zitten. Dat is een kracht die het team er dit seizoen heeft ingeslepen. Sterk is ook dat een speler die een persoonlijke fout maakt die tot een doelpunt leidt daar niet in blijft hangen. Albert Wijma was daar tegen FcG een goed voorbeeld van.

Door de overwinning klom ONT naar plaats vijf op de ranglijst en naar plaats twee in de derde periode. In de derde periode staat Leovardia op kop, maar die hebben al een periode en doen dus niet mee in de stand. Om nacompetitie via de stand in de competitie te behalen zou ONT tweede moeten worden. Het zijn allemaal bespiegelingen. De werkelijkheid zegt dat ONT nog vier wedstrijden speelt. Vier finales.

Zaterdag a.s. speelt ONT uit tegen Minnertsga, aanvang 14.30 uur.