80'
... (kopbal)

3e klasse B

9 november 2019 15:00

OPEINDE - Tja, als je doelpunten wilt zien moet je echt naar Opeinde. Wat te denken van uitslagen als 2-4 en twee keer 3-3. Aan dat rijtje werd zaterdag een 5-3 overwinning tegen SV Haulerwijk toegevoegd. Een welkome overwinning die aansluiting gaf bij de brede middenmoot in de derde klasse B.

“Gaat ONT weer eens winnen” kopte de voorbeschouwing op deze wedstrijd. Dat was ingegeven omdat ONT tot nu nog maar één overwinning boekte in deze competitie, uit bij Waskemeer. Het puntentotaal van zes kwam verder tot stand via drie keer een gelijkspel. En bij die drie wedstrijden had wel een winstpartij gepast. Dus smachtte ONT naar een nieuwe overwinning.

Als je dan na twee minuten op een 0-1 achterstand komt is de gedachte aan een overwinning even weg. Jesper Landman vergreep zich aan zijn tegenstander en Patrick Hilhorst benutte de strafschop feilloos. Maar drie minuten later was de stand ook al weer gelijk. Albert Wijma beloonde de mooie loopactie van Jurjen Veenstra met een prima pass waarna Veenstra scoorde. ONT nam met goed voetbal het heft in handen. SV Haulerwijk (SVH) had moeite met het middenveldspel van ONT en dat leidde tot kansen voor de Opeindenaren. En er werden kansen benut. Na een kwartier legde Noël Mulder de bal met een kien passje in de voeten van Dennis Bakker en die zorgde voor de 2-1 voorsprong. Dion Smits werd in stelling gebracht door Hielke Knippels en dat betekende 3-1. Voor de 4-1 ruststand zorgde Freerk Veenstra die een fraaie pass van Sjirk Amend oppikte en scoorde. Zette SVH daar dan niets tegenover? Jawel, vooral via de snelle en vaardige Patrick Hilhorst. Die zorgde bij een 2-1 stand ook voor een niet te missen assist op Roben Fokkens, maar ONT doelman Hidde Ament redde fabuleus. Maar verder dan wat speldenprikken kwam SVH niet.

De tweede helft startte voorspelbaar. Want wat doe je bij een 4-1 achterstand? Alle voetbal overboord en opportunisme aan boord nemen. En toen één minuut na rust Hilhorst de 4-2 aantekende gloorde er zelfs weer hoop bij SVH. Dat ebde weer wat weg toen vijf minuten na die treffer ONT een vijfde treffer scoorde. Dion Smits werd over de knie gelegd en de goed leidende scheidsrechter Haan uit Zuidhorn kende ONT een strafschop toe. En die werd benut door Bakker. SVH bleef wel druk houden op ONT en er waren ook wel wat mogelijkheden, maar geen echt uitgespeelde kansen. Die had ONT wel maar benut werden die niet. Ondanks de 5-2 voorsprong was het niet een partij die ONT even rustig ging uitspelen. De controle was weg zonder te zeggen dat SVH de bovenliggende partij werd. Daarvoor was het spel van SVH te slordig. Toch kwam er een derde SVH treffer. Niek van Dijk kopte de bal binnen uit een corner. Bij die stand bleef het en zo had ONT een mooie driepunter binnen.

Twee opvallende zaken bij SVH. Een geweldig eerlijke assistent-scheidsrechter Niek Teerenstra. En dat maken we in de derde klasse B wel anders mee. En nogal wat spelers die na een fysieke ontmoeting met een ONT’er kermend neergingen, waar de scheidsrechter overigens niet in mee ging. Dat heeft een team als SVH niet nodig, trouwens geen enkel team.

ONT trainer Jan Hulzinga was vooral blij dat het goede ONT voetbal nu winst opleverde: “Ik ben ontzettend blij met het resultaat van vandaag, maar met name met de manier waarop dit de eerste helft gestalte heeft gekregen. Deze groep heeft al vaker laten zien dat ze, ondanks de jonge leeftijd, heel weerbaar en strijdbaar zijn. Mooi om dat ook vandaag weer terug te zien. Na de 0-1 hebben we door goed veldspel en een hoop energie de wedstrijd weer naar ons toe kunnen trekken. De doelpunten ontstaan uit situaties die we zelf creëren en het is fijn om dan te ervaren dat het even allemaal lukt voor de goal en met 4-1 te gaan rusten.”

Hulzinga had over de tweede helft nog wel een aandachtspuntje: “De tweede helft is vanwege de ruststand niet te vergelijken met de eerste. De tegenstander gaat een soort alles of niks spelen en dat moet eigenlijk een kolfje naar onze hand zijn. Zo komt er in die fases meer ruimte op de helft van de tegenstander bijvoorbeeld. Echter hebben we hier net iets te veel moeite mee gehad door nog steeds veel kort te willen spelen. Aan de ene kant een groot compliment aan de groep dat ze dan willen en durven blijven voetballen, aan de andere kant een ontwikkelpunt om op die momenten ruimte beter te herkennen en benutten. Het is fijn dat je de wedstrijd nu wel gewoon weet te winnen, dat maakt samen beter worden soms net iets makkelijker.”

Zaterdag a.s. speelt ONT in Opeinde een bekerwedstrijd tegen zondag 3e klasser Oldeholtpade. Die wedstrijd beging om 17.00 uur. Op 23 november wordt de competitie vervolgd met de thuiswedstrijd teven medekoploper VV Rottevalle; “De Slach Om De Leijen”. Aanvang 15.00 uur.

Dion Smits bejubelt zijn doelpunt, samen met Dennis Bakker en Noël Mulder.