... (e.d.)

3e klasse B

8 februari 2020 15:00

Nathaniël Vonk

OPEINDE - Het was het Ajax scenario, scoren bij je debuut in de hoofdmacht. Dat deed Janco van der Veen, speler van ONT JO19-1. Mede door zijn doelpunt boekte ONT een eclatante 5-1 overwinning op Waskemeer. Die overwinning was zéér welkom na twee nederlagen op rij.

Dus was ONT op zoek naar eerherstel om de zure 1-4 nederlaag tegen Veenhuizen en de terechte 4-0 tegen SC Twijzel weg te poetsen. Dat eerherstel kwam er. ONT was 90 minuten lang de luis in de pels van Waskemeer. De bezoekers dachten na de eigen winst vorige week tegen Fc Grootegast en twee nederlagen van ONT op een gemakkelijk middag. Dat ging dus niet door, vooral omdat ONT de hele wedstrijd lang de strijd aan ging.

In het begin van de wedstrijd moest ONT toch wel even terug. Waskemeer had meer balbezit, gevaarlijk werd het niet. Het eerste échte wapenfeit van ONT was ook direct een doelpunt. Freerk Veenstra nam op links de bal mooi mee, de voorzet was op maat en de afronding door Michel Weisser zette de 1-0 op het scorebord. Vier minuten later leidde de mooiste aanval van de middag tot 2-0. Jesper Landman stak de bal op Veenstra en zijn voorzet werd door debutant Janco van der Veen kiezelhard in het dak van het doel geschoten. Eigenlijk gebeurde er verder in de eerste helft niet heel veel meer. Waskemeer grossierde in foute eindpasses en ONT kwam niet meer tot goede aanvallen.

De tweede helft werd het in het miezerige weer een aantrekkelijk schouwspel voor de toeschouwers. De beide teams waren bereid er een pittige strijd van te maken Waskemeer om de aansluitingstreffer te maken en ONT om dat te voorkomen en vooral ook om de voorsprong te vergroten. Leidsman Nathaniël Vonk uit Hardegarijp voelde die strijd goed aan door niet pietluttig te fluiten en de vaart er in te houden. In de 52e minuut kreeg ONT de kans de wedstrijd snel te beslissen. Weisser verscheen alleen voor doelman Mechiel van Valen, maar de anders zo trefzekere ONT aanvaller faalde deze keer. De doelman won de tweestrijd.
Voor ONT was het zaak niet snel een tegendoelpunt te incasseren. En dat lukte de thuisploeg. ONT doelman Hidde Ament pakte een schot van Bouwe Veenstra en Gerard Douwsma (hij excelleerde in de ONT verdediging) bracht Sander Visser net genoeg uit balans om nog een goede voorzet af te leveren. Overigens, het moest gezegd, was Visser gaan ‘liggen’ dan was een strafschop het gevolg geweest. In de 67e minuut zette ONT de partij op slot. Ontstond de 2-0 uit de mooiste aanval, de 3-0 kwam voort uit de mooist individuele actie van de middag. Weisser bracht Marten Folkersma in stelling en die slaagde er in om met fraaie kapbewegingen twee verdedigers en de doelman het bos in te sturen. Helemaal zeker van de overwinning werd ONT in de 70e minuut toen Weisser een strafschop benutte. Even later debuteerde voor ONT nóg een JO19-1 speler,  Thomas Landman mocht invallen.
Met de 4-0 tussenstand was de wedstrijd wel gespeeld, hoewel Waskemeer nog wel probeerde de eretreffer te maken. Regilio Holder lobde de bal nog net over en Veenstra schoot naast. Tien minuten voor afloop was de 5-0 van Veenstra de kers op de taart voor ONT. Tekenend voor ONT deze middag was de grote teleurstelling toen door een eigen doelpunt een ‘clean sheet’ voor Ament teniet werd gedaan.

Niet alleen een nuttige overwinning voor ONT maar ook het geloof dat met de spelopvatting die het team hanteert zeges kunnen worden behaald. Dat het dan met name vorige week tegen SC Twijzel ook mis kan gaan moet worden ingecalculeerd. Dat het team zich na twee dikke nederlagen zo herpakt is voor de technische staf mooi om te ervaren.

Dat vond ook ONT trainer Jan Hulzinga: “Lekker om na twee nederlagen weer een overwinning bij te kunnen schrijven. Dat moet goed voelen voor de jongens. Met name omdat ze zich met veel energie en frisheid in dit duel hebben gestort, en dat is niet vanzelfsprekend nadat je twee keer op rij hebt verloren. Ik denk dat we over grote delen van de wedstrijd tevreden kunnen zijn. We hebben getracht de tegenstander een wedstrijd lang onder druk te zetten en dat slaagde bij tijd en wijlen behoorlijk. Maar ik ben vooral tevreden over de collectieve inzet, dat maakte denk ik het verschil vandaag.
De jongens hebben zich vandaag in ieder geval een grote dienst bewezen door te laten zien aan elkaar wat ze kunnen en ervoor willen doen. Nu proberen deze lijn voort te zetten volgende week in Hallum.”

Volgende week speelt ONT uit tegen Wykels Hallum. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.

Debutant en doelpuntenmaker Janco van der Veen aan de bal.