Kalverdijkje 83
8924JJ
LEEUWARDEN
tel. 058-2666111

LEEUWARDEN - ONT reisde af naar kampioenskandidaat Leovardia met het doel de Leeuwarders de eerste punten af te snoepen. Door fouten van ONT kon dat plan al in de eerste helft in de prullenbak. De thuisclub bouwde de 2-0 ruststand uit naar een 5-0 eindstand. Een verdiende, maar geflatteerde, overwinning.

Het strijdplan van ONT was duidelijk. Leovardia onder druk zetten en geen gelegenheid geven de bal rond te spelen. Het was niet dat strijdplan dat ONT in de eerste minuut een kans gaf. Leovardia doelman Mojite Tibben treuzelde en dat gaf Jurjen Veenstra de kans op een interceptie en een pass op Michel Weisser. Die kwam op de achterlijn in balbezit, de doelpoging werd van de doellijn geveegd. Vijf minuten later lag de bal aan de andere kant wel in het netje. Uit een corner lukte het ONT doelman Hidde Ament niet de bal weg te werken waarna Ivan van der Veen raak kopte. Negen minuten later stond ook al de 2-0 op het scorebord. Hielke Knippels raakte de bal kwijt op het middenveld waarna drie Leovardianen opstoomden naar het ONT doel. Albert Wijma verstoorde die optocht met een overtreding waarna scheidsrechter Van der Heijden een strafschop gaf. Die werd benut door Lars Posthumus. En zo stond ONT met lege handen waar het heel andere plannen had. Zuur, temeer omdat de thuisclub niet tot uitgespeelde kansen kwam tegen een goed spelend ONT. Maar ja, het gaat om de doelpunten. Voor ONT kwam Weisser nog tot een schot dat door Tibben werd gekeerd. Leovardia was gevaarlijk met een schot naast van Posthumus en tien minuten voor rust vergat Kalvin Robert chaos in de ONT 16 meter af te straffen. Meer wapenfeiten waren er ook niet in de eerste helft.

Het moet gezegd, ONT liet vanaf de start van de tweede helft zien nog in een goed resultaat te geloven. Er werd echt goed gevoetbald, wat ontbrak was het creëren van kansen. Dat lukte ook Leovardia niet en dat had opnieuw de hulp van ONT nodig om te scoren. Ament wilde op het middenveld een dieptepass onderscheppen maar stapte op de bal. Voor Robert was daarna de weg naar het ONT doel een feestelijk pad. Robert kopte daarna nog naast vóór ONT een kansje kreeg. Uit een moeilijke hoek probeerde Weisser het zelf waar afleggen op een medespeler een beter idee was geweest. Bij ONT vloeiden de krachten wat weg en kwam er meer ruimte voor de koploper. Een kwartier voor tijd tekende Posthumus zijn tweede treffer aan en in de 80e minuut voltooide Posthumus zijn hattrick waarmee hij de eindstand op 5-0 bepaalde.

Op de winst van Leovardia viel niets af te dingen. Leovardia is een paar stappen verder dan ONT en strafte de Opeinder fouten af. Maar, wat als ONT de thuisclub in de eerste helft niet zo in het zadel had geholpen? Om een cliché te gebruiken, dan was het een heel andere wedstrijd geworden. We zullen het nooit weten. ONT moet zich vasthouden aan de goede momenten uit de wedstrijd.

Die goede momenten zag ONT trainer Jan Hulzinga ook: “Ik denk dat we vandaag verloren hebben van de beste ploeg in onze competitie en dat is zeker geen schande. Leovardia hikt al jaren tegen de 2e klasse aan en ook daar zullen ze waarschijnlijk meer dan prima voor de dag komen. In dat daglicht ben ik dan ook tevreden over de manier waarop we ons hebben getoond. We zijn de hele wedstrijd ons zelf geweest, hebben met intensiteit  hoog druk gezet en hebben voetballend laten zien grote stappen gemaakt te hebben.” Ook Hulzinga vond de uitslag geflatteerd: “De uitslag vertekent dan ook enigszins de krachtsverhouding in het veld. Maar door een team als Leovardia worden persoonlijke fouten ook meteen hard afgestraft. Een wijze les, maar ook zeker een goede ervaring. Dit maakt me als trainer trots op de groep en geeft hoe dan ook vertrouwen voor de toekomst. De hoop is nu dat we de aankomende weken in welke vorm dan ook nog samen kunnen komen om te voetballen.”

Mocht de KNVB de competities voortzetten dan speelt ONT zaterdag a.s. thuis tegen Veenhuizen. Aanvang 15.00 uur.