12'
55'

3e klasse B

28 september 2019 14:30

MINNERTSGA - Een puntje, dat hield ONT over aan het bezoek aan Minnertsga. ONT vergat in de eerste helft afstand te nemen van de tegenstander en had in de tweede helft ook zo maar tegen een nederlaag aan kunnen lopen. Het werd uiteindelijk 1-1.

Zowel ONT als Minnertsga liepen in de eerste competitiewedstrijd tegen een nederlaag op. ONT verloor met 3-1 van SC Twijzel en Minnertsga ging met 2-1 ten onder bij Rottevalle. Uiteraard wilden beide teams daar niet een tweede nederlaag aan toevoegen om een valse competitiestart te voorkomen.
Welgeteld veertien ONT supporters zagen in de beginfase van de wedstrijd dat ONT daar het meest van doordrongen was. Binnen twee minuten creëerde ONT twee mogelijkheden, maar de ‘finishing touch’ ontbrak. De thuisclub kwam in de beginfase niet verder dan een kopbal over van Enno Kingma. Daar zette ONT tegenover dat het een counter slecht uitspeelde maar na 11 minuten toch op voorsprong kwam. Michel Weisser wipte de bal zo’n beetje over de Minnertsga verdediging en Marten Folkertsma maakte het daarna af met een schot in de lange hoek.
ONT slaagde er daarna niet in Minnertsga al in de eerste helft de genadeklap toe te brengen. De Opeindenaren gaven het heft uit handen, overigens zonder dat de thuisclub daar van profiteerde. Het bleef bij een doelpoging van Ydo Hoekstra en een schot van Jens de Boer waar ONT Hidde Ament geen problemen mee had.

De tweede helft zou de helft van de assistent-scheidsrechters worden. Die van Minnertsga legde de basis voor de gelijkmaker en die van ONT voorkwam een achterstand. Maar voor het zo ver was had ONT dé kans op een 0-2 voorsprong. Hielke Knippels zette Dennis Bakker op links aan het werk, de voorzet van Bakker was op maat en de doelgerichte kopbal van Michel Weisser was prima. Maar Minnertsga doelman Jorn Helder voorkwam met de grote teen van zijn rechtervoet een doelpunt (waar zagen we dat ooit eerder). Twee minuten later viel de gelijkmaker. De assistent-grensrechter van Minnertsga, Wim Abma, vlagde voor buitenspel van Dion Smits. Dat Smits buitenspel stond klopte, maar op hem werd de bal niet gespeeld. Scheidrechter Lania uit Pieterzijl nam het vlagsignaal over en terwijl ONT nog aan het bakkeleien was met de scheidsrechter zorgde Kingma uit de snel genomen vrije trap voor de gelijkmaker. Twee minuten later leek ONT op achterstand te komen. Miscommunicatie in de ONT verdediging zorgde er voor dat de bal uit een voorzet terechtkwam bij Kingma en die kon eenvoudig zijn tweede doelpunt maken. Maar nu stond ONT assistent-grensrechter Engbert Jongsma met de vlag omhoog. Volgens Jongsma stond Kingma buitenspel toen de voorzet werd verzonden. De arbiter nam het vlagsignaal over, doelpunt afgekeurd.
In het resterende deel van de tweede helft kwam ONT niet meer aan voetballen toe. Veel ging er fout aan ONT zijde en mede daardoor bleef Minnertsga druk houden op het ONT doel. Tien minuten voor tijd leek ONT alsnog te bezwijken. Vanaf de achterlijn volgde een harde voorzet, die was zo hard dat de bal aan zeker vier Minnertsga spelers voorbij ging. De laatste stuiptrekking van de wedstrijd was een schot van Hoekstra dat in de armen van Ament verdween.

Na de wedstrijd ging het meer over de rol van de assistent-grensrechters dan over het voetbal. Beide trainers vonden dat hún team recht op de winst had. Een gelijkspel zal dan wel de terechte uitslag zijn. Dat vond ook ONT trainer Jan Hulzinga: “Ja, klopt, zo achteraf terugkijkend op de wedstrijd denk ik dat beide trainers zullen zeggen dat ze vinden dat ze hadden moeten winnen. In ons geval vind ik dat op basis van de prima start van zowel de eerste als de tweede helft. Ik heb de ploeg fris zien spelen, kansen zien creëren en weinig tot geen kansen weg zien geven. Na de snelle 0-1 is het denk ik dan ook wachten op de 2e goal. Helaas blijft dat moment uit, zelfs in een één tegen één situatie  met de keeper. Wanneer daarna in een moment van onoplettendheid de tegenstander na een snelle vrije trap de 1-1 maakt, zie je dat de wedstrijd een andere lading krijgt. De energie verandert en daarmee het spelbeeld. In deze fase hadden we ook kunnen verliezen.”
Maar de ONT trainer was toch wel tevreden: “Toch overheerst bij mij tevredenheid over de manier van spelen. We hebben een groot deel van de wedstrijd gecontroleerd en zijn vaak in de eindfase geweest. Met iets meer geluk en/of overtuiging rusten we met een grotere voorsprong. Dat wetende geeft vertrouwen voor de aankomende wedstrijden.”

ONT speelt volgende week uit tegen Ropta Boys. Aanvang 15.00 uur.