Mannen KNVB beker Amateur poule Groep 1 54

24 augustus 2010 19:30

Visscher, R

ONT wint “Slach om de Leijen” en bekert verder

OPEINDE - In een bijzonder matige wedstrijd won ONT met 3-0 van vijfde klasser Eastermar. En dat was genoeg, na de 0-1 winst van ONT op ’t Fean ’58, om de volgende ronde van de beker te halen.

Opeinde en Eastermar liggen beide aan de boorden van de Leijen en daarom kreeg de wedstrijd vooraf het predicaat “De slach om de Leijen” mee. Die “slach” werd het niet. Er werd wel fel gestreden, maar het bleef sportief.

Behalve een wisseling van doelman, speelde ONT tegen Eastermar in dezelfde opstelling als afgelopen zaterdag. Het scenario dat ONT wilde was snel scoren en dat had al na twee minuten gekund. Jeroen van Wijk vond vanaf de achterlijn Lieuwe Elzinga. De inzet Elzinga werd een prooi van Eastermar doelman Sjoerd Visser. Vijf minuten later was het alsnog raak. Marcel van Wijk slingerde een corner voor het doel en Sjoerd Riemerma kopte bij de tweede paal raak. Een vroege voorsprong die simpel zou worden uitgebouwd dachten de supporters. Maar die hadden het mis. Het spel van ONT was niet goed genoeg om de gestaffelde Eastermar verdediging te ontrafelen. Het ging stroperig met veel foute passes. ONT moest Eastermar zelfs twee kansen via Kees Schotanus (ex ONT) toestaan. Beide keren was ONT doelman Rein Ybema de situatie de baas. Pas twee minuten voor het rustsignaal slaagde ONT er in het doel nog een keer te vinden. Egbert Hulzinga schoot uit de draai met links de bal snoeihard in het kruis.

De tweede helft was het veldoverwicht nog duidelijker voor ONT. Toch waren er speldenprikken van Eastermar. Eerst was er na 60 minuten een kopkans voor Albert Brouwer en even later moest Rein Ybema handelend optreden op een inzet van Mient van Kammen. Net vóór die momenten kreeg Mario Dekker twee goede kansen de ONT voorsprong te vergroten. Beide inzetten gingen voorlangs. Gaandeweg de tweede helft raakten de zuurstoftanken bij de gasten steeds leger en daardoor kon ONT nog een paar leuke aanvallen op de mat leggen. Doelpunten leverde dat niet op. Daar was tien minuten voor tijd een bekeken afstandschot van Marten Zantema voor nodig. Vanaf 30 meter passeerde Zantema de Eastermar doelman. Het slotakkoord leek van Egbert Hulzinga te komen. Maar de kopbal van Hulzinga uit een prima voorzet van Freddie van der Veen caramboleerde via de onderkant van de lat het veld weer in.

ONT dus een ronde verder, maar niet met het voetbal dat tegen ’t Fean “58 werd getoond. Dat was ook wel een beetje de verdienste van Eastermar dat vooral deed aan “tegenhouden voetbal”. En daar had ONT het moeilijk mee. Baltempo veel te traag en onnauwkeurige passes. De ONT supporters waren niet tevreden. Een supporter vatte het samen met “een prutswedstrijd.” Dat was het, maar het resultaat telt ook.