Boeiend duel ONT - SC Berlikum eindigt in 1-1

... (schot)

3e klasse B

19 september 2020 15:00

N.T.R. Vonk uit Hardegarijp

OPEINDE - De wedstrijd ONT - SC Berlikum was een partij voetbal waarbij het publiek zich niet verveelde. Beide teams wilden voetballen, er waren ook kansen over en weer en uiteindelijk gaf de 1-1 uitslag de verhoudingen goed weer. Zuur voor ONT was dat een vlak voor tijd een strafschop door de scheidsrechter werd teruggedraaid op advies van de assistent-scheidsrechter van SC Berlikum.

ONT speelde een zéér wisselvallig voorbereiding. Uitschieters naar boven was de 5-0 oefenwinst tegen SC Veenwouden. En ook ruime bekeroverwinningen tegen SC Boornbergum en Wardy sprongen in het oog. Door met 3-1 te verliezen bij ODV bekerde ONT niet verder.
Zaterdag stond de eerste ontmoeting in de nieuwe competitie op het programma. SC Berlikum (SCB) was te gast in Opeinde. Het was de veertiende ontmoeting in competitieverband tussen beide teams en vaak waren de ontmoetingen in Opeinde doelpuntrijk. Getuige uitslagen als 4-1, 7-1, 5-0, en 1-4.

ONT moest het doen zonder aanvoerder Hielke Knippels, zijn broer trouwde. Knippels speelde in de voorbereiding als aanjager op het middenveld prima wedstrijden. Maar het ONT middenveld zonder Knippels, met Feerk Veenstra, Keimpe Jacobi en Janco van der Veen, deed het naar behoren.
Het eerste wapenfeit van de wedstrijd was voor ONT. Al in minuut één bestookte Chris Visser het doel van de bezoeker met een schot in de korte hoek. Doelman Djurre Seerden was attent. Twee minuten later dacht libero Albert Wijma zich te ontdoen van twee tegenstanders. Dat lukte niet en Jarco Kingma kon op weg naar het ONT doel. ONT doelman Hidde Ament voorkwam een vroege achterstand voor ONT. In de eerste helft was ONT de betere partij en dat leverde ook kansen op. Of in ieder geval kansen op kansen. Michel Weisser stuurde Freerk Veenstra weg, die haalde de achterlijn maar de voorzet die volgde was onzuiver. Weisser schoot even later de bal van een meter of achttien op de binnenkant paal waarna Veenstra de bal uit de rebound over schoot. De voorsprong voor ONT kwam er na negentien minuten spelen. Weisser legde de bal achter de verdediging van SCB, doelman Seerden weifelde even en dat gaf Janco van der Veen de tijd om hoog opspringend de bal met de punt van de schoen langs Seerden te tikken. Vanaf de aftrap werd SCB gevaarlijk. Ruben Eijzenga verscheen vrij voor Ament maar de ONT doelman redde opnieuw.

De tweede helft tapten de gasten uit een ander vaatje. Er werd feller gespeeld, ONT werd veel minder ruimte gegeven om op te bouwen en zo ontstond er een veldoverwicht voor SCB. Daarbij gaf ONT ook nog eens te veel ruimte weg waardoor de bezoekers ook steeds konden opbouwen. ONT kwam vrijwel niet meer onder de druk vandaan met de gelijkmaker als logisch gevolg. Wessel Miedema scoorde in de 58e minuut met een schot in de verre hoek. Twee minuten leek SCB op weg naar een voorsprong toen Miedema na een één tweetje oog in oog kwam met Ament. Nu was Ament de winnaar. ONT kwam vanaf dat moment wel weer wat beter in de wedstrijd. Uit een vrije trap van Weisser prikte Marten Folkersma de bal net naast en Weisser boogde, na een interceptie, de bal net naast het doel. Ament redde nog maar een keer door de bal van de voeten van Kingma te plukken. En toen kwam de memorabele 89e minuut. Invaller en ONT JO19-1 speler snelde maar weer eens langs zijn tegenstander. Vanaf de achterlijn belandde de bal uiteindelijk bij Feerk Veenstra en die zag zijn doelpoging met de hand gekeerd door een SCB verdediger. Strafschop en een rode kaart. Maar toen kwam het moment van ‘fame’ van SCB assistent-scheidsrechter Willem Nieuwland. Die stak zijn vlag omhoog voor buitenspel van Landman. Die moest zijn man voorbij dus buitenspel leek niet aan de orde. Maar scheidsrechter Nathaniël Vonk uit Hardegarijp nam het vlagsignaal over. Geen strafschop en geen rode kaart. Vonk over die situatie: “Het aanspelen van de ONT speler (Landman) kon ik niet meer terughalen. Ik was dus niet 100% zeker over wel of geen buitenspel en dan moet ik af gaan op mijn assistent”.

Zo eindigde de wedstrijd in 1-1 en dat was wat veldverhoudingen betreft ook wel een terechte uitslag. Zaterdag a.s. staat de “De slag om de Leijen” VV Rottevalle - ONT op het programma. In Rottevalle wordt om 14.30 uur afgetrapt.

De van Drachtster Boys afkomstige Jorrit de Graaf in een duel om de bal. Foto Romke Visser.