71'
89'

3e klasse B

23 november 2019 15:00

OPEINDE - De tiende editie van de ‘Slach OM De Leijen’, het duel tussen ONT en VV Rottevalle, werd een 3-2 winst voor ONT. De ruststand was 1-1 en na de snelle 1-2 na rust leek ONT het moeilijk te krijgen. Maar het jonge team rechtte de rug, maakte gelijk en vlak voor tijd kwam de winnende derde treffer op het scorebord. Het betekende ook de eerste nederlaag voor VV Rottevalle in deze competitie.

Was op die winst van ONT iets af te dingen? Daar verschilden de meningen wel wat over. ONT was voetballend beter terwijl VV Rottevalle (VVR) aanvallend gevaarlijk was. Aanhangers van ONT vonden de winst uiteraard terecht terwijl die van de bezoekers een gelijkspel de verhoudingen beter vonden weergeven. Feit is dat ONT een ‘Duitse’ overwinning boekte en die zijn toch wel lekker.

De wedstrijd werd gespeeld onder ruime publieke belangstelling, zo’n 300 toeschouwers waren op het duel afgekomen. Die toeschouwers werden getrakteerd op een duel zoals ONT er deze competitie thuis al meer heeft gespeeld. Goed voetbal, spektakel, veel goals.
ONT startte voortvarend met al na twee minuten een grote kans op de openingstreffer. Jesper Landman legde de bal terug op Michel Weisser, een reflex van VVR doelman Robert de Jong voorkwam een snelle ONT voorsprong. Er ontspon zich een duel waarbij ONT, zoals gewoonlijk, wilde voetballen en VVR zo snel mogelijk de aanvallers aan het werk wilde zien. De kracht bij VVR ligt ook bij de aanvallers die met de snelle Jorrit Schra, doelpuntenmaker Liekele Kamminga en regisseur Erwin de Wind ook goud in handen hebben in de derde klasse. De Wind stond na 18 minuten ook aan de basis van de 0-1. De steekpaas op Jorrit Hoekstra was prachtig en de afronding doeltreffend.

ONT bleef ook na die tegentreffer voetballen en er waren ook wel kansjes. Weisser leek kansrijk maar het schot werd een schotje en Freerk Veenstra en Dion Smits stuitten beide op De Jong. De gelijkmaker voor rust kwam er toch. ONT kreeg een vrije trap op 18 meter van het doel. Met de lange en uitstekende De Jong op doel bij VVR leek een rechtstreekse doelpoging onbegonnen werk. Weisser dacht daar anders over en schoot de bal schitterend in de kruising. Voor ONT doelman Hidde Ament was er vijf minuten voor rust flink werk aan de winkel. Uit een corner volleerde Jelte de Hoek de bal op doel, Ament tikte de bal onder de lat tot corner.

De tweede helft gaf toch wat een ander spelbeeld. VVR maakte de ruimtes op het middenveld kleiner maar daar had de 1-2 in de 49e minuut niets mee te maken. Schra snelde over links langs zijn tegenstander en de voorzet was een intikkertje voor Kamminga. ONT leek door de achterstand niet in paniek te raken, ging niet de lange bal spelen maar bleef voetballende oplossingen zoeken. Een kans was er voor Jurjen Veenstra die met een halve omhaal De Jong niet wist te verschalken. De verdiende 2-2 kwam er toch. Weisser ging op avontuur, stuitte op De Jong waarna de net ingevallen Marten Folkersma bij de tweede paal attent was en scoorde. De wedstrijd ebde daarna niet weg naar een saai potje. Beide teams wilden wel naar de overwinning. VVR probeerde dat door de aanvallers in stelling te brengen. Dat leverde wel druk en kansjes op maar de ONT verdediging kon daar het hoofd aan bieden. Ook ONT kreeg kansen. Jesper Landman bracht Weisser in stelling, de voortzetting was onvoldoende. Freerk Veenstra speelde zichzelf in kansrijke positie maar maakte toen een keus die niet goed uitpakte. VVR werd gevaarlijk met een schot van Schra dat uiteenspatte op de vuisten van Ament. Waar de wedstrijd op een 2-2 eindstand afstevende ging ONT er twee minuten voor tijd er toch nog met de winst vandoor. De enige keer dat ONT’s libero Hielke Knippels de middellijn overstak was ook succesvol. Knippels leverde een voorzet af op Weisser die zijn inzet door De Jong gekeerd zag. De rebound werd uiteindelijk een prooi voor Knippels die de bal in de korte hoek prikte.
Er volgden nog wel wat bibbermomentjes voor het ONT doel maar de prima leidende scheidrechter Ale van Tuinen uit Workum blies ONT na een aantal minuten blessuretijd naar een heerlijke overwinning.

ONT trainer Jan Hulzinga over de wedstrijd: “Ik ben natuurlijk ontzettend blij met de 3-2 overwinning. En natuurlijk met name de manier waarop deze tot stand gekomen is. Voor veel jongens was dit de eerste keer dat ze een dergelijke derby moesten spelen. Het publiek en de sfeer kan dan soms wat extra spanning opleveren. Maar daar heb ik vandaag niks van gemerkt. Zo vind ik dat we voetballend steeds behoorlijk onder de pressing van Rottevalle uit wisten te spelen en goede kansen konden creëren om de score te kunnen openen. Dat we twee keer terug komen van een achterstand en in die fases geen gekke dingen doen, spreekt voor de weerbaarheid en veerkracht van de groep.”
Blij was Hulzinga ook met in de slotfase nu eens een doelpunt in de in het voordeel van ONT: “Het winnen in de laatste minuut geeft dan natuurlijk in een derby altijd iets speciaals. Voor ons fijn dat het nu in de slotminuten eens de goede kant opvalt, aangezien we er al vaker dichtbij waren dit seizoen. Een enorm compliment aan de groep en wat ze vandaag hebben laten zien!!

Volgende week speelt ONT uit tegen SC Berlikum, aanvang wedstrijd 14.30 uur.

ONT doelman Hidde Ament redt stijlvol op een schot van de niet zichtbare Jelte de Hoek. Foto Romke Visser.