83'

3e klasse B

3 oktober 2020 15:00

Gert-Jan Lania

OPEINDE - Blijkbaar ligt SC Twijzel ONT niet echt goed. Van de laatste vier ontmoetingen gingen er drie verloren en daar kon na zaterdag een vierde nederlaag aan worden toegevoegd. De bezoekers troefden ONT op veel fronten af met een forse 2-6 nederlaag tot gevolg. En dat deed pijn bij ONT.

Een wedstrijd zonder publiek, een sfeerloos geheel. Niet dat er bij thuiswedstrijden van ONT 1 honderden mensen komen kijken, maar helemaal geen toeschouwers gaf toch een vreemd gevoel. Slechts een handjevol ‘officials’ mocht langs de lijn staan. En er waren enkele supporters zichtbaar in de bosjes langs de Hegewei die zo toch nog iets van de wedstrijd konden zien.

De wedstrijd tussen ONT en SC Twijzel was er één tussen een team met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar (ONT) en een team met een gemiddelde van 26,5 (SC Twijzel). Daar zat em ook de crux van de wedstrijd. De routine van SC Twijzel gaf zaterdag de doorslag. Op de beslissende momenten waren de bezoekers slimmer en zéker meer doeltreffend dan ONT. De thuisclub was geen schim van de ploeg die prima speelde tegen SC Berlikum en vorige week VV Rottevalle van de mat speelde. Daarbij moeten de credits ook naar SC Twijzel dat ONT bestreed met de middelen die ONT graag hanteert. Vroeg druk zetten, bij balverlies de ruimtes klein maken en de bal snel terug veroveren. ONT kon daar gewoonweg te weinig tegenover zetten om de bezoekers bij te benen. Maar, over een paar jaar is ONT net zo ver, of verder, dan SC Twijzel. Daar verandert zo’n pittige nederlaag niets aan.

Gesterkt door de 0-7 overwinning tegen VV Rottevalle vorige week begon ONT toch wel met het nodige zelfvertrouwen aan de wedstrijd. Maar SC Twijzel is geen VV Rottevalle deed al snel blijken. Vanaf minuut één kreeg ONT te maken met een fel spelende tegenstander die ONT geen ruimte liet om de bal rond te laten gaan en een aanval op te bouwen. Daardoor ging er ook het nodige mis bij ONT en kreeg ONT geen greep op de wedstrijd. Verdedigend ging het niet lekker bij ONT, het middenveld was geen baas en de aanvallers zaten in de tang bij hun tegenstanders. De eerste kans was dan ook voor SC Twijzel, Jelle Pilat mocht aanleggen, ONT doelman Hidde Ament was attent. Even later schoot Johannes van der Meulen voorlangs en pakte Ament een schot van diezelfde Van der Meulen. ONT zette daar niets tegenover. De tegenstander liet toe dat ONT bij vlagen mocht laten zien goed te kunnen voetballen, maar als er echt gevaar dreigde greep SC Twijzel in en was het over en uit. De voorsprong voor SC Twijzel kwam na 20 minuten op het scorebord. De voorzet was van Hielke van der Meulen en zijn naamgenoot tikte de 0-1 binnen. Vijf minuten later was het ook al 0-2. Ament redde nog op een kopbal maar de rebound was voor Pilat. ONT deed nog even van zich spreken met een vrije trap van Michel Weisser die net over ging en een kans voor Weisser die doelman Jacob Bremer verijdelde.

Uiteraard werd de rust benut door het trainersduo Jan Hulzinga/Tjerk Koops om ONT de rug te laten rechten. Maar als je dan vanaf de aftrap een wereldgoal om de oren krijgt dan is het eigenlijk ook gebeurd met de wedstrijd. Een wereldgoal, die kwam van de schoen van Pilat. Als de camera’s van het failliete VoetbalTV bij ONT nog hadden gewerkt, dan was die goal de wereld over gegaan. Uit een voorzet vanaf links nam Pilat  de bal op de punt van de zestien volley en als een komeet verdween de bal diagonaal in de kruising. Een beetje hoop kwam er in de ONT harten toen Weisser in de 51e minuut 1-3 scoorde op aangeven van Freerk Veenstra. Die hoop vervloog al snel na de 1-4 door Johannes Storm. Een tijdlang rammelde ONT daarna wel aan de poort van de bezoekers. Jurjen Veenstra schoot op de paal en Hielke Knippels zag een inzet van de doellijn gehaald. Maar onrustig werd SC Twijzel er niet van. De bezoekers liepen simpel uit naar 1-5 door een doelpunt van Johannes van der Meulen. Weisser zette ONT’s tweede doelpunt op het wedstrijdformulier met een goal uit een vrije trap. Rouke de Boer bepaalde de eindstand op 2-6.

ONT trainer Jan Hulzinga keek realistisch terug op de wedstrijd: “Ik denk dat we vandaag deels verloren hebben van en door ons zelf, maar ook van een tegenstander waar simpelweg meer lukte. We hadden veel moeite met het directe spel en het herkennen van het moment van druk. Dit leverde de eerste helft een aantal lastige momenten op, waar de ruimtes tussen voorste linie en middenveld te groot werd. De tweede helft hoop je goed te starten en dan krijg je door een werelddoelpunt de 0-3 tegen.”
Hulzinga zag daarna ONT wel wat beter in de wedstrijd komen: “Vervolgens krijgt de wedstrijd in mijn ogen een gek vervolg. We proberen wat aan te dringen, krijgen kansen en scoren een doelpunt. Daarna raken we twee keer de paal. Het eerste moment van SC Twijzel voor de goal betekent vervolgens de 1-4.” En in zijn geheel terugkijkend op de wedstrijd: “Zonder de tegenstander tekort te willen doen, ze hebben absoluut terecht gewonnen, ging er bij ons te veel mis in de basisvoorwaarden om aanspraak op een overwinning te kunnen maken. Deze week evalueren we verder en kijken we vervolgens snel vooruit naar Leovardia, een volgende mooie uitdaging.”

De uitwedstrijd tegen koploper Leovardia begint volgend week om 14.30 uur.

Drukte voor het doel van ONT. Foto Romke Vissser.