... (schot)
70'

3e klasse B

11 mei 2019 14:30

KOLLUM - ONT speelde een prima eerste helft maar ging toch de rust in met een 2-1 achterstand. Het goede spel en de hoop op een goed resultaat verdween in de tweede helft als sneeuw voor de zon. ONT had geen antwoord op de omzettingen bij Kollum en ging met 5-2 onderuit.

De laatste competitiewedstrijd speelde ONT op dinsdag 23 april uit tegen Rijperkerk. Daar werd met 3-1 verloren. Daarna waren er geen competitieverplichtingen. Wel werd er afgelopen dinsdag geoefend uit tegen Harkema Opeinde. Daar stapte ONT uiteindelijk met een 2-3 overwinning van het veld.
ONT wil in de resterende competitiewedstrijden directe handhaving afdwingen. Na de wedstrijd tegen Kollum, spelen de Opeindenaren nog thuis tegen Grijpskerk en op de laatste competitie dag uit tegen Niekerk. Een pittig programma, maar drie punten toevoegen aan het totaal zou genoeg moeten zijn voor directe handhaving.

Tegen Kollum lukte het niet om die drie punten te pakken. Dat lag vooral aan de kwaliteit van de thuisploeg. Met het spitsentrio Joop Pijnacker, Gerard van Zonneveld en Benjamin Zondervan heeft Kollum aanvallers in huis die het 3e klasse niveau vér overstijgen. En dat ondervond ONT maar al te goed. Alle drie spelers scoorden.
Toch zag het er de eerste helft niet naar uit dat ONT een nederlaag ging leiden. Ok, de ruststand was dan wel 2-1, maar ONT had Kollum in de eerste helft flink bij het nekvel. Dat Kollum trainer Ron de Boer zijn manschapen fel stond te coachen zei genoeg. ONT beheerste de wedstrijd met goed combinatiespel en was baas op het middenveld. Maar de kwaliteit van Kollum kwam tot uiting door uit drie situaties voor het ONT doel twee keer te scoren. In de tiende minuut viel een bal achter de ONT verdediging waarna ONT doelman Hidde Ament de bal niet kon onderscheppen en er na een kleine scrimmage een eigen doelpunt van ONT volgde. Die goal riekte sterk naar buitenspel, maar scheidsrechter Van Duinen negeerde het vlagsignaal van ONT grensrechter Engbert Jongsma. En tien minuten voor rust rondde Pijnacker een combinatie met Van Zonneveld doeltreffend af. Dat was bij een 1-1 stand, want in de 26e minuut maakte ONT gelijk. Hielke Knippels gaf de steekpass, Sjoerd Venema deed het overstapje en Freerk Veenstra scoorde in de korte hoek. ONT verzuimde voor rust de gelijkmaker te scoren of zelfs op voorsprong te komen. Michel Weisser zag Kollum doelman Andries Dijkstra ultiem redden op een van richting veranderd schot en in vrije positie schoot Weisser over het doel van Kollum. Ook Kollum liet zich niet onbetuigd. Pijnacker dacht te scoren met een soort van lob in de verre hoek en Ament was attent bij een kopbal van Van Zonneveld. Zo werd de ruststand 2-1 en dat was tegen de verhoudingen in.

Kollum verzette in de tweede helft de bakens en daar had ONT geen antwoord op. De Boer liet zijn flankspelers kalk aan de schoenen krijgen en daardoor ontstond er meer ruimte in het verdedigingscentrum van ONT. Dat was in de eerste helft overvol waardoor ONT vaak gemakkelijk kon uitverdedigen. Daarnaast eiste Kollum het middenveld op. Vanaf minuut één in de tweede helft was ONT daarnaast ook nog eens slordig. De bal ging vaker van geel naar oranje dan van geel naar geel. Om dat balverlies steeds te corrigeren kostte ONT veel kracht. Maar wat ONT echt de kop kostte was het met drie verdedigers op één lijn blijven verdedigen. Met snelle en ervaren spitsen als die van Kollum is dat vragen om problemen en die kreeg ONT dan ook volop. Kollum herkende de tactiek van ONT en legde de bal vaak achter de ONT verdedigers. En daar was het dan een speeltuin voor de Kollum aanvallers. Het bleef bij doelpunten van Pijnacker, Van Zonneveld en Zondervan. Maar de drie doelpunten na rust voor Kollum was maar een magere afspiegeling van de vele kansen die Kollum kreeg. ONT zette er nog wel een tegendoelpunt tegenover. Aangespeeld door Sjoerd Venema pikte Weisser toch nog zijn doelpuntje meer. Weisser tilde de bal fraai over Dijkstra.

Wat uitslagen betreft is de ene week de andere niet. Vorige week vielen de overige uitslagen uit in het voordeel van ONT. Dat kon deze ronde niet worden gezegd. Zowel Dokkum als Niekerk wonnen hun wedstrijden. Met nog twee ronden te gaan is dit nu de stand in de staart van de ranglijst: