84'
90'

Groep 1 KO1 SR1

16 november 2019 17:00

OPEINDE - In een met name in de tweede helft chaotisch duel trok ONT uiteindelijk aan het langste eind door in de laatste minuut de winnende treffer te scoren. Die tweede helft was geen van beide partijen baas over de wedstrijd en kon het alle kanten op. ONT won met 4-3.

Het verslag van de wedstrijd vorige week tegen SV Haulerwijk begon met: “Tja, als je doelpunten wilt zien moet je echt naar Opeinde.” Dat bleek ook vandaag maar weer. Toen de kruitdampen waren opgetrokken konden er zeven goals worden geteld. ONT scoort als een tierelier maar krijgt ook veel goals tegen. Maar zie Johan Cruijff niet ooit: “Als je één goal meer scoort dan je tegenstander win je de wedstrijd.” En dat deed ONT dus zaterdag.

ONT liet vanaf de aftrap zien wat het wilde; snel scoren. Doelpogingen van Freerk Veenstra en broer Jurjen hadden nog geen resultaat maar na zeven minuten was het wel raak. Hielke Knippels crosste op Freerk Veenstra, de aanname was fraai en de afronding doeltreffend. Oldeholtpade probeerde vooral topscoorder Wilco Elshof in stelling te brengen maar ONT had Elshof aardig in bedwang. Het eerste gevaar voor de bezoekers kwam via Bert Halsema die voorlangs schoot. Elshof schoot daarna in redelijk vrije positie over het doel waarna de bezoeker de hulp nodig hadden van scheidsrechter Tramper om de gelijkmaker te scoren. Die zorgde voor een erg vroeg Sinterklaas presentje door Oldeholtpade een strafschop toe te kennen na een sliding op de bal van Albert Wijma. Elshof faalde niet. Een goed spelend ONT kwam voor rust verdiend op een 2-1 voorsprong. Jurjen Veenstra opende fraai op Marten Folkersma en de jonge ONT aanvaller scoorde bekwaam.

Had ONT in de eerste helft controle over de wedstrijd, die controle was in de tweede helft zoek. Oldeholtpade trainer Klaas Jongsma had zijn tactiek aangepast. Na afloop verklaarde Jongsma in de eerste helft totaal geen greep te hebben gehad op ONT. Om dat te veranderen ging Oldeholtpade in de tweede helft meer teruggetrokken spelen om met lange ballen de aanvallers in stelling te brengen. En dat was een kolfje naar de hand van met name Elshof, een zeer doelgerichte spits. De topscoorder testte eerst ONT doelman Hidde Ament, schoot een bal over maar stond wel aan de basis van de 2-2. Een schot kwam via de onderkant van de lat bij Halsema en die kon simpel scoren. Een minuut later had ONT ook op achterstand kunnen staan. ONT leed balverlies en na een klutssituatie had Halsema kunnen scoren. Het schot ging naast.
Geen van beide teams had meer grip op de wedstrijd en dus ontstond er een vermakelijk duel dat alle kanten opwaaide. Goals konden niet uitblijven en ONT was als eerste aan de beurt om weer te scoren. Keimpe Jacobi spleet de Oldeholtpade verdediging uiteen met een prachtige steekbal op Freerk Veenstra waarna Michel Weisser de bal uit de voorzet van Veenstra binnenliep. Daarna kwamen de tien minuten van Ament. Eerst hield de ONT doelman Levi van der Heide van scoren af, dat lukte ook in een één tegen één situatie tegen Eslhof om vervolgens schlemielig een derde treffer tegen te krijgen. Ament liet een voorzet los waarna Van der Heide scoorde. Waar de wedstrijd op een strafschoppenserie leek af te stevenen gebeurde dat dus niet. Doelman Bastiaan Schonewille van Oldeholtpade pakte een hoge bal van een eigen speler maar liet de bal los en toen was Weisser er als de kippen bij om de 4-3 aan te tekenen. Ver in blessuretijd behoedde Ament ONT voor weer een gelijkmaker door een inzet van Peter de Vries klem te pakken. Nog verder in blessuretijd mocht ONT’er Timo Bouma nog met twee keer geel naar de kant.
Het bleef bij 4-3 waarmee ONT een ronde verder komt in de beker.

ONT trainer Jan Hulzinga over het spektakelstuk: “Na afloop spreken we denk ik wederom van een ‘mooie partij voor de neutrale toeschouwer.’ Veel doelpunten, kansen, spanning en het nodige geluk aan beide kanten. Toch vind ik dat we als team, met name de eerste helft hebben laten zien dat we in staat zijn echt goed te voetballen en aan de hand daarvan een wedstrijd te controleren en doelpunten te maken. Een groot compliment aan de jongens voor de manier waarop.
Waarom maakte ONT er toch nog zo’n spannende wedstrijd van? “Ondanks ons overwicht in de eerste helft wordt de tweede helft inderdaad toch nog onnoemelijk spannend. Maar ook hier is denk ik een compliment aan de groep nodig. Na drie keer een voorsprong te hebben zien verdwijnen zijn ze er hard voor blijven knokken, hebben ze er alles aan gedaan en uiteindelijk vlak voor tijd toch nog de winnende gemaakt. Met de mentale weerbaarheid zit het dus wel goed. Neemt niet weg dat we als groep hard moeten blijven werken om het onszelf in sommige situaties niet te moeilijk te maken en de wedstrijd te blijven controleren. Volgende week een mooie kans om te laten zien dat we hier weer in gegroeid zijn..

Volgende week staat de wedstrijd ONT - Rottevalle op het programma. ‘De Slach Om De Leijen’ begint om 15.00 uur.

Op aangeven van Freerk Veenstra (10) tikt Michel Weisser de 3-2 binnen. Foto Romke Visser.