Mannen KNVB beker Amateurs poulefase Groep 2 08

De Buorren 12 A
9289HG
DROGEHAM
tel. 0512-332166

DROGEHAM - Door met 1-4 te winnen van Drogeham bereikte ONT de volgende bekerronde. In de poule verzamelde ONT de volle buit. Tegen Drogeham ging het aanvankelijk gemakkelijk, maar na de aansluittreffer van de gastheren was het af en toe voor ONT ‘vrouw en kinderen eerst’. In de laatste vijf minuten van de wedstrijd liep ONT uit naar de 1-4 eindstand.

Na overwinningen op SC Boornbergum ’80 en Harkema Opeinde, mocht ONT op het fraaie sportpark ‘It Doltsje’ aantreden tegen vijfde klasser Drogeham. Wilde de thuisclub nog iets bereiken in het bekertoernooi dan moest er worden gewonnen van de Opeindenaren. Maar ONT liet in de eerste helft merken dat daar geen sprake van zou zijn. De gasten waren veruit de bovenliggende partij maar vergaten dat in doelpunten uit te drukken. Een bal op de paal  en een bal die van de lijn werd gehaald verhinderden een snelle ONT voorsprong. Nu was het ook niet zo dat Drogeham zich helemaal onbetuigd liet. Fedde Donker zag een schot geblokt en ONT doelman Hidde Ament liet een pegel op zijn vuisten uiteen spatten. Voor ONT mikte Jurjen Veenstra twee keer over het doel. In de 25e minuut was er toch de 0-1 voorsprong voor ONT. Met een interceptie voorkwam Hielke Knippels een uitbraak van Drogeham waarna Knippels Gerard Douwsma in staat stelde te scoren met een schot in de lange hoek. Uit een corner en een schot van Alex Helder dat een prooi werd voor Ament stribbelde Drogeham nog even tegen. De 0-2 door Thomas Landman met een schot van dertig meter zette een verdiende ruststand op het scorebord.

ONT had in de tweede helft na tien minuten de wedstrijd op slot moeten gooien. Thomas Landman zette Jurjen Veenstra vrij voor het doel, het schot ging naast. In dezelfde minuut riep ONT het onheil over zichzelf af. Bij het uitverdedigen ging het gruwelijk fout en daar profiteerde Nanne Strom van. En daarmee hielp ONT de thuisclub in het zadel. Er ging een tandje bij, nou wel twee of drie en ONT kreeg het lastig. Aan voetballen kwamen de Opeindenaren niet meer toe en er waren een paar hachelijke momenten voor het ONT doel. Nu moeten we ook niet overdrijven, echt uitgespeelde kansen waren er ook niet voor Drogeham, maar controle over de wedstrijd had ONT zeker niet. De rust om de wedstrijd naar zich toe te trekken ontbrak. ONT ging te veel mee in het opportunisme van Drogeham. Pas in de laatste vijf minuten stelde ONT orde op zaken. Albert Wijma lanceerde met een lange bal Noël Mulder en die faalde niet alleen voor de keeper. En een eigen doelpunt zorgde voor de 1-4 eindstand.

ONT trainer Jan Hulzinga keek tevreden terug op de wedstrijd: “Terugkijkend op de wedstrijd ben ik vooral eerst blij voor de jongens dat ze een overwinning mee hebben kunnen nemen naar Opeinde en dat we dus door zijn in de beker.
Belangrijker echter is de manier waarop deze overwinning tot stand is gekomen. Ik denk dat we hebben laten zien gegroeid te zijn in het uitspelen van een tegenstander die verdedigt in een laag blok. Dit leverde de eerste helft kansen op om met een grotere score te gaan rusten. De manier waarop deze kansen ontstaan is hoe we dat mijns inziens graag willen zien. Momenten van druk waarin we de bal vroeg veroveren en uitgespeelde kansen vanuit eigen balbezit. Dat we niet meer scoren is ons zelf dan ook aan te rekenen.”

Hulzinga zag dat ONT het in de tweede helft een tijdje moeilijk had: “De tweede helft geeft eerst een gelijk beeld aan de eerste. Daar waar wij de 0-3 móeten maken en ook de kansen daarop hebben, maken we achterin een op dat moment zeldzame misser en ontstaat de 1-2. Ondanks dat de wedstrijd daarna 10-15 minuten niet in onze handen is, schuilt hierin ook een (nieuwe) kracht van de groep. De jongens laten nu namelijk voor de derde week op rij zien zich niet neer te willen leggen bij een bepaalde situatie. Ze blijven strijden en laten zien weerbaar te zijn én de wedstrijd weer in handen te kunnen nemen."

De ONT trainer over de tegenstander: “Dat we uiteindelijk weten uit te lopen naar 1-4 is denk ik een terechte weerspiegeling van de kansenverhouding. En voor Drogeham een verdiend compliment voor de uitdaging en weerstand die ze ons geboden hebben in met name de tweede helft. Ondanks dat je hoopt de wedstrijd eerder te beslissen, maakte hun strijdvaardigheid wel dat het een echte bekerwedstrijd was.”

Volgende week zaterdag start de competitie. ONT speelt dan om 15.00 uur thuis tegen Minnertsga.