ONT stelt teleur met 3-3 tegen 5e klasser Eastermar

Thimo Bouma (kopbal)
76'
81'

14 januari 2020 20:15

OPEINDE - ONT oefende gisteravond tegen Eastermar. De twee klassen verschil was op het veld niet te zien. Sterker nog, ONT moest in de tweede helft een 1-3 achterstand wegwerken om een 100% blamage te voorkomen. Dat lukte dan nog net met twee doelpunten in de slotfase. Maar het resultaat bleef teleurstellend.

Met welk idee komt een vijfde klasser voor een oefenpotje op bezoek bij een derde klasser? Niet om zich met een dikke nederlaag af te laten slachten door volop de aanval te zoeken en daardoor te worden overlopen door een, op papier, betere tegenstander. Nee, zo’n vijfde klasser, in dit geval dus Eastermar, gaat eens lekker achterover leunen en kijkt toe hoe de tegenstander, ONT, daar mee om gaat. Maar niet alleen achterover leunen, ook opspringen zodra de kans daar is, na een foutje van de twee klassen hoger spelende opponent. En duels winnen waar dat kan om het spel van de tegenstander te ontregelen.
En hoe moet een derde klasser spelen om daar niet in mee te gaan? Door het baltempo hoog te houden, met veel beweging in het team, de tegenstander van het kastje naar de muur te laten lopen en dan de ruimtes die ontstaan benutten. Dat is de theorie. In de praktijk zakte ONT voor die theorieles. Het tempo was stroperig, de onderbrekingen die de tegenstander werden geboden door het te lage tempo waren talloos. En zorgelijk, er zijn enkele ONT spelers die voor oplossingen kiezen die niet passen bij hun kwaliteiten. Dat leidt dan tot balverlies en een counter. Dat gebeurde tegen Eastermar maar ook in de competitie is dat aan de orde.

Eastermar voerde de theorie in de eerste helft prima uit. Er zat altijd wel ergens een geel/blauw voetje tussen en daarmee werd het ONT spel ontregeld. Eastermar had misschien zelfs wel de betere kansen dan ONT. Maar het vizier stond bij de bewoners aan de andere kant van de Leijen niet op scherp. ONT liet na 36 minuten met een aanval uit het boekje zien hoe het wél moest. Remco van der Wiel stak de bal op Jurjen Veenstra, zijn voorzet bij de tweede paal was op maat waarna Noël Mulder doelpuntte. De bezoekers kregen daarna nog twee goede kansen maar opnieuw werd er niet gescoord.

Scoren deed Eastermar in de tweede helft wel. In de 61e minuut viel de gelijkmaker, in de 69e minuut werd het 1-2 en twee minuten later was het 1-3. Bij alle drie doelpunten zag het er bij ONT verdedigend niet goed uit. Op die tussenstand viel niets af te dingen. Het was voor ONT wel het sein om zich nog een kleine twintig minuten boos te maken. En dat leverde twee doelpunten op. Uit een corner van Dennis Bakker kopte Thimo Bouma raak en met een kien passje gaf Michel Weisser Jesper Landman de gelegenheid de 3-3 aan te tekenen.
Daarbij bleef het bij hoewel Eastermar in de slotseconden nog een beste kans op een 3-4 overwinning liet liggen.

Zaterdag 18 januari a.s. oefent ONT om 14.30 uur thuis tegen 2e klasser Nijland.