0 - 7

3e klasse B

26 september 2020 14:30

H.A. Venekamp

ROTTEVALLE - De ‘Slag om de Leijen’, zo wordt de derby tussen ONT en VV Rottevalle al jarenlang genoemd. Zaterdag werd de tiende editie gespeeld en ONT kon derbyzege nummer zeven bijschrijven. En dat gebeurde met vette letters, het werd 0-7 in een wedstrijd die eigenlijk nooit een wedstrijd was.

Sfeervol, zo mocht je de opkomst van beide teams wel noemen. Zowel de jeugd van VV Rottevalle (VVR) als ONT hadden hun best gedaan met spandoeken en de spelers werden begroet met rookpotten in de clubkleuren. VVR supporters hadden er zelfs een nachtelijke escapade voor over om in Opeinde op Sportpark Douwekamp een spandoek op te hangen en enkele ONT relikwieën te ‘ontvreemden’. En die werden geëtaleerd op het eigen sportpark in VVR. Dat past bij een derby en zolang het bij dit soort onschuldige dingen blijft is dat ook prima.

Kat en muis spelletje, wat een klasse verschil, niet de ‘Slag om de Leijen’ maar de ‘Slacht om de Leijen’, dat waren kreten die je zaterdag langs de lijn hoorde. En zo was het ook. ONT maakte gehakt van VVR, daarbij geholpen dat het al na twaalf minuten 0-3 stond. Want al in minuut drie scoorde Marten Folkersma op aangeven van Janco van der Veen en vier minuten later maakte Michel Weisser er 0-2 van uit een strafschop (overtreding op Folkersma). Liekele Kamminga zocht de aansluitingstreffer uit een vrije trap van twintig meter afstand, ONT doelman Hidde Ament was attent. De 0-3 viel in de twaalfde minuut. Hielke Knippels speelde de bal in op Weisser en die scoorde uit de draai met een schot in de verre hoek. VVR kwam niet verder dan een schot naast van Folkert Bosma en een vrije trap van Gjalt Nijboer die wederom een prooi was voor Ament. De 0-4 ruststand kwam voort uit een corner genomen door Folkersma. Jorrit de Graaf kopte de bal fraai binnen.

Na rust probeerde VVR om ONT meer onder druk te zetten en de duels op te zoeken. Dat lukt nauwelijks. ONT zocht de duels juist niet op door de bal snel te spelen en combinaties aan te gaan. VVR liep achter de feiten aan. ONT kreeg wel wat kansjes maar wist de score niet uit te breiden en VVR creëerde niets. Het duurde tot de 72e minuut voor ONT het veldoverwicht weer in een doelpunt uitdrukte. Freerk Veenstra haalde de achterlijn en de voorzet werd afgerond door Janco van der Veen. Een minuut later verscheen Jurjen Veenstra oog in oog met VVR doelman Robert de Jong, de VVR doelman won die tweestrijd. Maar weer een minuut later scoorde Veenstra alsnog, op aangeven van Folkersma. Daarbij overrulede scheidsrechter Venekamp het vlagsignaal van de veelvuldig (en soms onterecht) vlaggende VVR assistent-scheidsrechter Hendrik Bruinsma. Vier minuten voor afloop zette Weisser de kroon op het werk met ONT’s zevende doelpunt. Dat was uit een rebound nadat Knippels op doelman De Jong stuitte.

En zo ging ONT met een 0-7 uitslag terug naar huis. Een prestatie van het collectief. Waarbij gezegd moet worden dat het bij ONT verdedigend stond als een huis. De achterste lijn met Sjouke Bron, Albert Wijma, Gerard Douwsma, Jorrit de Graaf en doelman Hidde Ament gaf vrijwel niets weg. Met vertrouwen in de verdediging is het natuurlijk ook lekker voetballen.

ONT trainer Jan Hulzinga over de wedstrijd: “Voorafgaand aan de wedstrijd kregen we van spelers de vraag of deze derby ook bij ons als trainers leefde. Waar dit natuurlijk wel enigszins zo is, was de wedstrijdspanning met name in de groep te voelen. Hoe je het ook went of keert, ook in corona tijd heeft deze wedstrijd, met name door de sfeeracties van supporters, toch iets leuks en speciaals."

“Of ik had verwacht dat de wedstrijd zo snel beslist zou zijn? Nou nee, niet verwacht, wel gehoopt. Ik denk dat we als team hebben laten zien dat we een wedstrijd lang goed voetbal kunnen spelen, met veel druk naar voren én doelpunten tot gevolg. Ik denk dat we met name in de keuzes op de helft van de tegenstander hebben laten zien gegroeid te zijn de laatste tijd. Veel kansen, mogelijkheden en doelpunten kwamen voort uit diepte loopacties, lage voorzetten en/of één tegen één momenten. Dit is denk ik een mooie bevestiging voor onze aanvallers die hier samen heel hard aan werken.”

Dat ONT de nul hield was Hulzinga erg tevreden over: “Zéker weten! Vorig seizoen lukte dit namelijk nauwelijks. Na 0-7 is er normaal gesproken natuurlijk weinig te klagen en mogen we hier oprecht even een weekend van genieten. Een groot compliment gaat nog uit naar de spelers van de JO19-1 die ons met een groot zelf gemaakt spandoek een wedstrijd lang hebben aangemoedigd.”
Aanvoerder Hielke Knippels vulde nog aan: “Ik ben zó trots op mijn team. En ook ik wil de ONT supporters en dan met name de jeugd heel erg bedanken voor hun steun. Geweldig!”

Volgende week speelt ONT thuis tegen SC Twijzel, aanvang wedstrijd 15.00 uur.

Sjouke Bron en Freerk Veenstra in een duel met VVR spelers. Albert Wijma kijkt toe. Foto Romke Visser.