Assist: Noël Mulder
87'

3e klasse B

18 mei 2019 15:00

OPEINDE - Met een 5-0 overwinning op Grijpskerk stelde ONT het derde klasserschap voor volgend seizoen veilig. Daar zag het vóór de winterstop nog niet naar uit, maar de schamele tien punten van toen zijn er nu inmiddels dertig. En dat is genoeg voor handhaving.

Na een fraaie serie na de winterstop verloor ONT de laatste twee wedstrijden. Rijperkerk was met 3-1 te sterk en vorige week verloor ONT met 5-2 van Kollum. In beide partijen speelde ONT één helft goed voetbal, maar er zijn normaliter toch twee helften nodig om tot resultaat te komen. Om de gevarenzone te ontlopen moesten er nog drie punten aan het totaal worden toegevoegd en dat lukte tegen Grijpskerk. Eigenlijk had ONT geen kind aan de Groningers die het eerste deel van de eerste helft nog wel met verve speelden, maar na de 2-0 de handdoek in de ring gooiden. De aandacht van de spelers van Grijpskerk en de bank gingen uiteindelijk meer uit naar scheidsrechter Van der Wal uit Lemmer dan naar het spel. Daar win je dus geen wedstrijd mee.

Grijpskerk liet in het begin van de partij zien dat de mix van jong en wat ouder tot een aardig spelend team leidde. De bezoekers waren voetballend wel wat beter dan ONT, maar uitgespeelde kansen leverde het niet op. ONT kwam dichter in de buurt van Grijpskerk doelman Dirkjan Postma dan Grijpskerk bij ONT doelman Hidde Ament. Zo stuitte Michel Weisser op Postma, zag Freerk Veenstra een voorzet eindigen in de handen van de doelman en werd een schot van Oebele Twijnstra geblokt. De enige wapenfeiten van Grijpskerk waren een schot over het doel van Raymond Pietens en Jarno Eeuwema kwam tot een zelfde resultaat. In de 31e minuut sloeg de vlam in de pan bij de bezoekers. Michel Weisser versierde een strafschop waarna de tierende Grijpskerk trainer Jan Faber werd weggestuurd. Ondanks het oponthoud benutte Egbert Hulzinga daarna bekwaam de penalty. Grijpskerk kreeg nog een kans met een kopbal van Stephan Reker uit een corner, maar Ament was attent. Inmiddels waren de spelers van Grijpskerk meer bezig met de scheidsrechter dan met voetbal. Daar profiteerde ONT van. De betere kansen waren namelijk voor de thuisclub. Weisser zette Jesper Landman alleen voor Postma, de inzet werd via de vuisten van de doelman een corner. Op slag van rust kwam de 2-0 op het scorebord. Dennis Bakker vond Weiser en die scoorde.

ONT startte de tweede helft flitsend. Binnen een minuut na de aftrap was het 3-0. Weiser, aangespeeld door Jurjen Veenstra, legde de bal breed op Dennis Bakker en die vond het doel. Grijpskerk poogde nog iets terug te doen met een vrije trap van Jeese Broeils, de vuisten van Ament waren sterker. Eigenlijk had ONT daarna niets meer te duchten van de bezoekers. Die hadden in de rust de opdracht gekregen niet meer te ageren tegen de scheidsrechter. Dat werd keurig uitgevoerd, maar de pit was ook uit de ploeg weggevloeid. ONT profiteerde daarvan met kansen voor Noël Mulder met een geplaatst schot net over de kruising, Bakker met een schot net over het doel en Twijnstra die een balletje over Postma net over zag gaan. ONT breidde de score uit naar 5-0 door doelpunten van Weisser na een mooie combinatie met Mulder en Hielke Knippels die de bal mooi binnenschoof op aangeven van Weisser.

Zo werd het 5-0 en mede door de andere uitslagen speelde ONT zich met deze overwinning veilig. Voor Ament was het een ‘clean sheet’ en dat was mede de verdienste van de verdedigers Freerk Veenstra, Oebele Twijnstra, Albert Wijma en Reiner van der Steege. Die lieten weinig steekjes vallen en hielpen ONT ook daarmee aan de ‘nul’.

Zwaagwesteinde werd kampioen dankzij de eigen winst op SC Twijzel en het gelijk spel van Kollum tegen Rijperkerk. Niekerk, VIOD en Dokkum strijden om de plekken 12, 13 en 14. De 14e plaats betekent rechtstreeks degradatie, de nummer 12 en 13 spelen nacompetitie.