Dennis Bakker (penalty)

3e klasse B

14 december 2019 14:30

Dennis Smit uit Drachten

LEEUWARDEN - Natuurlijk was er kwaliteitsverschil tussen de koploper en ONT, de nummer acht van de competitie. Maar ONT bakte er voor rust heel weinig van en dat leidde tot een 3-0 tussenstand. De tweede helft herpakte ONT zich wel, maar verder dan een benutte strafschop kwamen de Opeindenaren niet.

Hoe moet je nu terugkijken op zo’n wedstrijd. ONT kreeg vorige week tegen Rijperkerk het deksel op de neus door bij een 2-2 stand vijf minuten voor afloop niet de boel op slot te gooien. ONT wilde de winnende treffer scoren, maar dat deed de tegenpartij. Misschien ingegeven door die te enthousiaste strijdwijze koos het team er voor om tegen koploper SC Leovardia behoudender te spelen. Niet dat er een bus voor de goal werd geparkeerd, maar gewoon met iets minder druk naar voren. Dat betaalde zich niet uit. De angel in het ONT spel is juist druk naar voren en baas zijn op het middenveld. Die angel haalde ONT in de eerste helft zelf uit het spel.

De eerste kans van de wedstrijd was er na zeven minuten spelen. Balverlies van ONT bracht op rechts Ibrahim Bahori in stelling. De voorzet die volgde was een intikker voor Amin Ait Bihiou (Amin), maar die miste. ONT leek ontzag te hebben voor de tegenstander, had niet de felheid om het SC Leovardia moeilijk te maken. ONT doelman Hidde Ament moest Leon van der Kooij het scoren belemmeren en Van der Kooij schoot daarna nog op de paal. Het enige vermeldenswaardige ONT moment was er in de 16e minuut. Marten Folkertsma veroverde de bal, de één twee met Noël Mulder was op maat waarna Folkersma SC Leovardia doelman Ramon de Jong op zijn weg vond. Twee minuten later leek de thuisclub te scoren. Ament was ongelukkig in een voortzetting, het herstel op de inzet van Amin was prima. SC Leovardia bleef aandringen en besliste tussen de 24e en 32e minuut het duel. Topscoorder Kian Visser tikte een voorzet van Bahori binnen, daarna strafte Visser een fout van Gerard Douwsma genadeloos af en schakelde de thuisclub razendsnel om na balverlies van ONT en scoorde Van der Kooij de 3-0. De ruststand had nog hoger kunnen zijn, Ament hield zijn doel schoon op inzetten van Daniel Santhuizen en Van der Kooij.

De tweede helft gaf een ander spelbeeld. Misschien hoefde SC Leovardia ook niet meer zo nodig, ONT etaleerde ook een andere spelopvatting. ONT trainer Jan Hulzinga past in de rust twee wissels toe en samen met die andere spelopvatting pakte dat niet verkeerd uit. De Opeindenaren speelden nu meer hun eigen spel, druk naar voren, duels winnen en voetballen. Dat leidde in de 53e minuut tot een strafschop. Mulder werd licht aangetikt en scheidsrechter Dennis Smit uit Drachten gaf de penalty. Die werd benut door Dennis Bakker. Verder kwam ONT niet. SC Leovardia leunde wat achterover en ONT was niet bij machte tot uitgespeelde kansen te komen. Ondanks de andere spelopvatting en een betere prestatie dan in de eerste helft.

En zo eindigde een wedstrijd tussen de koploper en de nummer acht in misschien wel een logische 3-1, maar dat had anders kunnen zijn. Want eigenlijk viel SC Leovardia in de tweede helft ver terug toen ONT ging voetballen en ook duels ging winnen. Wat als dat spelletje ook in de eerste helft was gespeeld?

Noël Mulder houdt het oog op de bal. Foto Romke Visser.

Zaterdag a.s. speelt ONT een bekerwedstrijd tegen SC Terschelling. In Opeinde wordt om 15.00 uur afgetrapt.